Πέφτουν οι μισθοί και το 2014 αλλά η ανεργία δεν μειώνεται, η ανταγωνιστικότητα δεν αυξάνεται



Δύσκολο καλοκαίρι και ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα «ετοιμάζει» για τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση. Η οικονομία και φυσικά τα εισοδήματα των Ελλήνων παραμένουν σταθερά στη λογική του «κάθε πέρσι και καλύτερα». Αυτό το επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία συνηθίζεται να αναθεωρούνται 23 φορές επί τα χείρω.
Σε αντίθεση με την κυβερνητική ρητορική περί «ανάκαμψης» κ.λπ., η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής λίστας με τη διακύμανση των μισθών, εμφανίζοντας πτώση 3,7% και το πρώτο τρίμηνο του 2014.
 «Καμπανάκι» κρούουν διεθνείς οίκους για την πορεία της οικονομίας, την ύφεση και τις τράπεζες. Η Citigroup βλέπει ύφεση 0,6% και για φέτος, ενώ η Standard & Poor's κατατάσσει τις ελληνικές τράπεζες στην τελευταία θέση αξιολόγησης ως προς τους «κινδύνους» που αντιμετωπίζουν μαζί με τις τράπεζες της Αιγύπτου και της Λευκορωσίας.
 Και με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση εξαπολύει αυτές τις μέρες την πιο άδικη φορομπηχτική πολιτική των τελευταίων ετών, ενώ ράβει  ήδη το κοστούμι για τους δανειολήπτες που λόγω των παραπάνω, βρίσκονται πλέον στο «κόκκινο» και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.
 Ελλάδα και Κύπρος εμφανίζουν τη μεγαλύτερη μείωση εισοδημάτων μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε. Ειδικότερα, συνεχίστηκε και το α' τρίμηνο εφέτος η μείωση των μισθών στην Ελλάδα, με συνέπεια την περαιτέρω συρρίκνωση και του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών για το σύνολο της οικονομίας της χώρας (εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών).
 Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο σχετικός δείκτης για τους μισθούς (χωρίς να έχει εφαρμοστεί κανενός είδους προσαρμογή -ούτε εποχική ούτε ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών) μειώθηκε κατά 1,8% το α' τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, έναντι μείωσης 11,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2013 προς το 2012. Μάλιστα, οι μισθοί βρίσκονται σε συνεχή μείωση από το γ' τρίμηνο 2010 και το πρώτο Μνημόνιο.
 Η ανεργία δεν μειώνεται, η ανταγωνιστικότητα δεν αυξάνεται
 Το Νέο Μεσοπρόθεσμο εκτιμά οικονομική ανάπτυξη 0,6% το 2014 και ενίσχυση της ανάπτυξης μέχρι το 3,2% το 2018. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την πλευρά του, συμφωνεί με το Μεσοπρόθεσμο προς τις εκτιμήσεις σε επίπεδο ανάπτυξης αλλά διαφωνεί στις εκτιμήσεις του ποσοστού ανεργίας. Πράγματι, το Μεσοπρόθεσμο εκτιμά γοργή αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 17,1% το 2017 και στο 15,9% το 2018, ενώ το ΔΝΤ (αν και συγκλίνει με το Μεσοπρόθεσμο στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας) προβλέπει το ποσοστό ανεργίας να αποκλιμακώνεται στο 19% το 2017 και στο 16,3% το 2018.
 Προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, καλό θα είναι οι προς δημοσίευση προβλέψεις για ιην ανεργία να συνοδεύονται από συγκεκριμένη επιστημονική ανάλυση. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε τον κίνδυνο επαναφοράς των λεγόμενων Greekstatistics όχι στα πραγματικά οικονομικά στοιχεία αλλά και στις οικονομικές προβλέψεις.
 Με αυτές τις αποτυχημένες προβλέψεις υπό μάλης, η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει μία άκρη με την καταιγίδα των κόκκινων δανείων, που έχει πλήξει τις ελληνικές τράπεζες. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης να προστατέψει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από κάθε κακοτοπιά, οι εκρηκτικές οικονομικές συνθήκες που περιγράφονται παραπάνω, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια σε επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Με την ανεργία να μην υποχωρεί ούτε τον επόμενο χρόνο και τους μισθούς να μην βελτιώνονται αλλά να μειώνονται, η αποπληρωμή των 77 δις ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων μοιάζει αδύνατη.
  

Danioliptes.gr

μισθοί,ανεργία,ανταγωνιστικότητα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget