Δικαιοσύνη υπάρχει μόνο στα χαρτιά

Μόνο στα χαρτιά υπάρχει Δικαιοσύνη σ’ αυτή τη χώρα. Είτε ψάχνει κάποιος να βρει το δίκιο στα δικαστήρια, είτε όχι, είναι ένα και το αυτό. Άδικα ξοδεύει όσα από τα ελάχιστα χρήματα του έχουν μείνει για να πληρώνει δικηγόρους, μεγαρόσημα και παράβολα. Γιατί δικαιοσύνη δεν πρόκειται να βρει.
 Τα λέμε αυτά γιατί, όπως διαβάζουμε, στο αρχείο τέθηκαν οι δεκάδες καταγγελίες πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015, και ζητούσαν την απόδοση ποινικών ευθυνών για την οικονομική εξαθλίωση στην οποία περιήλθαν οι πολίτες, αλλά και την αποστέρηση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης (π.χ φαρμάκων για την υγεία τους) εξαιτίας αυτών των περιορισμών. Η απάντηση της εισαγγελίας πρωτοδικών, σχεδόν δύο χρόνια μετά είναι πως «δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων». Μάλιστα πρόσφατα η αρχειοθέτηση της δικογραφίας επικυρώθηκε και από την Εισαγγελία Εφετών.
 Επί ένα χρόνο, ο αρμόδιος εισαγγελέας Γιώργος Πέτρος, διερεύνησε δεκάδες αναφορές πολιτών, οι οποίοι κατήγγειλαν ποινικές ευθύνες όσων τους οδήγησαν σε δυσχερή οικονομική κατάσταση με την ξαφνική επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Η έρευνα διενεργήθηκε με άκρα μυστικότητα όμως αποκαλύφθηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Τότε ήταν που ουσιαστικά ολοκληρώθηκε και πήρε το δρόμο προς το αρχείο. Την  ίδια περίοδο ο διενεργών την προκαταρκτική, εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Πέτρος, μετακινήθηκε σε άλλο πόστο: από το Ανακριτικό Τμήμα της Εισαγγελίας (η «καρδιά» των μεγάλων εισαγγελικών ερευνών) στο οποίο υπηρετούσε την τελευταία διετία, βρέθηκε στο Τμήμα Αρχειοθέτησης της Εισαγγελίας. Γιατί άραγε τον έκαναν από δήμαρχο, κλητήρα;
 Η έρευνα ξεκίνησε πριν από μήνες μετά από δεκάδες αναφορές πολιτών που διαμαρτύρονταν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την οικονομική δυσπραγία που περιήλθαν και για το γεγονός ότι εξαιτίας των περιορισμών έφτασαν στο σημείο να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες τους όπως είναι η αγορά φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.
 Ουσιαστικά επρόκειτο για την πρώτη προσπάθεια ποινικής αποτίμησης μιας περιόδου που ακολούθησε  του διαγγέλματος του πρωθυπουργού και έφτασε στην επιβολή των τραπεζικών περιορισμών   με απόφαση του τότε υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη και του Διοικητή της τραπέζης Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
 Η στόχευση της έρευνας αφορούσε τη διερεύνηση κακουργηματικής μορφής ποινικά αδικήματα, ακόμα και τα αποκαλούμενα «πολιτειακά»  μεταξύ των οποίων και αυτό της «εσχάτης προδοσίας», τα οποία περιέγραφαν  οι πολίτες στις αναφορές τους. Οι μάρτυρες, μεταξύ των οποίων πολίτες αλλά και οικονομολόγοι, κλήθηκαν  να απαντήσουν στο ερώτημα αν οι περιορισμοί  «επιβλήθηκαν εξ ανάγκης».
 Δηλαδή, το να κάνουν άλλοι κουμάντο στα δικά σου λεφτά που κατάφερες με στερήσεις να αποταμιεύσεις  δεν είναι ποινικό αδίκημα; Αν κάποιος τρίτος σου πάρει με το έτσι θέλω  τα λεφτά και σου δίνει 420ευρώ την εβδομάδα,  δεν μπορείς να του κάνεις τίποτα; Και μετά σου λένε ότι πρέπει να δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη προς την δικαιοσύνη…

danioliptes.gr

Δικαιοσύνη

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget