Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το πώς φτιάχνεται ο στιγμιαίος καφές

Πολλοί αναρωτιούνται πώς φτιάχνεται ο στιγμιαίος καφές. Ποια ακριβώς είναι η παραγωγική διαδικασία που μας δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε τον αγαπημένο μας frappe ή ζεστό στιγμιαίο. Είναι καθ’ όλα φυσικός;Φιλτράρεται;
Η απάντηση σε όλα αυτά είναι ότι φτιάχνεται με μια απόλυτα φυσική διαδικασία, η οποία περνάει από πολλά στάδια προσεκτικής διαλογής, επεξεργασίας, φιλτραρίσματος, ώστε να φτάσει στην κούπα μας το τελικό προϊόν.
 Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικά :
 Το πρώτο στάδιο παραγωγής του στιγμιαίου καφέ είναι η επιλογή του, η οποία ξεκινά από τη φυτεία. O αειθαλής θάμνος της καφέας χρειάζεται έως και πέντε χρόνια για να φτάσει στο στάδιο της ώριμης παραγωγής. Οι σωστές δόσεις ηλιακού φωτός, το τακτικό πότισμα, το λίπασμα και ο έλεγχος παρασίτων είναι παράμετροι στις οποίες δίνεται ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα πρέπει να επιλέγονται καλλιέργειες υψηλών προδιαγραφών ποιότητας, από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής καφέ του κόσμου. Η επιλογή γίνεται σχολαστικά από τις ποικιλίες Arabica και Robusta, διασφαλίζοντας έτσι την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος. Όταν το καφεόδεντρο βγάλει καρπούς, αυτοί συλλέγονται προσεχτικά, στεγνώνουν με φυσικό τρόπο στον ήλιο και αφαιρείται ο εξωτερικός φλοιός. Ακολούθως ξεπλένονται με νερό ώστε να απομακρυνθεί και το τελευταίο ίχνος πούλπας, και αφαιρείται το εσωτερικό φλούδι, ώστε να προκύψουν οι πράσινοι κόκκοι καφέ. Πριν συσκευασθούν σε σακιά και εξαχθούν σε όλο τον κόσμο, οι καρποί ταξινομούνται και ελέγχονται για να εξασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος.
 Σε επόμενη φάση γίνεται ανάμιξη των διαφόρων ειδών για να επιλεγεί και να προκύψει το γνωστό μας χαρμάνι. Η μίξη των κόκκων για την κάθε διαφορετική γεύση της εκάστοτε συνταγής στιγμιαίου καφέ (σύμφωνα με το γευστικό προφίλ των καταναλωτών) απαιτεί πείρα, τεχνική και φαντασία, αφού κάθε συνδυασμός προσφέρει διαφορετικό γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα. Οι κόκκοι που επιλέγονται για την παρασκευή του προέρχονται από διάφορες περιοχές του κόσμου (Βραζιλία, Κολομβία, Κένυα, Κόστα Ρίκα, Βιετνάμ, Ακτή Ελεφαντοστού κα). Οι ειδικοί συνδυάζουν αριστοτεχνικά τις εκλεκτότερες ποικιλίες, με στόχο έναν καφέ με ποιοτική σταθερότητα, απόλυτα προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Μετά οι εκλεκτοί κόκκοι καφέ καβουρδίζονται και ακολούθως αλέθονται με ιδιαίτερη φροντίδα, αναδεικνύοντας πλήρως τις αρωματικές και γευστικές τους ιδιότητες.
 Το επόμενο βήμα δίνει μια απάντηση στην ερώτηση αν ο στιγμιαίος καφές είναι φιλτραρισμένος. O καβουρδισμένος και αλεσμένος καφές εκχυλίζεται σε ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα που κρατούν το κατακάθι. Το ένα φιλτράρισμα διαδέχεται το άλλο μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι. Αφού φιλτραριστεί πλήρως και απομακρυνθεί όλο το κατακάθι, ουσιαστικά φτάνει στην κούπα μας μόνο η «καρδιά» του καφέ, ένα 100% φυσικό προϊόν. Ο καβουρδισμένος και αλεσμένος καφές βράζεται σε νερό και εν συνεχεία αφυδατώνεται, για να προκύψει ένα τελικό προϊόν στιγμιαίου καφέ. Η διαδικασία αυτή γίνεται ώστε να μπορεί να διαλυθεί εύκολα και ομοιόμορφα σε ζεστό ή κρύο νερό.
 Αυτό είναι λοιπόν το μαγικό ταξίδι του στιγμιαίου καφέ, από το δέντρο μέχρι την κούπα ή το ποτήρι. Μια καθ’ όλα φυσική διαδικασία που μας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουμε τον αγαπημένο σε πολλούς στιγμιαίο καφέ, είτε ζεστό, είτε κρύο σε μορφή Frappé.


Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

στιγμιαίος καφές

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget