Παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Ως γνωστό η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2017 λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Ωστόσο, η πληρωμή τους παρατείνεται μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2017, ημέρα Δευτέρα, λόγω του ότι η καταληκτική ημερομηνίας εξόφλησής τους, συμπίπτει με αργία ή μη εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες.
 Η καταληκτική προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας ρυθμίζεται βάσει των διατάξεων της υποπαραγράφου Ε.7. της παραγράφου Ε του άρθρου πρώτου του νόμου 4093/2012 η οποία αναφέρει τα εξής:
 «1. Η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του ν. 2362/1995 (Α' 247) «Περί Δημοσίου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις».*
 Τα τέλη κυκλοφορίας εισπράττονται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου έως την 31 η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους εκείνου στο οποίο αφορούν. [...]».
 *[Σημείωση: Από 01-01-2015 ισχύει ο 4270/2014 "Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) - δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις."]
 Η 31η Δεκεμβρίου 2016 συμπίπτει με μη εργάσιμη ημέρα (σ.σ. Σαββάτο). Για τη συγκεκριμένη υποχρέωση (σ.σ. καταβολή τελών κυκλοφορίας) δεν έχουν ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 7 του Κ.Φ.Δ., μιας και τα τέλη κυκλοφορίας είναι εκτός πεδίου ρύθμισης του συγκεκριμένου νόμου. Για τα τέλη κυκλοφορίας —αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία καταβολής— ισχύει η διάταξη του άρθρου 242 του Αστικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο: «Η προθεσμία λήγει όταν περάσει ολόκληρη η τελευταία ημέρα και, αν είναι κατά το νόμο εορτάσιμη, όταν περάσει ολόκληρη η επόμενη εργάσιμη».
 Συνεπώς, εφόσον η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας συμπίπτει με αργία ή μη εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα, η λήξη της παρατείνεται μέχρι την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα όπως ορίζει ο Αστικός Κώδικας ήτοι εν προκειμένω στις 2.1.2017.
 Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι, αν όντως ισχύουν όσα αναφέραμε ανωτέρω θα έπρεπε οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών να είχαν φροντίσει εκ των προτέρων να αναγράφεται στα ειδοποιητήρια η ορθή καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας (σ.σ. και όχι η 31η Δεκεμβρίου 2016), έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες μέχρι πότε μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τα εν λόγω τέλη. Να θυμίσουμε ότι το πρόστιμο της εκπρόθεσμης καταβολής είναι ίσο με την αξία των τελών κυκλοφορίας, οπότε κανείς δεν θέλει να ρισκάρει τυχόν εκπρόθεσμη υποβολή και να επωμιστεί το «τσουχτερό πρόστιμο».
 Ανεξαρτήτως όμως όλων αυτών, αλλά και σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες στη σχετική εφαρμογή του taxisnet θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί ολιγοήμερη παράταση στην καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά και χωρίς ταλαιπωρία των πολιτών η καταβολή των τελών κυκλοφορίας.

Παράταση τελών κυκλοφορίας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget