Εκτινάχθηκαν τα χρέη στην εφορία - κλείνουν ή φεύγουν οι επιχειρήσεις

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Έφτασαν στα 85 δις ευρώ, ενώ μόνο το 2015 δημιουργήθηκαν οφειλές προς την εφορία ύψους 12 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ανήλθε ως τον Οκτώβριο του 2015 στο ύψος των 5,85 δις ευρώ.
 Σε αυτό το χειμαζόμενο οικονομικό τοπίο είναι αναμενόμενο ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να αντέξει, με αποτέλεσμα ή να κλείνουν επιχειρήσεις ή να μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες, στις οποίες η φορολογία είναι πολύ μικρότερη. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) για κάθε επιχείρηση που ανοίγει, κλείνουν τρεις. Και σίγουρα, κάποιες από αυτές τις τρεις μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες με χαμηλότερη φορολογία. Σύμφωνα με τη ΓΕΜΗ τις πρώτες 15 ημέρες της φετινής χρονιάς οι διαγραφές επιχειρήσεων (1.690) ήταν σχεδόν υπερτριπλάσιες από τις συστάσεις (653).
 Τα ανείσπρακτα 85 δις χρέη προς την εφορία έχει βάλει στο στόχαστρό του το υπουργείο Οικονομικών, που στέλνει ειδοποιητήρια σε άτομα που χρωστούν πάνω 150.000 ευρώ. Αλλά και πάλι δεν φιλοδοξεί να συγκεντρώσει πάνω από 20 δις ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα ανήκουν σε πτωχευμένους, πεθαμένους, φυλακισμένους για απάτες και υπεξαίρεση και ανύπαρκτα ΑΦΜ. Τα μεγαλύτερα χρέη προέρχονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (αυξήθηκαν στα 2,73 δισ. από 2,696 δισ). Από αυτά το 1,84 δισ. είναι του ΕΟΠΥΥ και τα 542 εκατ. του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Ακολουθούν τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία χρωστούν σε ιδιώτες 1,188 δισ. και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με 324 εκατ. ευρώ.
 Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των χρεών των ταμείων είναι η καταγγελία μέλους του Συλλόγου Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βόρειας Ελλάδας, αρχιτέκτονα με 30 χρόνια δουλειάς και εισφορές 3.000 ευρώ/6μηνο στο ΤΣΜΕΔΕ. Έκανε 2 ζευγάρια γυαλιά συνολικά για τον ίδιο και τη σύζυγό του συνολικού κόστους 200 ευρώ. Όταν πήγε στο ταμείο του για να τα εισπράξει, του είπαν ότι θα του τα δώσουν σε 2 χρόνια!!
 Όταν λοιπόν τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες ανέρχονται σε 5,85 δις και δίνονται με τέτοιους ρυθμούς, είναι λογικό το ότι οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη ή μεταναστεύουν στη Βουλγαρία και στα Σκόπια, όπου η φορολογία είναι πολύ χαμηλότερη. Εκεί όμως, όχι μόνο ανθούν, αλλά απασχολούν και πολλές χιλιάδες υπαλλήλων, με τα χρήματα της φορολογίας που πληρώνουν να φεύγουν από τα ελληνικά ταμεία και να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Με την υψηλή φορολογία που επιβάλλει η χώρα μας στις επιχειρήσεις, ακόμη και αυτές οι λιγότερες φορολογικές εισφορές χάνονται από τα ελληνικά ταμεία. Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ του 2013 και του 2015 κατεγράφη μείωση των συστάσεων νέων επιχειρήσεων κατά 33,27%.
 Έτσι λοιπόν, δύο στους δέκα επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σκέπτονται αρκετά σοβαρά να «μετακομίσουν» σε άλλη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας περί τις 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει την έδρα τους στη Βουλγαρία ενώ περί τις 10.000 επιχειρήσεις έχουν μεταφερθεί στην Κύπρο.
 Για όλα αυτά φταίει φυσικά το τεράστιο εξωτερικό χρέος που έχει μετατραπεί σε μαύρη τρύπα. Και σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Τσοβόλα, το χρέος Δεν δημιουργήθηκε από τις δύο τετραετίες διακυβέρνησης της χώρας, αλλά αμέσως μετά, από τη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και όσες ακλούθησαν. Από τα στοιχεία που παραθέτει προκύπτει ότι στις 31-12-1989, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρέδωσε την εξουσία, το χρέος ανέρχονταν σε 6.699 δισεκ. δρχ., ή σε ποσοστό 61,5% του Α.Ε.Π. Στη συνέχεια όμως με κυβέρνηση Ν.Δ. (και Πρωθυπουργό τον κ. Κων. Μητσοτάκη), το 1993 ανήλθε στο τρομακτικό ποσό των 23.431 δισεκ. δρχ. ή ποσοστό 110,9% του Α.Ε.Π. Τέλος στην περίοδο 1994 έως 1997 (με κυβέρνηση κ. Σημίτη) ανήλθε στο ποσό των 39.339 δισεκ. δρχ. το 1997 ή σε ποσοστό 120,2% στο Α.Ε.Π.. Σήμερα δε παρά τα σκληρά μνημόνια ανέρχεται στο ποσό των 364 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 180% του Α.Ε.Π..
 «Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του», καταλήγει ο Δ.Τσοβόλας.

Θήβα οικονομία

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget