όταν τα επιχειρηματικά κέρδη καταστρέφουν το περιβάλλον και την υγεία του λαού στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης»

ΚΚΕ : Τομεακή Επιτροπή Θήβας - Οινοφύτων.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος συνοδεύεται ξανά από τις υποκριτικές δηλώσεις ανησυχίας των αστικών πολιτικών δυνάμεων για τις διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής, για την καταστροφή των δασών, τη ρύπανση του νερού και του αέρα. Ενοχοποιείται γενικά και αόριστα η βιομηχανική ανάπτυξη και η επίδραση του ανθρώπου στη φύση, για να συσκοτισθεί ο πραγματικός ένοχος, το καπιταλιστικό σύστημα, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
 Ένα μήνα πριν και εν μέσω πανδημίας, η Κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε το νόμο με τίτλο "Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας", συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώτος διδάξας του τι σημαίνει "fast track" περιβαλλοντική αδειοδότηση.
 Έτσι, με τον νέο "περιβαλλοντοκτόνο" νόμο δίνει τη δυνατότητα επιχειρηματικής δράσης, όπως εγκατάσταση αιολικών πάρκων ακόμη και σε περιοχές "Natura", κάνει τυπική διαδικασία την αδειοδότηση τέτοιων επενδύσεων, παραδίδεται σε ιδιώτες ο έλεγχος των εργασιών, ενισχύεται η εκχώρηση της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες.
 Στην περιοχή των Δήμων Θηβαίων και Τανάγρας έχουμε ζήσει στο πετσί μας τι εννοούν οι κυβερνήσεις και η Τοπική Διοίκηση όταν μιλάνε με παχιά λόγια για το περιβάλλον:
 · Στη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων – Σχηματαρίου, το διαχρονικό έγκλημα της ρύπανσης του Ασωπού από τους βιομηχάνους έγινε «ευκαιρία» για τη συνολική χωροθέτηση της περιοχής με μοναδικό κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας των ομίλων που λειτουργούν εκεί.
 Οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, αγκαλιά με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους της ΝΔ πανηγύριζαν το προηγούμενο διάστημα για το «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Στρατηγικών Παρεμβάσεων για την Αναζωογόννηση και Εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής της ΛΑΠ (Λεκάνης Απορροής) Ασωπού». Ωστόσο, από τα 250 εκατ. ευρώ που προϋπολογίζονται, μόλις 1,5 – 2 εκατομμύρια αφορούν την αντιμετώπιση της ρύπανσης και τη δημόσια υγεία. Ο πακτωλός των υπολοίπων κατευθύνεται στη διαμόρφωση μιας οργανωμένης βιομηχανικής περιοχής, η οποία θα ελέγχεται απόλυτα από τους ίδιους τους βιομήχανους, και στην κατασκεύη της -πρώτης στην Ελλάδα- Μονάδας Επεξεργασίας και Χώρου Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων, η οποία θα λειτουργήσει ως ιδιωτική επιχείρηση.... Από την άλλη, οι καρκίνοι και άλλες σοβαρές παθήσεις «θερίζουν» στην περιοχή λόγω της μόλυνσης, η εντατικοποίηση της εργασίας «χτυπάει κόκκινο» μέσα στα εργοστάσια των… ευεργετών βιομηχάνων αυξάνοντας κατακόρυφα τα εργατικά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές ασθένειες, σε μια περιοχή με
 τεράστια κενά και ελλείψεις τόσο στο Νοσοκομείο της Θήβας όσο και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη την περιοχή (ΚΥ Σχηματαρίου, ΤΟΜΥ Θήβας κλπ).
 · Η Πάρνηθα και ο Κιθαιρώνας κατακάηκαν πριν μερικά χρόνια, εξαιτίας και της διαχρονικής υποβάθμισης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία πασχίζει να λειτουργήσει με τραγικά μειωμένο προσωπικό και γερασμένο στόλο οχημάτων. Από την άλλη, κάθε χρόνο βιώνουμε πλημμυρικά φαινόμενα σε διάφορα μέρη της περιοχής μας, όταν η αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας απασχολεί έναν (1) μόνιμο υπάλληλο με αρμοδιότητα από το Ακραίφνιο μέχρι τα Δερβενοχώρια...
 · Σε μια σειρά εκτάσεων που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια, όπως και σε όλη την έκταση του Δήμου Θηβαίων, οι ανεμογεννήτριες ξεφυτρώνουν κυριολεκτικά σαν τα μανιτάρια. Ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες ηχεί μέσα στα σπίτια των χωριών, πολλά σπίτια όμως δεν έχουν καν ρεύμα εξαιτίας των πανάκριβων χρεώσεων (βλέπε ΕΤΜΕΑΡ) που καταλήγουν στις τσέπες των «πράσινων επενδυτών», ενώ με την πρώτη κακοκαιρία μένουν χωρίς ρεύμα πολλά από τα δυτικά χωριά του Δήμου Θηβαίων έως τα Δερβενοχώρια του Δήμου Τανάγρας.
 · Οι υπηρεσίες πρασίνου και καθαριότητας των Δήμων Θηβαίων και Τανάγρας στενάζουν από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού, απόρροια της απαγόρευσης προσλήψεων τα τελευταία δέκα χρόνια. Όμως η υπό κατασκευή Μονάδα Επεξεργασίας (σύμμεικτων) Απορριμμάτων στη Θήβα χρηματοδοτείται με 16,5 εκατ. ευρώ. Ήδη συζητιέται η επέκτασή της, ώστε να γίνει κόμβος συγκέντρωσης αστικών αποβλήτων από όλη σχεδόν τη Στερεά και προθάλαμος για την καύση των υπολειμμάτων της επεξεργασίας.
 · Ο παγκόσμιος επιχειρηματικός και διακρατικός ανταγωνισμός για τη μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία οδήγησε στην πολυεθνική «SCHNEIDER ELECTRIC» στην απόφαση να κλείσει το -μοναδικό στην Ελλάδα- εργοστάσιο κατασκευής μετασχηματιστών στα Οινόφυτα, αφήνοντας 92 εργάτες άνεργους. Η εταιρεία επιλέγει να προσανατολιστεί στην κατασκευή προϊόντων τεχνολογικής αιχμής, που όμως γίνεται σε άλλες χώρες...
 Η αλήθεια επομένως είναι ότι πίσω από τις κορόνες περί "Πράσινου new deal" στήνονται τεράστιες μπίζνες για την ανάπτυξη νέων πεδίων κερδοφορίας των καπιταλιστών. Στους τομείς της οικονομίας όπου αναμένεται κέρδος κατευθύνονται δισεκατομμύρια, ενώ οι βασικές υπηρεσίες και υποδομές προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας μαραζώνουν συνειδητά.
 Η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ δίνει διέξοδο στις λαϊκές ανάγκες!
 Λύση στην προστασία του Περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την προστασία από πυρκαγιές και πλημμύρες μπορεί να δώσει η κεντρικά σχεδιασμένη σοσιαλιστική οικονομία, για την οποία παλεύει το ΚΚΕ. Σε αυτήν οι παραγωγικές μονάδες της χώρας και ο φυσικός πλούτος μετατρέπονται σε ιδιοκτησία της κοινωνίας, η παραγωγή παύει να αναπτύσσεται με σκοπό το κέρδος αλλά σχεδιάζεται με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, τη λαϊκή ευημερία.
 · Πραγματοποιείται επιστημονικός χωροταξικός σχεδιασμός, για την ισόρροπη ανάπτυξη τομέων και κλάδων της οικονομίας με την ανύψωση του βιοτικού επιπέδου, την ελαχιστοποίηση της επίδρασης της βιομηχανικής παραγωγής στο περιβάλλον, την προστασία της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και κατοίκων.
 · Η γη και τα δάση μετατρέπονται σε κοινωνική ιδιοκτησία, σταματά η δυνατότητα αξιοποίησης – καταστροφής - τους με σκοπό το κέρδος. Χάνεται το βασικό κίνητρο του εμπρησμού, παίρνονται μέτρα για την πυροπροστασία, τη δασοπροστασία και την αναδάσωση – αποκατάσταση περιοχών που έχουν πληγεί. Λαμβάνονται μέτρα για την πολιτική προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα.
 · Η Ενέργεια γίνεται από εμπόρευμα, κοινωνικό αγαθό προσιτό για όλους.
 · Υλοποιείται εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων κάθε είδους υπό τον έλεγχο κρατικού φορέα, γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων για την προστασία και την αξιοποίησή τους με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία, διαμορφώνονται πόλεις και χωριά φιλικά στον άνθρωπο.
 Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προστατευθεί το Περιβάλλον της περιοχής μας, να αποκατασταθούν οι επιβαρυμμένες περιοχές και να αναπτυχθούν ισορροπημένα όλες οι παραγωγικές της δυνατότητες με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις.
 Τώρα πρέπει να ενταθεί η πάλη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του Περιβάλλοντος!
 Το ΚΚΕ βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή του αγώνα με τα στελέχη, τα μέλη, τους φίλους του, μέσα από τους μαζικούς φορείς, τα εργατικά σωματεία και τους συλλόγους, αλλά και καταθέτοντας επανειλημμένα τα αιτήματα αυτά στη Βουλή, την Ευρωβουλή, την Περιφέρεια και τους Δήμους.
 Σε συνδυασμό με τις αναγκαίες διεκδικήσεις για την εξασφάλιση του λαϊκού εισοδήματος και της εργασίας, τώρα πρέπει να δυναμώσει και η διεκδίκηση, η συντονισμένη πάλη για άμεσα μέτρα της προστασίας του Περιβάλλοντος και της Υγείας του λαού:
 · Να καταργηθεί ο νέος "περιβαλλοντοκτόνος" νόμος.
 · Να μην κατασκευαστεί η Μονάδα Επεξεργασίας - Χώρος Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων στα Οινόφυτα. Απορρύπανση της λεκάνης του Ασωπού, στελέχωση των υπηρεσιών Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, αυστηρά μέτρα για την εξασφάλιση του ελέγχου των βιομηχανικών αποβλήτων, της επεξεργασίας και της ασφαλούς μεταφοράς τους.
 · Άμεσα μέτρα πυροπροστασίας και δασοπροστασίας με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Θήβας και Οινοφύτων και το Δασαρχείο Θήβας. Σύγχρονες εγκαταστάσεις για τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, εφοδιασμός με σύγχρονα μέσα προστασίας και πυρόσβεσης.
 · Να μπει τέλος στην άναρχη εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.
 · Να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και άλλες καταστροφές των τελευταίων χρόνων.
 · Καμία σκέψη για καύση απορριμμάτων στην περιοχή μας.
 · Φθηνό ρεύμα για το λαό. Κατάργηση του ΕΤΜΕΑΡ (πράσινο τέλος). Καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget