Επιτροπή Περιοχής Στερεάς Ελλάδας ΚΚΕ - «Ψιλοπράγματα» για την ΕΕ η μεγάλη καταστροφή από τη φωτιά στη Βόρεια Εύβοια

Ψιλοπράγματα... στην ουσία θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια με την απάντηση που δίνει στην ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Τα 25.000 στρέμματα πευκοδάσους και οι άνεργοι πλέον ρετσινοπαραγωγοί φαίνεται πως δεν συνιστούν σημαντική απώλεια για την ΕΕ ώστε να ασχοληθεί μαζί τους, πολύ περισσότερο και να τους αποζημιώσει.
Το γεγονός επίσης ότι όπως αναφέρεται στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλει αίτηση φανερώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπήκε καν στον κόπο να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την ΕΕ από κονδύλια που είναι πολλαπλά πληρωμένα από τον ελληνικό λαό μέσα από τους λεγόμενους «ίδιους πόρους».
 Η ΕΕ επίσης χωρίς περιστροφές απορρίπτει την αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών, όπως και των ρετσινοπαραγωγών από το «Ταμείο Αλληλεγγύης» και τα άλλα Περιφερειακά Ταμεία. Βέβαια την ίδια στιγμή «επιλέξιμα» θεωρούνται τα κονδύλια που αφορούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για τους οποίους προορίζονται αυτήν την περίοδο αμέτρητα δισ. ευρώ όπως από το Πακέτo Γιούνκερ, το ΕΣΠΑ, τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης κλπ.
 Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης παραδέχεται ότι ακόμα κι αν τελικά αποζημίωνε η ΕΕ τους πληγέντες θα επρόκειτο τελικά για ψίχουλα ενώ την ίδια ώρα ψεύδεται αφού ισχυρίζεται ότι οι αποζημιώσεις της «δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια εισοδήματος ή τις ζημιές που καλύπτονται από την ασφάλιση του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)» γιατί είναι γνωστό ότι ο ΕΛΓΑ όταν, αν κι εφόσον, αποζημιώνει αφορά ελάχιστα και ελάχιστους σε κάθε ανάλογη περίπτωση.
 Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων όσων πλήγηκαν από την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια και την άμεση κάλυψη των χρόνιων τραγικών ελλείψεων σε σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης, προσωπικό και υποδομές, στέκεται στο πλευρό των ρετσινοπαραγωγών και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.
 Παρακάτω η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
 «Τεράστια είναι η καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά που κατέκαιγε για τέσσερις μέρες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας. Η φωτιά έβαλε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ενώ έκαψε 25.000 στρέμματα πευκοδάσους σπάνιου φυσικού κάλλους. Την ίδια στιγμή στην ανεργία βγαίνουν για τα επόμενα χρόνια οι ρετσινοπαραγωγοί της περιοχής.
 Εγκληματικές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εντείνει τις περικοπές κονδυλίων για τις λαϊκές ανάγκες, όπως αυτές για υποδομές και προσωπικό πυροπροστασίας, αλλά και της ΕΕ, η οποία δεν κρίνει επιλέξιμες τις δαπάνες για τις υποδομές πυροπροστασίας, με κριτήριο την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
 Οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούν να καταβληθούν αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς. Γενναία αποζημίωση για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή οι ρετσινοπαραγωγοί περνούν στην ανεργία. Να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα υποδομής ώστε να ξαναγίνει δάσος αλλά και να μην πληγεί η περιοχή με τις πρώτες βροχοπτώσεις.
 Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Επιτροπή για την άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων όσων πλήγηκαν από την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια με την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης και των Περιφερειακών Ταμείων της ΕΕ, για την στήριξη των ρετσινοπαραγωγών όσο και την άμεση κάλυψη των χρόνιων τραγικών ελλείψεων σε σύγχρονα κάθε είδους μέσα πυρόσβεσης, προσωπικού και υποδομών;».
 Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 Στην απάντηση της εξ ονόματος της Επιτροπής στις 20 Σεπτέμβρη 2016 η κ. Creţu αναφέρει:
 «Η κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την καταστροφή που περιγράφει o κ. βουλευτής εξαρτάται ουσιαστικά από την εκπλήρωση δύο όρων. Πρώτον, η συνολική άμεση ζημία πρέπει να υπερβαίνει το 1,5% του περιφερειακού ΑΕΠ. Στην περίπτωση της περιφέρειας του Βόρειου Αιγαίου, στην οποία ανήκει η Χίος, αυτό σημαίνει ότι η ζημία πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 38,2 εκατ. ευρώ. Για την Κεντρική Ελλάδα, στην οποία ανήκει η Εύβοια, το κατώτατο όριο ζημίας ανέρχεται σε 116 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, οι αρμόδιες εθνικές αρχές της Ελλάδας πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης στην Επιτροπή εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής. Μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλει αίτηση. Η βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργειες έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης. Τα προληπτικά μέτρα ή η αποζημίωση για ιδιωτικές ζημίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον κλάδο της γεωργίας, δεν είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης.
 Μέσω των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν στήριξη για την αποκατάσταση ζημιών σε δάση και γεωργική γη, καθώς και του παραγωγικού δυναμικού που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και λοιπά καταστροφικά συμβάντα. Τα μέτρα δύνανται να περιλαμβάνουν στήριξη για την αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια και εξοπλισμό, καθώς και την ανασύσταση του δυναμικού παραγωγής καλλιεργειών και ζώων που ενδεχομένως επλήγη, αλλά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια εισοδήματος ή τις ζημίες που καλύπτονται από την ασφάλιση του ελληνικού οργανισμού γεωργικών ασφαλίσεων.
 Τέλος, οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις που εφαρμόζονται στον γεωργικό τομέα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να καταρτίσουν εθνικά καθεστώτα ενισχύσεων για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές. Η Ελλάδα έχει πράγματι θεσπίσει στο παρελθόν τέτοια καθεστώτα ενισχύσεων».

ΚΚΕ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget