Εορταστικές Εκδηλώσεις Αγίου Ρηγίνου Επισκόπου Σκοπέλου του Λεβαδέως

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, το Ιερό Προσκύνημα «ΑΓΙΟΣ ΡΗΓΙΝΟΣ Ο ΛΕΒΑΔΕΥΣ», της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, στην πόλη της Λειβαδιάς, οργάνωσε εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν και μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Ρηγίνου, Επισκόπου Σκοπέλου, με την ευκαιρία της ιερής μνήμης του (25-2-2017).
         Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση με την Πολυφωνική Χορωδία του Μητροπολιτικού Ωδείου Λειβαδιάς, υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Ν. Κοτροκόη και τη συμμετοχή του πιανίστα κ. Σ. Γεωργιάδη. Στην ίδια εκδήλωση συμμετείχε και η χορωδία των νεανικών συνάξεων της Εκκλησιαστικής Κοινότητος του Αγίου Ρηγίνου, υπό την καθοδήγηση της κ. Ζωής Σπανού.
        Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε Εσπερίδα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, με θέμα: «ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ: ΟΙ ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ Της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ», με δύο εισηγήσεις.
         Στην αρχή απήυθυνε θερμό χαιρετισμό ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε, ότι ο χριστιανός είναι ένας ήρωας της πίστης και της αγάπης και πρεπει σε κάθε στιγμή να είναι έτοιμος να θυσιάσει για χάρη του Χριστού όλα τα εγκόσμια και την ίδια τη ζωή του.

 Πρώτη εισήγηση του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δοσιθέου Καστόρη, ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, με θέμα: «ΟΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ». Ο εισηγητής με γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε στο ηρωικό φρόνημα και την αντίσταση, κατά των τυράννων Οθωμανών, των πολυπληθών Νεομαρτύρων, οι οποίοι κράτησαν άσβεστη την φλόγα της πίστης και της ελευθερίας καθ’ όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Η δική τους συμβολή δεν υστερεί, έναντι των «διαφωτιστών», οι οποίοι θέλουν να μονοπωλήσουν την υπόθεση του Έθνους μας. Το αντίθετο μάλιστα, οι ποταμοί των αιμάτων τους επέδρασαν ασύγκριτα περισσότερο από τις «πέννες» εκείνων. Τα μαρτύριά τους υπήρξαν μια άλλης μορφής άοπλη αντίσταση ηθικού και πνευματικού χαρακτήρα, η οποία μαζί με τον ένοπλο αγώνα των κλεφταρματωλών έδωσαν τον τόνο στην προσπάθεια για την αναγέννηση του δούλου Γένους και προετοίμασαν τον μεγάλο ξεσηκωμό.

 Επίσης αναφέρθηκε στη γενική κατάσταση της γενικευόμενης εκκοσμίκευσης που αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από το στρατευμένο αθεισμό του αμέσου παρελθόντος, καθώς και στην οικονομική κρίση με τα απότοκα προβλήματά της. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο χριστιανός του σήμερα οφείλει να επιδείξει γενναίο μαρτυρικό φρόνημα πίστεως, ελπίδος και αγάπης.
 Δεύτερη εισήγηση του κ. Λάμπρου Σκόντζου θεολόγου και συγγραφέα, με θέμα: «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ». Ο εισηγητής, αφού ανέλυσε την έννοια του μαρτυρίου στην Εκκλησία μας, τονίζοντας πως οι Νεομάρτυρες αποτελούν τη διαχρονική μαρτυρία της σώζουσας αλήθειας της Εκκλησίας μας, και τους συνεχιστές των ηρώων της πίστεως των πρωτοχριστιανικών χρόνων. Σκιαγράφησε με πολλή παραστατικότητα την τραγική κατάσταση των κατακτημένων Ελλήνων και άλλων Ορθοδόξων λαών, από τους βάρβαρους Οθωμανούς, οι οποίοι βίωσαν τη φρίκη της χειρότερης δουλείας, που γνώρισε ποτέ το Γένος μας. Με το μαρτύριό τους εξέφραζαν στους τυράννους Οθωμανούς τη δίκαιη διαμαρτυρία των υπόδουλων Ρωμηών, δείχνοντάς τους πως η λαχτάρα για ελευθερία δεν θα σβήσει ποτέ. Έφερε παραδείγματα από τα μαρτύρια πολλών Νεομαρτύρων, τα οποία εμψύχωναν τους Ορθοδόξους και απότρεπαν τους εξισλαμισμούς. Τόνισε με έμφαση πως η εθνική μας παλιγγενεσία είναι έργο των Εθνομαρτύρων και Νεομαρτύρων, στους οποίους σήμερα δεν δείχνουμε όσο θα έπρεπε την ευγνωμοσύνη μας. Τέλος ευχήθηκε να αναδείξει ο Θεός και στις μέρες μας, πρόσωπα με ηρωικό και θυσιαστικό φρόνημα, σαν εκείνων, για να βοηθήσουν το Έθνος μας να βγει από τη σύγχρονη δουλεία της παγκόσμιας οικονομικής βαρβαρότητας.

       Συντονιστής ήταν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σιλουανός, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου. Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον π. Αλέξιο Σαμαρτζή και όλους τους συντελεστές για την άρτια οργάνωση και υλοποίηση των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Ρηγίνου του Λεβαδέως.
 Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του αγίου Ρηγίνου, θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις με τις ακολουθίες του Μεγάλου Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γεωργίου και του Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου.

Εορταστικές Εκδηλώσεις Αγίου Ρηγίνου

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget