Rien ne va plus, Αντώνη - Της ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ



Σοβαρά, Αντώνη; Έθνος, Πατρίδα, Θρησκεία; Χωρίς ούτε καν μια τζούρα από 'Οικογένεια' μέσα; Τουλάχιστον, η Χούντα δεν την ξεπέταγε έτσι την καψερή. Στρίμωχνε και τα σόγια στο σλογκανάκι: 'Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια'.
Εσύ: "Έθνος - Πατρίδα - Θρησκεία." 

Αυτοί: "Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια."
       Δεν ανήκω σ' αυτούς που εύκολα αμολάει ο στόμας τους το ανιστόρητο 'Χούντα έχουμε'. Παιδάκι του Δημοτικού στη Χούντα, όλη μου την εφηβεία την πέρασα με τους ασφαλίτες κατσικωμένους έξω απ' το σπίτι μας. (Επί προσωπικού - Κάτι που δεν έχω ξαναπεί. Ακόμα και τώρα, ξυπνάω από φριχτούς εφιάλτες με τους μπάτσους να σπάνε την μπαλκονόπορτα και να συλλαμβάνουν την μάνα μου.)
 Δεν έχουμε Χούντα - ΟΜΩΣ:
      Έχουμε μια ταπεινωμένη χώρα, έχουμε άνεργους, άστεγους, αυτόχειρες, απελπισμένους.
      Έχουμε ένα αυθαίρετο κράτος, έχουμε μια άθλια διακυβέρνηση, έχουμε πολιτικούς μπάτλερ του κάθε       Σόϊμπλε.
      Έχουμε αρχηγούς κομμάτων που κάνουν καριέρα πατώντας πάνω στο κουφάρι του φόβου μας.
      Έχουμε Χρυσή Αυγή μες τη Βουλή.
      Έχουμε μίζες, έχουμε σκάνδαλα, έχουμε λαμόγιες.
      Έχουμε υπόδικους κροίσους που σουλατσάρουν ελεύθεροι.
      Έχουμε συμπολίτες μας ξεσπιτωμένους για ένα χαράτσι που δεν ΜΠΟΡΕΣΑΝ να πληρώσουν.
 Όμως αυτή η αθλιότητα δεν λέγεται Χούντα. Μιλημένα ξηγημένα.
 ∙      Χούντα σημαίνει πως μπουκάρει ο γαλονάς και με τα όπλα επιβάλλει στρατιωτική δικτατορία.
      Χούντα σημαίνει φυλακίζομαι, εξορίζομαι, βασανίζομαι, δολοφονούμαι μόνο και μόνο για τα πιστεύω μου.
      Χούντα σημαίνει ποινικοποίηση της ιδεολογίας μου.
      Χούντα σημαίνει 'πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων'.
      Χούντα σημαίνει 'κατάλυση του κοινοβουλευτισμού'(όσο για τα μπάζα κι αν τον έχουμε καταντήσει, σόρι       αλλά 'δικτατορία' δεν τον λες).
      Χούντα σημαίνει λογοκρισία: Δεν ακούω τα τραγούδια που αγαπώ, δεν βλέπω τις ταινίες που μ' αρέσουν,       δεν παρακολουθώ το θέατρο που με αγγίζει, δεν αγοράζω την εφημερίδα που με εκπροσωπεί.
      Χούντα σημαίνει λογοκρισία. Στα πάντα.
      Χούντα σημαίνει ότι η ελευθεροτυπία πάει περίπατο.
      Χούντα σημαίνει αναστολή των άρθρων του Συντάγματος.
      Χούντα σημαίνει κατάλυση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης.
      Χούντα σημαίνει τέρμα οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες, ο συνδικαλισμός, η διεκδίκηση εργασιακών αλλά και ανθρώπινων δικαιωμάτων.
       Κι αν η αστική δημοκρατία τα 'χει κάνει μαντάρα - Χούντα δεν τη λες. Για τον απλούστατο λόγο πως αν είχαμε Χούντα, ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ. ΤΕΡΜΑ.
       ΌΜΩΣ:"'Εθνος, Πατρίδα, Θρησκεία";;; Σοβαρά, Αντώνη; Σοβαρά τώρα;
 Δεν ξέρω ποιος επικοινωνιακός φωστήρας σε συμβούλεψε να γράψεις στα παλιά σου τα παπούτσια τον κεντρώο χώρο και να απευθυνθείς στον αμιγώς ακροδεξιό. Δεν ξέρω - κι ούτε με αφορά μια εγκληματικά λαθεμένη στρατηγική. Όπως δεν με αφορά κι ο απροκάλυπτος καιροσκοπισμός του πολιτικού που την εφαρμόζει.
 Με αφορά όμως η συσπείρωση των ακροδεξιών μορφωμάτων στην παράταξή σου. Πέφτουν τα χαμογελαστά, προσηνή προσωπεία: Αποκαλύπτονται, μένουν πρόσωπα παραμορφωμένα από τον φανατισμό, την μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό.
 "Έθνος, Πατρίδα, Θρησκεία", Αντώνη; Με Βορίδη, Μπαλτάκο, Γεωργιάδη; Με βουλευτές σου να φωτογραφίζονται χαριεντιζόμενοι με χρυσαυγίτες'; Με δηλώσεις εμφυλιοπολεμικές; Με δηλώσεις αντεθνικές - ναι, Αντώνη: Αντεθνικές. Γιατί τι άλλο είναι το "Αν βγει ο Σύριζα, εγώ βγάζω τα λεφτά μου έξω" του Γεωργιάδη;
 "Έθνος, Πατρίδα, Θρησκεία", Αντώνη; Εκεί στον φράχτη των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο; Με το παγωμένο παιδάκι να ξενυχτάει 10 ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΩΡΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ, ΓΑΜΩΤΟ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ ΜΟΥ; Κι εσύ τολμάς, ΤΟΛΜΑΣ να λες πως θα αρνηθείς έστω και την στοιχειωδώς ανθρώπινη περίθαλψη στους - εντός εισαγωγικών - 'λαθρομετανάστες';
 "Έθνος, Πατρίδα, Θρησκεία;", Αντώνη; Τι σόι θρησκεία είναι αυτή που καταπατάει όλα τα διδάγματα του Ιησού Χριστού - αν το πάρουμε κι έτσι; Τι σόι θρησκεία είναι αυτή που αφήνει τον διψασμένο χωρίς νερό, τον πεινασμένο χωρίς ψωμί, το ορφανό παιδί χωρίς ένα χάδι; Τι σόι θρησκεία - και, τελικά, όπως λέει ο λαός - "σε ποιον Θεό πιστεύεις, ρε φίλε;".
 Αγάπη, δίδαξε ο Χριστός, Αντώνη. Αγάπη, ισοτιμία, ισονομία, αποδοχή της διαφορετικότητας, στήριξη στον κατατρεγμένο, στον φτωχό, στον σκλάβο, στον παρία: Μια κάποια Μαρία Μαγδαληνή σου λέει κάτι ή μπα;
 Πες χαιρετίσματα στους επικοινωνιολόγους σου - γιατί με τον φόβο δεν παίρνει μπρος η μίζα. Δεν ξεκινάει το σαράβαλο, σέρνεται λέμε!
Κι εμείς βαρεθήκαμε να μας κουνάνε το δάχτυλο μες τη μούρη. Βαρεθήκαμε, σιχαθήκαμε, κουραστήκαμε, λιώσαμε, γκώσαμε: Και με σας και με την καμπάνια του φόβου σας.
 Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο στη ζωή μας. Ξέρω τι έγινε χτες. Και προχτές.
Χτες ο φόβος.
Σήμερα η ελπίδα.
Αύριο η δικαίωση ή η διάψευση.
 Ποντάρω τα ρέστα μου τα κόκκινα et faites vos jeux.
Rien ne va plus, μάγκες!
       Υ.Γ. Α, και που 'σαι. Μια που είσαι όρθιος, μίλα λίγο πάλι με τον Θεό: Σαν κάτι δεν κατάλαβες καλά!


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget