Τα ριάλια ριάλια "κάνουν φτερά" από την Κύπρο



Στα βήματα της Ελλάδας οδηγείται και η Κύπρος με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του νησιού να βουλιάζουν στα χρέη, ενώ το ύψος του ιδιωτικού χρέους στη Μεγαλόνησο στην Κύπρο είναι μακράν του δεύτερου στην Ε.Ε (288% του ΑΕΠ της χώρας)!Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, τα μεγαλύτερα χρέη από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης έχουν συσσωρεύσει τα κυπριακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις,
παρά τις προσπάθειες απομόχλευσης που καταβάλλουν τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει η ιστοσελίδα StockWatch, το ύψος του ιδιωτικού χρέος της Κύπρου είναι περίπου το τριπλάσιο (288%) του ΑΕΠ της χώρας και ξεπερνά με μεγάλη διαφορά το δεύτερο μεγαλύτερο ιδιωτικό χρέος, αυτό του Λουξεμβούργου (185% του ΑΕΠ).
 Το ύψος των χρεών που έχουν συσσωρευτεί στους ισολογισμούς των εγχώριων νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι εν μέρει προϊόν της αλόγιστης παραχώρησης δανείων από τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς εξακρίβωση της δυνατότητας αποπληρωμής. Είναι όμως και αποτέλεσμα της απρόσμενης συρρίκνωσης της οικονομίας και των εισοδημάτων τα τελευταία χρόνια, που έχουν συμβάλει στην διόγκωση των χρεών.
 
Κατάρρευση
 
Με βάση τα στοιχεία, καταχρεωμένα είναι τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις, παρά τις προσπάθειες μείωσης των υποχρεώσεων τους. Σε απόλυτους αριθμούς το χρέος μειώθηκε το 2013, αλλά το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ παραμένει στα ίδια επίπεδα λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης της οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το χρέος των κυπριακών νοικοκυριών ανήλθε το 2013 στα 22,4 δισ. ευρώ από 244 δισ. ευρώ το 2012. Επί του κυπριακού ΑΕΠ, το χρέος των νοικοκυριών διαμορφώνεται στο 1,35*84% από 136,22% το 2012, δηλαδή παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα. Στην ευρωζώνη, το χρέος των νοικοκυριών διαμορφώνεται στο 54,4% του ΑΕΠ.
 Πέραν των νοικοκυριών, καταχρεωμένες είναι και οι κυπριακές επιχειρήσεις, οι πλείστες εκ των οποίων είναι κατασκευαστικές εταιρείες που εξασφάλισαν δάνεια για την ανέγερση κατοικιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το χρέος των κυπριακών επιχειρήσεων ανήλθε το 2013 στα 25,2 δισ.ευρώ από 26,9 δισ. ευρώ το 2012.
 
Επί του κυπριακού ΑΕΠ, το χρέος διαμορφώνεται στο 152,37% από 151,80%το 2012.
 
Στην ευρωζώνη, το χρέος των επιχειρήσεων διαμορφώνεται στο 45,25% του ΑΕΠ. Το ύψος του εγχώριου ιδιωτικού χρέους καθιστά δύσκολη τη διαχείριση του διογκούμενου αριθμού προβληματικών δανείων που έχουν συσσωρευτεί στους ισολογισμούς των τραπεζών. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014.
  

Danioliptes.gr

Κύπρος

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget