Σάλος με τις εισαγωγές ελαιολάδου από Τυνησία – ευθύνες στον Αποστόλου από τους ελαιοπαραγωγούς

Σκληρές δηλώσεις ελαιοπαραγωγών και άλλων παραγόντων του ελαιοκομικού τομέα κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης, κατέγραψε στις 23 Νοεμβρίου η ιστοσελίδα «Νέα Κρήτη», με αφορμή την αύξηση εισαγωγών αδασμολόγητου ελαιολάδου στην Ε.Ε. από την Τυνησία,
το οποίο χρησιμοποιείται από τους Ισπανούς για να εκβιάζουν την αγορά και να συμπιέζουν την περίοδο αυτή τις τιμές παραγωγού του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που παράγουν οι Έλληνες αγρότες.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό δημοσίευμα «Με την υπογραφή του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, όταν ο ομόλογός του Ιταλός, που θα περίμενε κανείς ότι θα συμφωνούσε, είπε «όχι» σε μια τέτοια εξέλιξη σε βάρος των ελαιοπαραγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αρχίσει ή ίσως και να ολοκληρώθηκαν οι εισαγωγές αδασμολόγητου τυνησιακού ελαιολάδου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός πάνω στο οποίο στηρίζονται οι Ισπανοί και ρίχνουν τις τιμές του ελληνικού ελαιολάδου»
 Επίσης, φιλοξενεί δηλώσεις που χαρακτηρίζουν τον υπουργό επικίνδυνο για τα συμφέροντα τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου και ζητούν από τον πρωθυπουργό την απομάκρυνσή του.
 Αποποιείται των ευθυνών ο Αποστόλου
 Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 24 Νοεμβρίου, αποποιείται των ευθυνών που του καταλογίζουν, χαρακτηρίζοντας ανακριβείς τις συγκεκριμένες αναφορές.
 Παράλληλα, αναφέρει πως πρόκειται για απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ελήφθη στις 17 Σεπτεμβρίου 2015, δηλαδή παραμονές των εκλογών, που την ευθύνη είχε υπηρεσιακός υπουργός. Επίσης, τονίζει ότι η απόφαση της Ε.Ε. ελήφθη από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δε συμμετέχει.
 Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής: «Όπως φαίνεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απόφαση ελήφθη στις 17 Σεπτεμβρίου 2015, δηλαδή παραμονές των εκλογών, που την ευθύνη είχε υπηρεσιακός υπουργός. Σε πολλές μου τοποθετήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών έχω τονίσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κακώς παίρνει τέτοιες αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή των αρμόδιων Υπουργών. Έτσι λήφθηκε και η απόφαση για τη φέτα, όπως και για το ελαιόλαδο της Τυνησίας, για το οποίο αναφέρθηκα στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών. Σημειώνω πάντως ότι η  απόφαση της Ε.Ε. ελήφθη από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δε συμμετέχει και ελήφθη σε ανθρωπιστική βάση».
 Γεγονός είναι πάντως ότι και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που ενέκρινε την πρόταση κανονισμού της Commission για τις εισαγωγές Τυνησιακού ελαιολάδου η Ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπείται και οι υπουργοί θα πρέπει να συντονίζονται μεταξύ τους. Από εκεί και πέρα εκκρεμεί και η έγκριση του ευρωκοινοβουλίου και πιθανώς μπορεί να δοθεί σχετική μάχη εκεί.
 Για την περισσότερα δείτε:

θηβα νεα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget