Θανάσης Σκούμας - Οι παρασκηνιακές συμφωνίες και οι σκοπιμότητες βλάπτουν σοβαρά τους εργαζομένους, την αλήθεια και την κοινωνία

Τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θήβας, ουσιαστικά απασχόλησε ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης που αφορά την απασχόληση -στη Δομή φιλοξενίας προσφύγων της Θήβας- ωφελουμένων ανέργων που έχουν προσληφθεί μέσω του ΟΑΕΔ, προ 3μήνου περίπου, με επιβλέποντα φορέα και διενεργούντα τις προσλήψεις το Δήμο Θηβαίων.
 Κατόπιν δύο επιτόπιων ελέγχων, που έγιναν στις 26-01-2018, 31 άτομα από τα 48 που είχαν προσληφθεί δεν βρέθηκαν στο χώρο της Δομής. Αιτία, η διάθεση των ωφελουμένων αυτών σε υπηρεσίες του Δήμου Θηβαίων, κατά παράβαση της με αριθμό 9/2017 προκήρυξης –Δημόσιας Πρόσκλησης και χωρίς καμία ευθύνη των εργαζομένων. Κατόπιν ο Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Πόρων κ. Φλώρος, απέστειλε έγγραφο στον Δήμαρχο κ. Νικολάου στις 3-2-2018, με το οποίο τον εγκαλεί ότι προέβη στην αυθαίρετη και παράτυπη τοποθέτηση των εργαζομένων αυτών εκτός της δομής, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι αυτοί να θεωρηθούν ως απόντες, με συνέπεια τη διακοπή της πληρωμής τους, για όσο διάστημα παραμένουν εκτός της θέσης εργασίας τους και μάλιστα χωρίς δική τους υπαιτιότητα και ευθύνη. Ο κ. Δήμαρχος στην τοποθέτηση του, υπεραμύνθηκε των τοποθετήσεων αυτών, ισχυριζόμενος πώς είχε λάβει έγγραφο το Νοέμβριο του 2017 (με ημερομηνία του Φεβρουαρίου 2017) με το οποίο ενημερωνόταν πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το 50% αυτών των εργαζομένων στο Δήμο. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις σχετικές διατάξεις, ούτε από την δημόσια πρόσκληση, ούτε και δόθηκε το έγγραφο στους συμβούλους για να επιβεβαιώσουν αν πρόκειται για την επίμαχη πρόσκληση. Από όλους τους ωφελούμενους, μπορούσε να απασχολεί ο Δήμος μόνο 4 και μάλιστα διοικητικούς, αφού ενημέρωνε την αρμόδια διεύθυνση του ΟΑΕΔ και λάμβανε τη σύμφωνη γνώμη της. Από τα λεγόμενα του Δημάρχου, προέκυψε ότι υπήρξε προγενέστερα κάποια προφορική και άτυπη υπόσχεση από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για περισσότερες προσλήψεις, ώστε ως προς τον υπερβάλλοντα αριθμό να απασχοληθούν σε υπηρεσίες του Δήμου και τελικώς οι 31 εργαζόμενοι-ωφελούμενοι από τους 48, διατέθηκαν σε υπηρεσίες του Δήμου Θηβαίων. Προφανώς οι υποσχέσεις και οι άτυπες συμφωνίες για επιπλέον προλήψεις έγιναν για να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις δημάρχων για τη δημιουργία των δομών φιλοξενίας προσφύγων.
 Όμως, δεν προέκυψε ότι υπήρξε έγγραφη και επίσημη ενημέρωση του ΟΑΕΔ για αλλαγή τοποθέτησης των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να καταγραφούν απόντες, στον επιτόπιο έλεγχο του ΟΑΕΔ και έτσι να διακοπεί (ανασταλεί) η πληρωμή τους. Ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση του κ. Φλώρου, ότι μετά την τοποθέτηση των εργαζομένων στη δομή, όλα θα τακτοποιηθούν και δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην πληρωμή των εργαζομένων. Ζήτησα να ληφθεί απόφαση με την οποία θα γινόταν μνεία της έλλειψης οποιασδήποτε ευθύνης των εργαζομένων για την τοποθέτηση τους εκτός της δομής, αλλά δεν τέθηκε σε ψηφοφορία θεωρούμενη από την πλευρά της πλειοψηφίας ότι ίσως μια τέτοια δημοσιοποίηση θα έβλαπτε την υπόθεση!.
 Πλην όμως προέκυψαν και άλλα θέματα: Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Χαλβατζής, επέδειξε στο Δημοτικό Συμβούλιο, μια εξώδικη επιστολή απευθυνόμενη στον κ.
 Κώστα Βενιζέλο σύμβουλο της παράταξής του, από εργαζόμενη-ωφελούμενη του προγράμματος, που διαμαρτυρόταν και εγκαλούσε το δημοτικό σύμβουλο για ποιο λόγο ζητούσε έγγραφα για το πρόγραμμα αυτό. Ο κ. Χαλβατζής επέκρινε την αποστολή εξωδίκου προς το δημοτικό σύμβουλο, και τότε διεκόπη από αντιδήμαρχο, ο οποίος είπε ότι αυτό είναι προσωπικό θέμα και αφορά τη σύζυγό του, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση. Το ερωτήματα είναι πολλά, αναπάντητα και στην κρίση των πολιτών.
 Κάποιοι θα συνεχίσουν να εργάζονται μετά τη λήξη του προγράμματος. Πώς θα επιλεγούν; Ποιοι θα τους επιλέξουν; Ποια τα κριτήρια και η διαφάνεια στην επιλογή τους;
 Το κυριότερο όμως κατά την άποψη μου, είναι το γεγονός, ότι όπως ειπώθηκε από δήμαρχο και αντιδημάρχους, η πρακτική αυτή της διάθεσης ωφελουμένων στους Δήμους, αντί των δομών, συμβαίνει σε όλους τους Δήμους και είπαν πώς μέλη της αντιπολίτευσης λειτουργούν ως «Ψιλικατζήδες»!. Ενώ κάποιοι είναι προφανώς, τι; Χονδρέμποροι;
 Άραγε είναι δύσκολο, να υπάρχει διαφάνεια σε τέτοια θέματα και να γνωρίζουν οι πολίτες και η κοινωνία πώς θα προσλαμβάνονται και πώς θα διατίθενται οι ωφελούμενοι κάθε προγράμματος, ή πρέπει να ανεχθούμε να καλύπτεται η αλήθεια από παρασκηνιακές συμφωνίες, που ευνοούν την εξουσία, αλλά όταν αποκαλύπτονται, βλάπτουν τους εργαζόμενους για τους οποίους υπάρχει και χρηματοδοτείται το πρόγραμμα;
 Η συνεδρίαση ήταν άκρως αποκαλυπτική και δηλωτική αντιλήψεων που θέλουν την αυτοδιοίκηση, όχι ανοικτή στην κοινωνία και την αλήθεια, αλλά έρμαιο των σκοπιμοτήτων της κεντρικής διοίκησης και της αδιαφανούς συνδιαλλαγής της με τοπικούς άρχοντες, σε βάρος του δικαίου, της διαφάνειας, των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας.

Θανάσης Σκούμας - Οι παρασκηνιακές συμφωνίες και οι σκοπιμότητες

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget