Βαγγέλης Αποστόλου: Καμία συνέπεια στις ενισχύσεις από τη μεταφορά των διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ



«Η αλλαγή που αποφάσισε η Κυβέρνηση δεν έχει και δεν θα έχει καμία αρνητική συνέπεια στη διαδικασία και στους χρόνους πληρωμής των κάθε είδους ενισχύσεων στους Έλληνες αγρότες. Αντίθετα, μόνον οφέλη μπορεί να δημιουργήσει, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα θα αξιοποιηθούν κατά τρόπο αποδοτικότερο, με μεγαλύτερα δηλαδή επιτόκια, σε σχέση με σήμερα» σύμφωνα με διαβεβαίωση του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κωνσταντόπουλο.

Στη συνέχεια της ομιλίας  του, ο κ. Αποστόλου ανέφερε τα εξής: «Οι κοινοτικές και εθνικές ενισχύσεις των δικαιούχων παραγωγών είναι διασφαλισμένες, οι πληρωμές θα εξελιχθούν απρόσκοπτα, σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Τα όσα, δε, αναφέρονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι αρκετά για να διασκεδάσουν κάθε πιθανή ανησυχία των αγροτών. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων:
Σκοπός της απόφασης είναι η τήρηση των διαθεσίμων ταμειακών υπολοίπων του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν θα χρησιμοποιούνται άμεσα για πληρωμές δικαιούχων, σε έντοκο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Για τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μεταφέρει με έγγραφό του κάθε φορά το ποσό του ταμειακού υπολοίπου που δεν είναι άμεσα απαιτητό προς πληρωμή δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων, σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης, επ΄ονόματί του, στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη χρησιμοποίησης των διαθεσίμων αυτών για πληρωμές δικαιούχων, η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης από τον υπόλογο του λογαριασμού, δηλαδή τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος είναι και ο υπόλογος του Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π., να μεταφέρει το αντίστοιχο ποσό, εντός δύο εργάσιμων ημερών, και χωρίς περαιτέρω όχληση, σε λογαριασμούς του Οργανισμού Πληρωμών στην Τράπεζα που έχει αναλάβει την τήρηση και ταμειακή διαχείριση του ΕΛΕΓΕΠ.
Επομένως τα ποσά αυτά όταν και εφόσον θα είναι απαραίτητα για την πληρωμή των δικαιούχων θα είναι άμεσα διαθέσιμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον ΚΑΝ. 1290/2005, το ποσό της προχρηματοδότησης που έχει καταβληθεί στο κράτος-μέλος για το ΠΑΑ εκκαθαρίζεται κατά την περάτωση του προγράμματος και σε περίπτωση μη απορρόφησης όλου του πακέτου στην περάτωσή του, επιστρέφονται.
Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός από τις κοινοτικές διατάξεις αναφορικά με το τραπεζικό ίδρυμα που θα διατηρούνται τα χρηματικά διαθέσιμα οργανισμού πληρωμών κι επομένως η μεταφορά των διαθεσίμων της στην Τράπεζα Ελλάδας δεν αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία… Πόσο μάλλον όταν στην προκείμενη περίπτωση έχει γίνει και σχετική παρατήρηση από την Ε.Ε. για μη σωστή αξιοποίηση των διαθεσίμων…»

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget