Τα χρόνια προβλήματα του νοσοκομείου της Θήβας δεν έχουν τέλος

 Με κοινή ανακοίνωση τους το Εργατικό Κέντρο Θήβας, το Σωματείο Συνταξιούχων Ο.Α.Ε.Ε. Θήβας και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, επανέρχονται, αναλυτικά, στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο όπως αυτά έχουν καταγραφεί από το προσωπικό του νοσοκομείου και της Τ.Ε.Π.

 Ζητούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα αλλά και ενίσχυση της πτέρυγας Covid.

 Αποδέκτες της ανακοίνωσης είναι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο Διοικητής της  5ης ΥΠΕ Στ. Ελλάδας-Θεσσαλίας, καθώς και οι τρεις βουλευτές Βοιωτίας.

 Διαβάστε την ανακοίνωση τους:

 «Τα χρόνια προβλήματα του νοσοκομείου της Θήβας δεν έχουν τέλος. Δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή μένουν μόνο στις υποσχέσεις χωρίς να λύνουν οριστικά το πρόβλημα.

 Το 2020 έγιναν προσπάθειες από σχεδόν όλους τους φορείς της Θήβας για να βελτιωθεί η κατάσταση και να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις, αλλά και να ιδρυθεί και να λειτουργήσει η αιμοδοσία που θα έλυνε το τεράστιο πρόβλημα των χειρουργείων λόγω των αυξημένων ατυχημάτων σε αυτή τη μεγάλη βιομηχανική περιοχή, με εθνική οδό, με στρατόπεδο και δομές προσφύγων.

 Επίσης να λειτουργήσουν οι θέσεις ΜΕΘ του νοσοκομείου που τόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει με την πανδημία. Όλα έχουν μείνει υποσχέσεις και αντί να βελτιώνεται η κατάσταση αυτή φαίνεται να χειροτερεύει.

 Σε πρόσφατη συνάντηση του Ε. Κ. Θήβας και του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θήβας με την διεύθυνση και το προσωπικό των εξωτερικών ιατρείων (ΤΕΠ) και το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο, φαίνεται ότι τα προβλήματα αυξάνονται ειδικά σε ένα χώρο που είναι η υποδοχή των ασθενών είτε από COVID 19, είτε από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

 Σας παραθέτουμε τα θέματα που έχουν εντοπισθεί και καταγραφεί από το προσωπικό του νοσοκομείου και της ΤΕΠ.

 Δεν υπάρχει αίθουσα αναμονής ασθενών, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται ηλικιωμένοι και τραυματίες, έως ότου έρθει η σειρά τους να εξετασθούν, αλλά και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών τους εξετάσεων. Επίσης, ταλαιπωρείται το προσωπικό του ΤΕΠ και του ΕΚΑΒ, γιατί οι ασθενείς και οι συνοδοί καταλαμβάνουν το μοναδικό και στενό διάδρομο, καθώς και οι γιατροί, οι οποίοι αντί να βλέπουν ασθενείς και να διεκπεραιώνουν τα περιστατικά, μεταβάλλονται σε πληροφοριοδότες για κάθε είδους ζήτημα, μιας και το γραφείο τους βρίσκεται στη μοναδική είσοδο των Επειγόντων.

2. Δεν κλείνει η πόρτα, με συνεχή κίνδυνο για το προσωπικό του Νοσοκομείου από εξωγενείς παράγοντες, που πολλαπλασιάζονται αν συμπεριληφθεί η απομόνωση του νοσοκομείου απ΄ τον αστικό ιστό, το μεγάλο ποσοστό ειδικών πληθυσμών στην περιοχή με αποδεδειγμένη αυξημένη παραβατικότητα, η μεγάλη απόσταση από το αστυνομικό τμήμα της πόλης και η απομόνωση του ΤΕΠ ακόμα και από την κεντρική πύλη του νοσοκομείου. Καθημερινά, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μόνοι τους πάσης φύσεως περιστατικά, και υπάρχουν ήδη αρκετές αναφορές βίας και χειροδικίας εις βάρος τους. Επιπλέον, αν και τυπικά απαγορεύεται το επισκεπτήριο στις κλινικές του νοσοκομείου μετά τις 23:00, λόγω της ανοιχτής επί 24ωρου θύρας των επειγόντων, μπαινοβγαίνουν στο νοσοκομείο πλήθος ανθρώπων, συνοδών, επισκεπτών αλλά και δυνητικά κακοποιών στοιχείων.

 3. Δεν υφίσταται αίθουσα ανάνηψης βαρέως πάσχοντος. Οι υπάρχοντες χώροι είναι πολύ μικροί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κινηθεί η ομάδα ανάνηψης με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ασθενή. Επιπλέον, σε περίπτωση διασωλήνωσης και παραμονής του περιστατικού αυτού στο ΤΕΠ μέχρι την εύρεση ΜΕΘ και την διακομιδή του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, δεν υπάρχει χώρος απομονωμένος, με αποτέλεσμα να παραμένει στα ιατρεία, σε κοινή θέα.

 Η αναβάθμιση του χώρου του ΤΕΠ κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, και σύμφωνα με την Απόφαση του ΚΕ.ΣΥ για την διαχείριση τραύματος είναι απαραίτητη.

 Ο ιδανικός τρόπος θα ήταν η επιστροφή του ΤΕΠ στον αρχικό χώρο που δόθηκε κατά τον σχεδιασμό του νοσοκομείου, χώρος που καταλήφθηκε εδώ και χρόνια από τη διοικητική υπηρεσία.

 Σε περίπτωση που αυτό δεν μπορεί να συμβεί, χρειάζεται μελέτη και επανασχεδιασμός του χώρου με τη χρήση και του εγκαταλελειμμένου τμήματος που υπάρχει γειτονικά του υπάρχοντος ΤΕΠ.

 •Μηχανοργάνωση του ΤΕΠ

 Καταγραφή ασθενών που προέρχονται, κατά τα πρότυπα των τακτικών εξωτερικών Ιατρείων του νοσοκομείου.

 24ωρη ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω web εφαρμογής που συνδέει τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών εξετάσεων απ’ ευθείας με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ, ώστε εφ’ ενός να διευκολύνονται οι εφημερεύοντες ιατροί στη συνταγογράφηση και αφ’ ετέρου να μην υπάρχουν διαφυγόντα έσοδα για το νοσοκομείο. Να ενημερώσουμε ότι κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες της εφημερίας καθημερινά, και ολόκληρο το Σαββατοκύριακο και τις αργίες, δεν υφίσταται ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο ΤΕΠ, λόγω του όγκου των περιστατικών, αλλά και της εφημέρευσης ιατρών των Κέντρων Υγείας της περιοχής.

 Επιπλέον, Σάββατο, Κυριακή και αργίες, καθώς και τη νύχτα, δεν υπάρχει υπάλληλος στο γραφείο κίνησης για τη διεκπεραίωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

 Και οι δύο ενέργειες είναι επιβεβλημένες, τόσο για την τήρηση και ευκολότερη εξαγωγή στοιχείων της κίνησης ασθενών στο ΤΕΠ, όσο και για τον έλεγχο των εξετάσεων και των διαφυγόντων εσόδων του νοσοκομείου.

 •Ενίσχυση της πρωινής λειτουργίας του ΤΕΠ με ιατρικό προσωπικό.

 Οι οργανικές θέσεις που συστάθηκαν με το νόμο για το ΤΕΠ Γ.Ν Θηβών είναι τέσσερις, που αυτή τη στιγμή καταλαμβάνονται από μία Ιατρό Γενικής Ιατρικής, ένα Καρδιολόγο και μία Χειρουργό. Λαμβάνοντας υπόψη τις απουσίες λόγω ρεπό εφημερίας, κανονικές, εκπαιδευτικές άδειες, αλλά και έκτακτες αναρρωτικές, το ΤΕΠ λειτουργεί αρκετές ημέρες το μήνα με ένα γιατρό στο πρωινό ωράριο, χωρίς συμβολή από τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου. Αν επίσης λάβουμε υπόψη και τις ελλείψεις του συγκεκριμένου νοσοκομείου σε ιατρικές ειδικότητες και δυνατότητα εξετάσεων και νοσηλείας, συχνότατο είναι το φαινόμενο της διακομιδής βαρέων περιστατικών, που χρήζουν ιατρικής συνοδείας, και δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

 Προς αυτή την κατεύθυνση, εναλλακτικά προτείνουμε απόσπαση Γενικού Ιατρού, τουλάχιστον μέχρι την επαναπλήρωση της τέταρτης οργανικής θέσης των Επειγόντων.

 Διαθέσιμος και καταρτισμένος ιατρός αυτή τη στιγμή είναι ο κ. Βασιλειάδης Κων/νος, ο οποίος στηρίζει τη λειτουργία του νοσοκομείου Θήβας, τόσο στα επείγοντα Covid όσο και στην πτέρυγα νοσηλείας Covid.

 •Ενίσχυση της λειτουργίας της πτέρυγας Covid

 Η συγκεκριμένη πτέρυγα λειτουργεί με την ευθύνη της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου, με τα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε, την υποστελέχωση σε ειδικευμένους ιατρούς, την έλλειψη πνευμονολόγου, ακτινολόγων, και προσφάτως την έλλειψη αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα τη νοσηλεία των περιστατικών μέχρι ενός σημείου, και τη διακομιδή τους στο Κέντρο όταν αυτά βαρύνουν.

 Θεωρούμε ότι και η λειτουργία αυτή του νοσοκομείου είναι επισφαλής, και μέχρι τώρα πραγματοποιείται χάρη στη φιλοτιμία τόσο του ιατρικού όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού.

 Το γεγονός ότι στο νοσοκομείο μας δεν έχουμε πολλά θετικά κρούσματα στο προσωπικό, οφείλεται στην έγκαιρη συνεχή διεκδίκηση υλικού, στολών,rapid tests, αλλά και την αυξημένη αίσθηση καθήκοντος του προσωπικού του νοσοκομείου.

 Το νοσοκομείο Θήβας είναι ένα μικρό νοσοκομείο μεν, όμως εξυπηρετεί μια μεγάλη βιομηχανική και ορεινή περιοχή με μειωμένη προσβασιμότητα στο κέντρο.

 Θεωρούμε ότι η στήριξη της λειτουργίας του σε όλα τα επίπεδα είναι μονόδρομος, με άμεση προκήρυξη των θέσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να λειτουργήσουν τα τμήματα του με ασφάλεια, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό του».

προβλήματα του νοσοκομείου της Θήβας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget