Με απόλυτη επιτυχία οι «Μνήμες Ρωμιοσύνης», στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας

Πρωτόγνωρη ήταν η συγκίνηση που έζησαν οι θεατές του μουσικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής και Βοιωτίας, «Μνήμες Ρωμιοσύνης» που παρουσιάστηκε απόψε, στην κατάμεστη αίθουσα «Αλέξανδρος Κοφίνης» του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας, παρουσία του Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτη Αττικής και Βοιωτίας κ. Χρυσοστόμου, του Δημάρχου Θήβας κ. Σπυρίδωνα Νικολάου, του Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Γεωργίου Αναστασίου, εκπροσώπων Τοπικών Φορέων και δημοτών της πόλης.
    «Μνήμες Ρωμιοσύνης» είναι ο τίτλος του έργου, μιας μουσικής-ιστορικής τριλογίας που παρουσιάζεται για τρίτη φορά συνολικά στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Μητροπόλεώς μας, αλλά για πρώτη φορά στην πόλη των Θηβαίων. Το έργο παρουσιάζει μουσικό-παραστατικά τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν και συνάμα χάραξαν στην ιστορία του Ορθόδοξου Ελληνισμού: την Άλωση της Πόλης, τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τη Καταστροφή της Σμύρνης.
    Με την ευχή και την ευλογία, αλλά και με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Αττικής και Βοιωτίας, κ. Χρυσοστόμου, το έργο αυτό παρουσιάστηκε στη Θήβα, την πόλη σταθμό για τη ζωή και την ποιμαντική πορεία του Επισκόπου μας.
    Η Μεικτή Χορωδία της Μητροπόλεώς μας, «Υμνωδοί» υπό τη χοραρχία του κ. Ιωάννη Κιαχόπουλου απέδωσε για άλλη μια φορά με εξαιρετικό τρόπο, το πατριωτικό αυτό έργο που τόσο με τους ύμνους, τα άσματα, τις μελωδίες, όσο και με την εικόνα, τις στιχομυθίες και τις αφηγήσεις των γεγονότων, παρουσιάζει την εξέλιξη και ιστορία της Ρωμιοσύνης.  Μια ιστορία, η οποία στις ημέρες μας αποτελεί ανάγκη επιτακτική να ακούγεται, να υμνείται και να μνημονεύεται.
    Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον Ασπρόπυργο το Μάιο του 2017, μήνα κατά τον οποίο τιμάται παραδοσιακά πλέον η μνήμη των νεκρών, των ηρώων και θυμάτων της άλωσης της Πόλης και της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Παρουσιάστηκε δε, για δεύτερη φορά το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, στο πλαίσιο της ετήσιας πολιτιστικής διοργάνωσης του Δήμου Ασπροπύργου, "Θριάσια 2017".     
         Με τη ολοκλήρωση του έργου, το λόγο πήρε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας, π. Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, ευχαριστώντας εκ μέρους του Ποιμενάρχου μας όλους, όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης. Αρχικά, ευχαρίστησε τους τοπικούς παράγοντες και φορείς για την υποστήριξη, συμπαράσταση και παρουσία τους, συγκεκριμένα:
 - Τον Δήμαρχο του Δήμου Θήβας κ. Σπυρίδωνα Νικολάου
 - Τον Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Γεώργιο Αναστασίου
 - Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας κ. Γεώργιο Ψυχογιό
 - Τον Αντιδήμαρχο Θηβαίων κ. Χατζησταμάτη Ανδρέα
 - Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που παρευρέθηκαν
 - Τους Προέδρους της «Ένωσης Μικρασιατών Θήβας» κ. Γεώργιο Γελέκα και της «Ευξείνου Λέσχης, ο Πόντος» Κ. Χρήστο Γρεασίδη
 - Την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κα Φιλιώ Πρωτόπαππα
 - Τον Πρόεδρο της ΔΗΚΕΘ κ. Κωνσταντίνο Χαρέμη για την παραχώρηση της αίθουσας του Συνεδριακού Κέντρου
 - Το Γραφείου Τύπου του Δήμου Θηβαίων, τον ραδιοφωνικό σταθμό «Yolo fm» και τον κ. Τσότρα, το «Star Lamias» και όλα τα τοπικά ΜΜΕ για την προβολή της εκδήλωσης
 - Το Τυπογραφείο «Μαμάκου» και ιδιαιτέρως την κα Κωνσταντίνα Μαμάκου για την προσφορά του προγράμματος της εκδήλωσης
 - Τον κ. Γεώργιο Λούκο και το ζαχαροπλαστείο «Πευκάκι» για την προσφορά τους
 - Τους νέους της ενορίας των «Αγίων Πάντων» για την υποστήριξη στην διεξαγωγή της εκδήλωσης, τη διανομή των προγραμμάτων και των αναμνηστικών δώρων
    Τέλος, ευχαρίστησε τον ακάματο εργάτη και λειτουργό προς Δόξαν Θεού, της πόλης των Θηβαίων, Πρεσβύτερο π. Στυλιανό Κομνηνό και την Πρεσβυτέρα του Μαρία
    Στη συνέχεια ο π. Μιχαήλ -ο οποίος είχε και την επιμέλεια της εικόνας του έργου- ευχαρίστησε εκ μέρους του Ποιμενάρχου μας τους συντελεστές της εκδήλωσης, μέλη της οικογένειας της Μητροπόλεώς μας:
 -    Τον χοράρχη κ. Ιωάννη Κιαχόπουλο, τη Μεικτή Χορωδία της Μητροπόλεώς μας «Υμνωδοί», καθώς και τους μουσικούς που πλαισίωσαν τη χορωδία, Κανονάκι: Παναγιώτη Δημητρακόπουλο, Λύρα: Ιορδάνη Καρακασίδη, Κρουστά: Παύλο Μουρατίδη και Χρήστο Μαυρίδη, Κρουστά-Νταούλι: Χρήστο Μαυρίδη, Βιολί: Ανδρέα Χανιώτη, Πλήκτρα : Ματθαίο Μεσαριτσίδη, Λαούτο: Αλέξανδρο Τσίτο
 -    Τους πρεσβυτέρους για την απόδοση των κειμένων (σειρά εμφάνισης) : τον Πρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Πετσαλίδη και τον Πρεσβύτερο π. Λεωνίδα Πίττο
 -    Την παρουσιάστρια, Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ασπροπύργου κα Σοφία Μαυρίδη
 -    Τις αφηγήτριες, τη Διακόνισσα Αφροδίτη Μουρατίδη και την Καλλιόπη Μαυρίδη
 -    Τον Πρεσβύτερο π. Ματθαίο Μαβίδη για υποστήριξη του συνόλου της παραγωγής και τους συνεργάτες του για την τεχνική επιμέλεια στον ήχο
 -    Τον Στέφανο Τασούλη για την τεχνική υποστήριξη στον ήχο
 -    Για τη συγγραφή και σύνθεση των κειμένων του έργου την κα Ψαρομμάτη Ευαγγελία
    Οι ευχαριστίες ολοκληρώθηκαν με αναφορά στον εμπνευστή της ιδέας του έργου και της εκδήλωσης, συμπαραστάτη και καθοδηγητή στην προσπάθεια αυτή, τον σεπτό μας Ποιμενάρχη. 
    Ειλικρινής, βαθύτατα εγκάρδιος και γεμάτος ενθουσιασμό ήταν ο χαιρετισμός του Δημάρχου Θήβας κ. Σπυρίδωνα Νικολάου, ο οποίος αναφερόμενος στην εκδήλωση της Μητροπόλεώς μας, την χαρακτήρισε ως υπερπαραγωγή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό που είδαμε και ζήσαμε ήταν πρωτόγνωρο για την πόλη των Θηβαίων, εστιάζοντας κυρίως, στο ουσιαστικό περιεχόμενο του έργου και στον άρτιο τρόπο απόδοσής του, δίδοντας θερμές ευχές στον Ποιμενάρχη μας, αλλά και στα μέλη της χορωδίας μας.
    Άκρως πατρικά, πατριωτικά και ενθαρρυντικά ήταν τα λόγια του Επισκόπου μας, ο οποίος απευθυνόμενος στο ιδιαιτέρως αγαπητό ποίμνιο της Θήβας εξήρε την προσπάθεια όλων, όσοι συμβάλουν σε ενέργειες που στόχο έχουν την εξύμνηση του Τριαδικού Θεού, την αγάπη στην πατρίδα και τη διατήρηση της Ελληνορθόδοξης ταυτότητάς μας, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό και επιβεβλημένο στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Ο Σεβασμιώτατος, στο πλαίσιο του επιλόγου της εκδήλωσης, αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη και σε ένα αγαπητό και προσφιλές πρόσωπο τόσο δικό του, όσο και των Θηβαίων, του μακαριστού Ευάγγελου Τούτουζα.
    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με άσμα αφιερωμένο στην Παναγία Σουμελά, προστάτιδα των Ελλήνων και ιδιαιτέρως των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και βέβαια με τον Εθνικό μας Ύμνο.
    Στο τέλος της εκδήλωσης, κατά την έξοδο, διανεμήθηκε στους παρευρισκόμενους θεατές αναμνηστικό δώρο που έφερε συμβολικά τις τρεις φάσεις της Ελληνορθόδοξης ιστορίας, στην οποία ήταν αφιερωμένο το έργο, την άλωση της Πόλης, την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και την Μικρασιατική καταστροφή.  

Μνήμες Ρωμιοσύνης

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget