ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΜΑΣ !!!!!!! (Τροφή για σκέψη.... πολύ νηστίσιμη,λόγω ημερών)

Γεώργιος Ντασιώτης
 Πάσχα αλλιώτικο το φετινό!!! Βουβό, μοναχικό και θλιβερό. Ο κορονοϊός χτύπησε αλύπητα, εκτός από το σύνολο της καθημερινότητάς μας (εργασία, κοινωνικότητα, κτλ) και τα έθιμά μας, πλήττοντας και το «Ελληνικό Πάσχα».
 Έτσι όπως το αναφέρουμε, μοιάζει σα να έχουμε δημιουργήσει πατέντα (ISO), με τίτλο «ΠΑΣΧΑ ΕΛΛΗΝΩΝ» και εύκολα θα μπορούσε κάποιος να πει, ότι κι αυτό συμβαίνει γιατί διαχρονικά το Πάσχα στη χώρα μας, στο κοινωνικό του κομμάτι ,συνδυάζεται με μεγαλειώδη προσέλευση στους ναούς, με οικογενειακές εμφανίσεις, λίγη επίδειξη μόδας, τεράστια μετακίνηση ετεροδημοτών από τα αστικά κέντρα στα χωριά τους , λάκκους και ψησταριές με αρνιά ,γλέντια και χορούς, βεγγαλικά και άλλα τέτοια που όμως ο κορονοϊός φέτος δεν μας επιτρέπει.
 Γεννάται επομένως το ερώτημα: ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΜΑΣ;;;
 Αποτελεί γενική παραδοχή πως , τα έθιμα που περιβάλλουν ένα γεγονός είναι σημαντικό στοιχείο της κουλτούρας ενός λαού –και του δικού μας- και πολλές φορές είναι ισχυρότερα από το ίδιο το γεγονός, με αποτέλεσμα να το επισκιάζουν.
 Όμως αν μιλάμε για ένα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, τότε οποιαδήποτε συζήτηση κάνουμε, πρέπει να αφορά αυτό το ίδιο το γεγονός και όχι το περιτύλιγμά του το οποίο, φυσικά, αποτελεί αντικείμενο άλλης, εξίσου σοβαρής συζήτησης, αλλά όχι στο ίδιο πλαίσιο.
 Το πλαίσιο που πρέπει να συζητήσουμε για το Πάσχα επομένως, αφορά την ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ του στον καθένα μας, όπως επίσης αν σηματοδοτούν κάτι στη ζωή μας όλα όσα γιορτάζουμε αυτή την ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ.Έτσι θα προσδιορίσουμε και τα επιχειρήματα στην όποια συζήτηση γίνεται ή ,ενδεχομένως,θα περιορίσουμε άναρθρες κραυγές .
 Για να γίνω πιο σαφής θα αναφερθώ, με τίτλους, στο λατρευτικό πλαίσιο της Μ.Εβδομάδας, για να δει ο καθένας μας τι ακριβώς καλείται να γιορτάσει και τι τελικά γιορτάζει το Πάσχα.
 Μέσα μας λοιπόν πρέπει να απαντήσουμε στα παρακάτω ερωτήματα.
 Αναμένει ο καθένας μας τον Νυμφίο ώστε να συγκλονιστεί με το «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…»;;;
 Πόσοι συγκλονιζόμαστε με την συντριβή και τη μεταμέλεια της πόρνης, που ψάλλεται στο εκπληκτικό τροπάριο της Κασσιανής;;;
 Πόσοι συνθλίβουμε τον εγωισμό μας, ώστε να βρούμε το πρότυπό μας στην Ακολουθία του Νιπτήρος, που ο Ιησούς πλένει τα πόδια των μαθητών του;;;
 Πόσοι συγκινούμαστε από την, Επί του όρους Ομιλία του Ιησού και τι σημαίνει για τον καθένα μας, ας πούμε το «μακάριοι οἱ πτωχοὶ τῷ πνεύματι, ὅτι αὐτῶν ἐστιν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν»;;;;
 Ποιος συγκλονίζεται από την πράξη της προδοσίας του Ιούδα, ώστε να λειτουργεί αλλιώς;;
 Πόσοι βιώνουμε και νοιώθουμε συντριβή στο άκουσμα του «Σήμερα κρεμμάται επί ξύλου…» και στον αναίτιο Θάνατο;;; ή τι σημαίνει ο Γολγοθάς στα δικά μας βιώματα;;;
 Τέλος το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, σηματοδοτεί κάποια δική μας ανάσταση από τα καθημερινά μας πάθη ή απλώς είναι το σύνθημα και το άλλοθί μας για να επανέλθουμε στην, προ Μεγάλης Εβδομάδας, καθημερινότητά μας που προσωρινά τη διαταράξαμε;;;;
 ΕΠΟΜΈΝΩΣ, αν μιλάμε για το ΠΑΣΧΑ, ΩΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, το πλαίσιο είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ αυτό που περιέγραψα πιο πάνω. Αυτό το ΠΑΣΧΑ είναι βιωματικό, ΤΟ ΖΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, και κανείς δε μπορεί να μας το πάρει ή να το καταργήσει ή ακόμα να το αλλοιώσει. Η πίστη έχει έντονο το βιωματικό στοιχείο. Θα έλεγα μάλιστα πως ο βουβός και μοναχικός εορτασμός, μας βοηθά να στραφούμε στον εαυτό μας, να κάνουμε την ενδοσκόπισή μας και την αυτοκριτική μας και να βελτιωθούμε.
Ακόμη δε και η απρόσμενη έλλειψη της λατρευτικής σύνδεσης με την ενορία, όπως συμβαίνει φέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων, λύνεται, προσωρινά , «κατ’ οικονομίαν», όπως αναφέρεται στην εκκλησιαστική γλώσσα.
 Όσον αφορά το περίβλημα, δηλαδή όλο αυτό το ΕΘΙΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ που επιγραμματικά το προσδιορίζουμε ως «ΠΑΣΧΑ ΕΛΛΗΝΩΝ» και που φέτος λόγω των συνθηκών δε θα γίνει, σίγουρα θα μας λείψει και θα ζήσουμε μια ξεχωριστή εμπειρία που δεν την φανταζόμασταν, δε θα σουβλίσουμε, δε θα γλεντήσουμε και δε θα μετακινηθούμε μαζικά.
Όμως είναι βέβαιο πως κάθε νέα εμπειρία, μας προσδίδει νέες συμπεριφορές , που μπορούν να βελτιώσουν ή και να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε, ώστε να μας κάνει καλύτερους.
Ας το δούμε,λοιπόν, ως μία αναγκαστική ευκαιρία προσωπικής υπέρβασης.
 Σε κάθε περίπτωση πάντως, ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ με ΥΓΕΙΑ και ΠΕΡΙΣΚΕΨΗ !!!!!!!

Το ΠΑΣΧΑ ΜΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget