Θήβα - Τα πρώτα ευρήματα στην οδό Αντιγόνης και την οδό Πελοπίδου 50 χρόνια μετά!Φοιτητές από την Γαλλία, την Ιταλία, την Μόσχα, φοιτητές της Αρχιτεκτονικής από την ανασκαφή του Ακρωτηρίου και από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανασκάπτουν με υπομονή στην οδό Αντιγόνης και την Πελοπίδου… «Ξανασκάβουμε μετά από 50 χρόνια, στα σημεία που είχαν γίνει οι πρώτες ανασκαφές, τα σημάδια είναι πολύ καλά , προχωράμε με ασφάλεια στο κέντρο του κεντρικού ανακτόρου, που έχουμε εντοπίσει, από την γωνία του θαλάμου του θησαυροφυλακίου, , έχουμε όμως πάρα πολλά στρώματα, 9 στον αριθμό και γνωρίζαμε τι θα βρούμε στο οικόπεδο της Αντιγόνης» σημειώνει ο Β. Αρβαντινός, περιγράφοντας τα ευρήματα, που είδαν ήδη το φως.

 Οι Αρχαιολόγοι «έπεσαν» πάνω σε ένα πολυτελές κτίριο και καθώς είχαν προηγηθεί κομμάτια με πουλιά, όταν έγινε το έργο της αποχέτευσης στην οδό Πινδάρου, συνάντησαν στο κέντρο ενός ευρύτερου χώρου, εγγεγραμμένο σε ένα ορθογώνιο , ελλειψοειδές συντριβάνι, που τροφοδοτούνταν με νερό και ψηφιδωτό δάπεδο θαλασσινού τοπίου, όπου απεικονίζονται με έντονα χρώματα κογχύλια, σμέρνες μουγγριά, ροφοί, αλλά και μια πέρδικα, που πίνει νερό από έναν κάλυκα , συμβολικό ίσως των πρωϊμότατων χριστιανικών χρόνων. …
 «Διατηρείται πολύ καλά, θα αποκολληθεί και θα εκτεθεί πιθανότατα σε μουσείο» τονίζει ο κ. Αραβαντινός, μιλώντας και για άλλα ευρήματα, που ανακαλύπτονται βαθύτερα, τα οποία έχουν την δική τους επιστημονική αξία, καθώς η ομάδα στρωματογραφεί, βρίσκοντας ισχυρά τεκμήρια ισχυρά για το παρελθόν της Θήβας.
 Στην οδό Πελοπίδου, βρίσκονται στα πρώτα μυκηναϊκά στρώματα, καθώς υπήρξαν προγεύσεις στις δυο τομές που έφτασαν και περιμένουν να «μπουν» στα μεσοελλαδικά με το μεγάλο νεκροταφείο, το οποίο είχε ανακαλυφθεί από την 10ετία του 60 και ενδεχομένως και τμήματα του αρχείου των πινακίδων …
 «Πιστεύουμε ότι κάνουμε το καλύτερο για την αρχαιολογία της Θήβας κι ελπίζουμε να έχουμε νέα ευρήματα» δηλώνει ο Β. Αραβαντινός, ενώ αναμένονται στην πόλη και ειδικοί από την Κοπεγχάγη..
Ετικέτες
Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget