Σαφάρι και στο Facebook για νεκρούς... συντάξιουχους



http://thivarealnews.blogspot.gr/p/sitemap-page.html
Ακόμα και μέσω... Facebook τα ασφαλιστικά ταμεία αναζητούν τους επιτήδειους που εισπράττουν τις συντάξεις νεκρών συγγενών τους. «Συνήθεις ύποπτοι» είναι τα παιδιά, τα ανίψια αλλά και τα αδέλφια των συνταξιούχων, που συνεχίζουν για χρόνια μετά τον θάνατο των δικαιούχων να... ροκανίζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεκινήσει «εκστρατεία» αναζήτησης αυτών των χρημάτων, χρησιμοποιώντας ακόμα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μόνο στο ΙΚΑ σταμάτησε η καταβολή 9.330 συντάξεων -εξετάζεται αν πρόκειται για νεκρούς ασφαλισμένους-, ενώ οι έλεγχοι επεκτείνονται πλέον και στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης.
 Από τα στοιχεία προκύπτει πως «πρωταθλητές» στην παράνομη είσπραξη συντάξεων είναι τα παιδιά των νεκρών ασφαλισμένων. Τη... δεύτερη θέση καταλαμβάνουν τα ανίψια, ενώ υπάρχουν και περιστατικά όπου αδέλφια ή άλλα συγγενικά πρόσωπα βάζουν στην τσέπη τους τη σύνταξη.
 Με την ολοκλήρωση της απογραφής των συνταξιούχων το ενδιαφέρον εστιάζεται στον εντοπισμό των επιτηδείων που εισέπρατταν παρανόμως τα χρήματα από τους ασφαλιστικούς φορείς. Οι υπηρεσίες των Ταμείων αποδεικνύονται ιδιαίτερα... εφευρετικές, προκειμένου να εντοπίσουν τους συγγενείς των νεκρών ασφαλισμένων. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αφορά το επικουρικό ταμείο του προσωπικού εταιρειών πετρελαιοειδών, όπου διαπιστώθηκε πως καταβαλλόταν σύνταξη σε ασφαλισμένο που είχε πεθάνει και έπρεπε να αναζητηθούν οι συγγενείς. Μέσω του Facebook διαπιστώθηκε ότι ο γιος ζούσε στην Πολωνία, ενώ ξεκίνησαν και οι διαδικασίες για την επιστροφή των χρημάτων (στην αντίθετη περίπτωση θα ακολουθηθεί η δικαστική οδός).
 Η απογραφή
Την ίδια στιγμή το ΙΚΑ έχει υποβάλει περισσότερες από 600 μηνυτήριες αναφορές και ήδη έχουν υπάρξει οι πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις. Οι υπηρεσίες του Ταμείου συνεχίζουν τους ελέγχους σε όσες περιπτώσεις δεν προσήλθαν για απογραφή οι συνταξιούχοι, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι έβαζαν στην τσέπη αυτά τα χρήματα.
 Με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ το 2011 διαπιστώθηκε πως 3.772 συνταξιούχοι είχαν πεθάνει και διακόπηκε η καταβολή των χρημάτων (το μηνιαίο ποσό ήταν 1.18 εκατ.). Το 2012 αποκαλύφθηκαν 1.282 περιστατικά (μηνιαίο ποσό 378.907 ευρώ), ενώ υπάρχουν και 4.276 αναπόγραφοι που αναζητούνται (μηνιαίο ποσό για τις συντάξεις τους 956.083 ευρώ).
 Ουσιαστικά το Ταμείο γλιτώνει 30 εκατ. ευρώ ετησίως και αναζητά πλέον τους επιτηδείους που εισέπρατταν τα χρήματα των νεκρών συνταξιούχων. Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Διονύσης Πατσούρης, επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «μέσα από δυσκολίες προσπαθούμε να διαπιστώσουμε σε π οιες περιπτώσεις οι αναπόγραφοι συνταξιούχοι δεν είναι εν ζωή. Και όπου διαπιστώνεται ο θάνατος αναζητούνται τα χρήματα που έχουν αχρεωστήτως καταβληθεί».

Ενδεικτικά δημοσιεύονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Η... αμνησία την έστειλε φυλακή
Να επιστρέψει το ποσό των 18.000 ευρώ καλείται γυναίκα που για τρία χρόνια εισέπραττε τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της. Η συνταξιούχος πέθανε το καλοκαίρι του 2008, αλλά η κόρη της δεν δήλωσε το θάνατό της και μέχρι τον Οκτώβριο του 2011. Η υπόθεση εκδικάστηκε στην Κρήτη και επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών.

«Κληρονόμησαν» και τη σύνταξη
Για εννιά ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατο ενός συνταξιούχου οι γιοι του συνέχιζαν να εισπράτ-τουν κανονικά τη σύνταξή του. Το συνολικό ποσό έφτασε τα 175.000 ευρώ και τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη. Με βάση τα στοιχεία ο συνταξιούχος είχε πεθάνει τον Οκτώβριο του 2002, αλλά τα παιδιά του συνέχιζαν να παίρνουν τη σύνταξή του μέχρι και τον Οκτώβριο του 2011.
 Η ανιψιά κόστισε 115.000 ευρώ
Ακόμα και ανίψια των συνταξιούχων εμπλέκονται στις υποθέσεις που έχουν φτάσει στη Δικαιοσύνη. Για παράδειγμα στην Αττική διαπιστώθηκε πως συνταξιούχος είχε πεθάνει τον Οκτώβριο του 2002. Ωστόσο μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 τη σύνταξη εισέπραττε η ανιψιά της, με τη ζημιά στο Ταμείο να φτάνει τα 115.000 ευρώ.
 Συνδικαιούχος και μετά θάνατον...
Στην Κρήτη τον δρόμο της Δικαιοσύνης πήρε υπόθεση γυναίκας που εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη της πεθαμένης αδελφής της. Η συνταξιούχος πέθανε το 2005, αλλά μέχρι το 2011 η αδελφή της -που ήταν συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό- εισέπραττε τα χρήματα.
 Καθυστέρησε έντεκα χρόνια...
Για έντεκα χρόνια είχε ξεχάσει μία γυναίκα να δηλώσει τον θάνατο του πατέρα της και συνέχισε να εισπράττει τη σύνταξη. Ο συνταξιούχος είχε πεθάνει το 2000, αλλά τα χρήματα καταβάλλονταν μέχρι και το 2011. Η ζημιά για το Ταμείο υπολογίζεται σε 65.000 ευρώ. Η υπόθεση εκδικάστηκε στη Θεσσαλονίκη και έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Αποκαλυπτικοί οι ελέγχοι στο ΕΤΕΑΠΕΠ
Εβαζαν χέρι και σε επικουρικές συντάξεις

Διπλή σύνταξη έπαιρναν σε πολλές περιπτώσεις οι επιτήδειοι που έβαζαν χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς νεκρών ασφαλισμένων. Η «αφαίμαξη» δεν αφορούσε μόνο τα ταμεία κύριας ασφάλισης, αλλά συχνά επεκτεινόταν και στα επικουρικά, όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα.
 Οι έλεγχοι που πραγματοποίησε η διοίκηση του Επαγγελματικού Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΕΤΕΑΠΕΠ) αποκαλύπτουν την έκταση που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια το φαινόμενο χορήγησης συντάξεων σε νεκρούς. Συγκεκριμένα, από τους 3.300 συνταξιούχους του Ταμείου διαπιστώθηκε πως σχεδόν οι 200 έχουν πεθάνει (ποσοστό 6%), αλλά η καταβολή των χρημάτων συνεχιζόταν μέχρι και πέρυσι!
 Οι έλεγχοι ξεκίνησαν όταν διαπιστώθηκε πως το 30% των συνταξιούχων του Ταμείου εμφανιζόταν να έχει υπερβεί το 80ό έτος της ηλικίας! Ο πρόεδρος του Ταμείου, Παναγιώτης Κοντουσιάδης, ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής»: «Θεωρώ ότι η ασφάλιση πρέπει να είναι δημόσια και με κοινωνικό χαρακτήρα. Ωστόσο βλέποντας το τοπίο στην επικουρική ασφάλιση ήταν μονόδρομος το Ταμείο να γίνει ΝΠΙΔ. Μια σειρά στοιχείων που αποκαλύπτονται (όπως αυτά για τις συντάξεις που καταβάλλονταν σε νεκρούς) δικαιολογούν την επιλογή».

Ενδεικτικά αναφέρονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ήρθαν στο φως από τους ελέγχους στο Ταμείο:

Η διακοπή άργησε πέντε χρόνια
Ασφαλισμένος πέθανε στις 3 Οκτωβρίου 2008, αλλά τελικά η διακοπή της σύνταξης έγινε το 2013. Από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε πως έπρεπε να επιστραφεί το ποσό των 9.606 ευρώ και ήδη ο στόχος έχει επιτευχθεί.

Πέθανε 81, πληρωνόταν μέχρι τα... 86
Ασφαλισμένος πέθανε σε ηλικία 81 ετών στις 10 Φεβρουαρίου 2008. Η καταβολή της σύνταξης έγινε τελικά το 2013 και ύστερα από έλεγχο έχουν επιστραφεί 11.561 ευρώ.

Η ώρα της επιστροφής
Ασφαλισμένος 92 ετών πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 2008, αλλά και σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη δεν είχε διακοπεί μέχρι το 2013. Μέχρι τώρα έχουν επιστραφεί 9.960 από τα 10.839 ευρώ της οφειλής.
 Νέες έρευνες
Στο στόχαστρο έγγαμοι... χήροι και τέκνα με επιδόματα
 Στους ασφαλισμένους που... ξέχασαν να δηλώσουν τον δεύτερο γάμο τους αλλά και σε ενήλικα πλέον τέκνα που εισπράττουν συντάξεις και επιδόματα εστιάζονται οι έλεγχοι των Ταμείων. Εκτός από τα περιστατικά χορήγησης συντάξεων σε νεκρούς οι ασφαλιστικοί φορείς καλούνται να ελέγξουν και άλλα κρούσματα παραβατικότητας. Το σκηνικό διαμορφώνεται ως εξής:
  Σε μία από τις πιο διαδεδομένες απάτες εις βάρος των Ταμείων πρωταγωνιστούν χήροι ή χήρες που... ξέχασαν να δηλώσουν τον νέο τους γάμο. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζουν να παίρνουν κανονικά τη σύνταξη του/της πρώτης συζύγου, ζημιώνοντας το ασφαλιστικό σύστημα.
 Για παράδειγμα στο ΙΚΑ διαπιστώθηκε πως άντρας που ζει στην Αττική δεν είχε δηλώσει τον νέο του γάμο και συνέχιζε για έντεκα χρόνια να παίρνει τη σύνταξη της πρώτης συζύγου του (η οποία είχε πεθάνει).
 Συγκεκριμένα η συνταξιούχος του Ταμείου πέθανε το 1994 (αρχικά Μ.Φ.) και τη σύνταξη έπαιρνε ο άντρας της. Αν και το 2001 έκανε πολιτικό γάμο, συνέχισε να εισπράττει τα χρήματα μέχρι και τον Ιούνιο του 2012 που αποκαλύφθηκε το περιστατικό. Η ζημιά για το Ταμείο φτάνει τα 160.000 ευρώ.
 • «Αγκάθι» για τα Ταμεία αποτελεί και το θέμα της χορήγησης συντάξεων και επιδομάτων σε ενήλικα πλέον τέκνα. Για παράδειγμα στο επικουρικό ταμείο προσωπικού εταιρειών πετρελαιοειδών διαπιστώθηκε πως ο γιος ενός ασφαλισμένου δικαιούνταν τη σύνταξη μέχρι το 2001, οπότε και αποφοίτησε από τα ΑΕΙ. Ωστόσο μέχρι το 2013 δεν είχε διακοπεί η σύνταξη, καθώς δεν είχε γίνει η απαιτούμενη διασταύρωση των στοιχείων. Ο έλεγχος γίνεται αναδρομικά και μέχρι τώρα έχει διαπιστωθεί πως πρέπει να επιστραφούν 11.666 ευρώ για το διάστημα από το 2005 έως και το 2013.
 Το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν και τα στοιχεία από το 2001 έως και το 2005 (καθώς εκείνη την περίοδο δεν είχε ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση) και η οφειλή αναμένεται να φτάσει τα 15.000 ευρώ.


Πηγή: ethnos.gr via gazzetta.gr

Facebook,ασφαλιστικά ταμεία

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget