Θωμάς Κιούσης : Η ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί πρόκληση και προσβολή για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Με προεκτάσεις θρησκευτικές, ιστορικές και γεωπολιτικές, είναι ακόμα πιο ξεκάθαρη απόδειξη της περιφρόνησης των αξιών της ανεκτικότητας, της διαφορετικότητας και του πλουραλισμού που πρεσβεύει ο σύγχρονος κόσμος. Αποτελεί στην ουσία, μία ευθεία περιφρόνηση προς το δυτικό κόσμο.
Έγινε ταυτόχρονα σαφής, η απομάκρυνση από τις βασικές αρχές του κεμαλισμού στις οποίες στηρίχθηκε το σύγχρονο κράτος της Τουρκίας και η επιστροφή στο μακρινό παρελθόν με οθωμανικούς και νεοθωμανικούς οραματισμούς και φαντασιώσεις. Η έξαρση της εθνικιστικής προπαγάνδας για εσωτερική κατανάλωση με αποδέκτες τις ευρείες μάζες, διευκολύνει τη χειραγώγηση για να επιτευχθούν περασμένα «μεγαλεία» και αυξάνει τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Πέρα από τον συμβολισμό και τις συναισθηματικές προεκτάσεις αυτής της πράξης, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μπορεί να αποτελέσει απαρχή θετικών εξελίξεων για την Ελλάδα.
Και αυτό γιατί επιβεβαιώνεται η επεκτατική, νεοοθωμανική, αντιευρωπαϊκή στρατηγική που υποστηρίζουμε εδώ και καιρό, χωρίς όμως να μας πολυακούν οι μεγάλες χώρες.
Τώρα όμως είναι ξεκάθαρο. Επιπλέον, είναι μια απόφαση που δεν αποφέρει όφελος με κανέναν ισχυρό διεθνή παίχτη, προκαλεί αντίθετα άρνηση και συμβάλει στη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας.
Μοιάζει περισσότερο με πράξη αδυναμίας παρά ως ένδειξη ισχύος.
Η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει οφέλη, με στρατηγική και εθνική ομοψυχία. Η χρονική συγκυρία μπορεί να μας ευνοήσει.
Αρκεί και η διεθνής κοινότητα να δείξει ένα άλλο πιο σθεναρό πρόσωπο. Οι πολιτικές κατευνασμού δεν αποδίδουν, αντίθετα αποθρασύνουν την Τουρκία.
Ειδικά η Ευρώπη που αποτελεί το βασικότερο εμπορικό και οικονομικό της εταίρο, να δείξει ότι είναι πράγματι διατεθειμένη να χαράξει κόκκινες γραμμές με αφορμή και το θέμα της Αγίας Σοφίας. Έχει ενδιαφέρον ότι η προεδρία της Ευρώπης έχει περάσει στη Γερμανία. Με μισόλογα δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

* Οικονομολόγος, δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων







μετατροπή της Αγίας Σοφίας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget