Προσοχή στο αλκοόλ! Ένα στα τρία θανατηφόρα τροχαία οφείλονται σ’ αυτό

Κάθε χρόνο, αυτές τις γιορτινές ημέρες οι Έλληνες ιατροδικαστές αντιμετωπίζουν μία ιδιαίτερα λυπηρή πραγματικότητα: Τα νεκροτομεία γεμίζουν με νέες και νέους που χάνουν τη ζωή τους σε οδικά τροχαία δυστυχήματα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για κάθε θάνατο από τροχαίο αντιστοιχούν για τον ίδιο λόγο, 4 μόνιμες βαριές αναπηρίες, 8 σοβαροί τραυματισμοί και 50 ελαφρότεροι τραυματισμοί. Περίπου ένα στα τρία θανατηφόρα τροχαία οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ.
 Το κυρίως ερώτημα που επικρατεί αυτές τις ημέρες είναι το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να φτάσει τα νόμιμα όρια κατανάλωσης αλκοόλ στη χώρα μας, καθώς ειδικά αυτή την περίοδο διενεργούνται στους δρόμους χιλιάδες αλκοτέστ. Αυτό που θα πρέπει ο κάθε οδηγός να γνωρίζει είναι ότι το να φτάσει κάποιος το όριο του 0,25 γραμ./λίτρο εκπνεόμενου αέρα στα αλκοτέστ που πραγματοποιούνται από την τροχαία, ή τα 0,50 γραμ./ λίτρο αίματος με τη διαδικασία της αιμοληψίας, είναι πάρα πολύ εύκολο. Πρέπει εδώ να τονιστεί ότι οι όποιες απαντήσεις δίνονται σχετικά με ενδεικτικές ποσότητες κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, που είναι ικανές για να πιάσουν το όριο, έχουν μόνο ενδεικτικό χαρακτήρα.
 Ο επηρεασμός της οδηγικής ικανότητας ενός ατόμου εξαρτάται όχι μόνο από τη ληφθείσα ποσότητα αλλά και από άλλα χαρακτηριστικά όπως η διατροφή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης, άλλα νοσήματα, η χρόνια κατανάλωση, η πρόσμιξη αλκοόλ με αναψυκτικά κ.ά. Συνεπώς η λογική «θα πιω ένα ποτηράκι βότκα (40ml) και θα σταματήσω για να μπορώ να οδηγήσω» δε μπορεί απόλυτα να ισχύει. Η μόνη λύση για ασφαλή οδήγηση είναι η μηδενική κατανάλωση αλκοόλης από τον οδηγό.
 Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Δρ. Γρηγόρης Λέων: «Από την εμπειρία μας θα συμβουλεύαμε όσους θέλουν να οδηγήσουν αυτές τις ημέρες να μην καταναλώσουν καθόλου αλκοόλ. Ειδικά φέτος που οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες είναι σημαντικό ο οδηγός να είναι σε πλήρη νηφαλιότητα. Μόνο με μηδενική κατανάλωση αλκοόλ θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στη μείωση των οδικών ατυχημάτων. Ευχόμαστε σε όλους μία καλή χρονιά με την ελπίδα οι ιατροδικαστές να είμαστε όσο το δυνατόν αχρείαστοι!».

θανατηφόρα τροχαία

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget