H Αριστερή Παρέμβαση Στερεάς για την Ρύπανση της περιοχής του Ασωπού ποταμού στη Βοιωτία

Με αφορμή την ψήφιση στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο του 2015 και στο πρώτο του 2016 μέτρων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης της περιοχής του Ασωπού ποταμού στη Βοιωτία από την Περιφερειακή Αρχή, η Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο να γνωστοποιήσει για άλλη μια φορά τις θέσεις της πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
 Σαράντα χρόνια γίνεται ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων από τις βιομηχανίες στον Ασωπό στην περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου, με αποτέλεσμα οι αναλύσεις που έγιναν το 2004 να ανιχνεύουν υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου, μολύβδου, νιτρικών και καδμίου, καθώς και εξασθενές χρώμιο, στις περιοχές Οινοφύτων, Δηλεσίου, Χαλκουτσίου, Ωρωπού, της Τανάγρας, της Αυλίδας, της Θήβας κ.ά., αποδεικνύοντας την σοβαρότητα και την έκταση της ρύπανσης. Τα αποτελέσματα αυτής της ρύπανσης είναι πολλαπλώς αρνητικά, με σημαντικότερη τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και των παρακείμενων αγροτικών εκτάσεων. Με τον τρόπο αυτό τίθεται σε διαρκή κίνδυνο η υγεία χιλιάδων συνανθρώπων μας, κατοίκων της περιοχής.
 Η μη αντιμετώπιση του προβλήματος της μόλυνσης του Ασωπού από τις κυβερνήσεις αλλά και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις Α’ και Β’ βαθμού όλα αυτά τα χρόνια, αποτελεί συνειδητό έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ίδιας της ζωής των κατοίκων της περιοχής. Οι συνεχείς συστάσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να εντείνουν τους ελέγχους είναι όχι απλά αναποτελεσματικές αλλά αποτελούν ένα διαχρονικό μηχανισμό μη αντιμετώπισης του προβλήματος. Η πολιτεία έχει τη διαχρονική ευθύνη να βρει όλους τους ρυπαντές του Ασωπού χρησιμοποιώντας τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς, να τους πει στην κοινωνία και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η ρύπανση.
 Η γέννηση του προβλήματος ξεκινά από το γεγονός ότι η Βιομηχανική Περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου δεν οριοθετήθηκε ποτέ και παραμένει μη οριοθετημένη, και αυτό είχε διαχρονικά ως αποτέλεσμα την άναρχη οικοδόμηση των βιομηχανικών συγκροτημάτων και τη μη κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής, όπως ένα κεντρικό δίκτυο συλλογής αποβλήτων, δηλ. ένα αποχετευτικό δίκτυο, καθώς και έναν κεντρικό βιολογικό καθαρισμό βιομηχανικών αποβλήτων, που θα διαχειρίζονταν από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της κάθε βιομηχανίας, τα βιομηχανικά της απόβλητα.
 Παρά τις ποινές και τα χρηματικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν το 2014 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θηβών σε επτά βιομηχανίες, για υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατ' εξακολούθηση, από την οποία δημιουργήθηκε κίνδυνος βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου, η μόλυνση συνεχίζεται απρόσκοπτα από αυτές και άλλες βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
 Η περιφερειακή μας παράταξη Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα θεωρεί πως οι προτάσεις της Περιφέρειας δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στη σοβαρότητα του προβλήματος και δεν πρόκειται να δώσουν καμία λύση. Οι κινήσεις της Περιφερειακής Αρχής επιδιώκουν να κουκουλώσουν και να διαιωνίσουν τη συνεχιζόμενη ρύπανση της περιοχής, και βέβαια επιδιώκουν να μην ενοχλήσουν τη λειτουργία των βιομηχανιών της περιοχής.
 Η Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα αγωνίζεται για να σταματήσει άμεσα η ρύπανση της περιοχής του ποταμού Ασωπού από τα τοξικά απόβλητα των βιομηχανιών. Σε αντίθεση με τις κινήσεις τις Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τα άμεσα μέτρα  που πρέπει να παρθούν εδώ και τώρα είναι:
 - Να επιβληθούν οι απαραίτητες αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία των βιομηχανιών, ώστε να σταματήσει η παραγωγή και απόρριψη τοξικών ουσιών στο περιβάλλον και να γίνει αναθεώρηση των αδειών λειτουργίας των βιομηχανιών.
 - Να οριοθετηθεί η ΒΙΠΕ και να κατασκευαστεί κεντρικό δίκτυο συλλογής αποβλήτων και κεντρικός βιολογικός καθαρισμός βιομηχανικών αποβλήτων, όσο δαπανηρό και αν είναι αυτό, και να αναλάβουν το κόστος κατασκευής οι βιομηχανίες-ρυπαντές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
 - Να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο εξυγίανσης της ευρύτερης περιοχής που έχει ρυπανθεί.
 - Να γίνει απορρύπανση/αποκατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα και των επιφανειακών υδάτων της ευρύτερης περιοχής.
 - Να κατασκευαστεί εναλλακτική ύδρευση των οικισμών που υδρεύονται από τον επικίνδυνο υδροφόρο ορίζοντα, ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή καθαρού, ποιοτικού, φτηνού και επαρκούς νερού για χρήση από τους κατοίκους της περιοχής.
 - Να παρθούν μέτρα αποζημίωσης για τους αγρότες της περιοχής που αρδεύουν τα χωράφια τους από τον επικίνδυνο υδροφόρο ορίζοντα και να εξασφαλιστεί η παροχή καθαρού και επαρκούς νερού για αγροτική χρήση.
 - Να πληρώσουν οι υπεύθυνες βιομηχανίες το κόστος της ύδρευσης των οικισμών, το κόστος της απορρύπανσης/αποκατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα και των επιφανειακών υδάτων της περιοχής, και το κόστος της αποζημίωσης των αγροτών.
 - Να πραγματοποιηθεί εκτεταμένη τοξικολογική και επιδημιολογική έρευνα στους κατοίκους της περιοχής, για να διαπιστωθούν οι πραγματικές επιδράσεις στην υγεία τους.
 - Να επιβληθούν από την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση εντατικοί περιβαλλοντικοί έλεγχοι στις βιομηχανίες από τα αρμόδια τμήματα περιβάλλοντος, ώστε να υπάρχει συνεχής εποπτεία και να σταματήσει επιτέλους η υπόγεια διάθεση αποβλήτων με γεωτρήσεις στα κρυφά, την ίδια στιγμή που κάποιες από τις βιομηχανίες διαθέτουν ιδιωτικές μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.
 - Ο Ασωπός να ξανά-γίνει ποτάμι, με χαρτογράφηση του και οριοθέτηση της κοίτης του, με προσδιορισμό-χάραξη ζωνών προστασίας 30 μέτρων εκατέρωθεν και καθαρισμό των παράνομων κτισμάτων. Να κατασκευαστούν παρ-Ασώπιοι δρόμοι πρόσβασης, που θα προσφέρουν και προστασία από κατασκευή αυθαιρέτων αγωγών απόρριψης ανεπεξέργαστων βιομηχανικών απόβλητων
 - Τα όργανα έλεγχου, εφαρμογής και  λειτουργίας όλων αυτών των μέτρων, να λειτουργούν με τη θεσμοθετημένη-επίσημη εκπροσώπηση του λαού της περιοχής και των εκπροσώπων των φορέων τους σε αυτά.
 Η ουσία του προβλήματος της ρύπανσης του Ασωπού και της γύρω περιοχής είναι πως ο καπιταλισμός είναι εξ ορισμού ασύμβατος με την προστασία του περιβάλλοντος και την οικολογία. Η προστασία του περιβάλλοντος και η ριζοσπαστική οικολογία δεν μπορεί παρά να έρχεται σε σφοδρή σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα, του οποίου η επιβίωση και ανάπτυξη είναι άμεσα εξαρτώμενη από την καταλήστευση των φυσικών πόρων και την αλόγιστη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος, χωρίς κανένα φραγμό και περιορισμό.
 Η υπεράσπιση και η προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της μολυσμένης περιοχής του Ασωπού, είναι πάνω από όλα υπόθεση του λαϊκού κινήματος της περιοχής και η παράταξη μας θα συμβάλλει με τις δυνάμεις της στην ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του περιβαλλοντικού κινήματος, που πριν από λίγα χρόνια κατάφερε να αναδείξει το θέμα αυτό και να πετύχει τόσα πολλά.

Θήβα πολιτική περιβάλλον

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget