Τι δεν ξέρατε για το όνομα "Νίκος";

Πόσοι Έλληνες ακούνε στο όνομα Νίκος;
Γιατί ο Άγιος Νικόλαος εκτός από τους ναυτικούς προστατεύει… τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, και τι σχέση έχει με τον Άι Βασίλη;
 Τι σημαίνει το όνομα και πόσες διαφορετικές εκδοχές του Νίκου υπάρχουν σε άλλες γλώσσες;
Συγκεντρώνουμε 11 μικρές κι ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το όνομα που γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου, για να μαθαίνουν οι Νικόλες, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι.
 *Είναι το πέμπτο πιο συνηθισμένο ανδρικό όνομα στην Ελλάδα
Το 6,93% των Ελλήνων ακούει στο όνομα Νίκος. Μεγαλύτερο ποσοστό συναντάμε μόνο στα ονόματα Γιώργος, Γιάννης, Κώστας και Δημήτρης.
 *Υπάρχουν 15 παραλλαγές του ονόματος
Ο Νικόλαος και η Νικολέτα συναντώνται στην Ελλάδα και ως: Νίκος, Νικόλας, Νικολάκης, Νικολή, Νικολός, Κόλιας, Κολιάκος και Κολιός στους άνδρες και Νικολίτσα, Νικολέττα, Νικολούδα, Νικολίνα, Νίκη, Λέτα, Λία και Λίνα στις γυναίκες.
 *Σημαίνει τη «νίκη του λαού»
Το Νίκος βγαίνει φυσικά από το Νικόλαος, που ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις «νίκη» και «λαός», αυτός δηλαδή που χαρίζει νίκη στον λαό.
 *Η γιορτή του συνδέεται με τα πρώτα χιόνια
Στην ελληνική λαϊκή παράδοση, εντάσσεται σε ένα τριήμερο εορτών, μαζί με την Αγία Βαρβάρα, γι’ αυτό και σε κάποια μέρη ονομάζεται «Νικολοβάρβαρα». Οι Πόντιοι λένε για παράδειγμα «άε Βαρβάρα φύσα, άε Σάββα βρέξον, αε Νικόλα σόντσον (χιόνισε)», ενώ είναι γνωστή και η παροιμία «Βαρβαρίτσες, Νικολίτσες, όπου να’σαι μέσα να’σαι»!
 *Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στην Λυκία και βρίσκεται στην Ιταλία
Συγκεκριμένα, γεννήθηκε τον 3ο μ.Χ. αιώνα στην σημερινή Τουρκία, βασανίστηκε από εικονολάτρες, πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του 325 και τα λείψανά του, για να διασωθούν από τους Σελτζούκους Τούρκους, μεταφέρθηκαν στο Μπάρι και τη Βενετία όπου βρίσκονται ως σήμερα.
 *Είναι πολιούχος επτά ελληνικών πόλεων
Ο Βόλος, το Γαλαξίδι, η Σύρος, η Αλεξανδρούπολη, η Κοζάνη, ο Πολύγυρος και η Σητεία έχουν τον Άγιο Νικόλαο για προστάτη τους.
 *Στην δυτική παράδοση, ο Άγιος Νικόλαος είναι ο «Άι Βασίλης»
Μπορεί εμείς τον τύπο με τα κόκκινα και τη λευκή γενειάδα να τον αποκαλούμε Άι Βασίλη, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, ο Santa Claus είναι ο Νικόλαος, (εκ του Saint Nicholas-Sinterklaas), καθώς ήταν γνωστός για τις φιλανθρωπίες του και για τα δώρα που έδινε στους φτωχούς.
 *Δεν είναι μόνο προστάτης των Ναυτικών
Πέρα από προστάτης του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού (επειδή σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, κάποτε ταξίδεψε με πλοίο ως τους Αγίους Τόπους, αλλά ξέσπασε θαλασσοταραχή, την οποία κατάφερε να ηρεμήσει), ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται σε διάφορες περιοχές προστάτης των παιδιών, των ηλεκτρονικών ΜΜΕ(!), των ενεχυροδανειστών(!), των φαρμακοποιών, των κλεφτών που το μετάνιωσαν ή όσων κατηγορήθηκαν άδικα, των κατασκευαστών βαρελιών και των εμπόρων.
 *Ο Νίκος σε άλλες γλώσσες
Στα αγγλικά, συναντάται ως Nick, Nicholas ή Colin, στα γαλλικά ως Nicolas, στα γερμανικά ως Nicolaus ή Claus, στα ιταλικά ως Niccolo ή Nico, στις βαλκανικές χώρες ως Nikša, στα ουγγρικά ως Miklos και… Miksa, στα ρωσικά ως Kolya και στα σλοβακικά ως Mikulas. Δείτε περισσότερες εκδοχές του ονόματος εδώ.
 *Ο Νίκος είναι… εξ ορισμού αριστερός
Ανθρωπολογικές μελέτες που απλώνονται στο φάσμα τεσσάρων γενεών Νικολάων, σύμφωνα με αυτήν εδώ την ανάλυση, πιστοποιούν τη σχέση μεταξύ του ονόματος αυτού και της αριστερής πολιτικής τοποθέτησης κατά 78%. Με άλλα λόγια, το Νικόλαος (νίκη του λαού) συνδέεται σημασιολογικά με την λαϊκή κυριαρχία και τις αριστερές πεποιθήσεις. Σύμφωνα με τη θεωρία του nominalism, το όνομα που μας δίνεται μπορεί να καθορίσει και την μετέπειτα εξέλιξή μας – σε αυτή την περίπτωση, να ωθήσει υποσυνείδητα τους Νικολάους… να γίνουν αριστεροί.
 *Και η Νίκη;
Η γυναικεία εκδοχή του ονόματος χάνεται στα βάθη της αρχαιοελληνικής μυθολογίας: Η Νίκη ήταν θεά της δόξας του ελληνικού πολιτισμού και είχε αδέρφια το Κράτος, τον Ζήλο και τη Βία. Γνωστότερη αποτύπωσή της, είναι το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης που φυλάσσεται στο Λούβρο, ενώ σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι… τη φοράνε, αφού σε αυτήν αναφέρεται το όνομα της γνωστής εταιρίας αθλητικών ειδών Nike.


θηβα νεα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget