Ερώτηση Γ. Σταθά σχετικά με το ερωτηματολόγιο του «Βοήθεια στο Σπίτι».



Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας έδωσε τους υπεύθυνους των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο, στο οποίο καλούνται να συμπληρώσουν και προσωπικά δεδομένα των ωφελουμένων από τα προγράμματα,
προβαίνοντας σε ωμό εκβιασμό τους εργαζομένους του «Βοήθεια στο Σπίτι» ότι εάν δεν συμπληρώσουν το εν λόγω ερωτηματολόγιο δεν θα τους καταβληθεί η μισθοδοσία τους. Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του Π.Δ23/1992 (ΦΕΚ 6 τεύχος Α), που αφορά στην άσκηση επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού, ο Κοινωνικός Λειτουργός οφείλει να συλλέγει και να χρησιμοποιεί πληροφορίες ή δεδομένα που αφορούν τον εξυπηρετούμενο, μόνο εφόσον σχετίζονται με τις ανάγκες ή τα προβλήματα για τα οποία απευθύνθηκε και εφόσον κρίνονται απαραίτητα για το διαγνωστικό έργο όσο και για την λήψη αναγκαίων για τον εξυπηρετούμενο μέτρων.

 Επιπλέον σύμφωνα με την παρ. 5 του ίδιου Π.Δ ο Κοινωνικός Λειτουργός οφείλει να τηρεί αυστηρά, εχεμύθεια σε ιδιωτικά απόρρητα και να επαγρυπνεί για την μυστικότητα των εγγράφων στοιχείων που τηρούνται στην υπηεσία του. Σύμφωνα με τον Νόμο 2472/1997 περί «Προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», στο άρθρο 5 ορίζεται ως προυπόθεση για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων η συγκατάθεση των υποκειμένων.

 Το 1999, η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου με αρ. 9, αναγνωρίζει ότι θεσπίζεται ειδικό επαγγελματικό απόρρητο υπέρ των Κοινωνικών Λειτουργων και προβλέπει ότι σε περίπτωση σύγκρουσης καθηκόντων διαφυλακτέο είναι το σπουδαιοτερο που καθορίζεται μετά από στάθμιση με ηθικά κριτήρια.

 Τέλος σύμφωνα με το σχέδιο περιγραφής τους δράσης «Βοήθεια στο Σπίτι» ορίζεται ότι τα τηρούμενα προσωπικά στοιχεία των εξυπηρετουμένων φυλάσσονται σε ασφαλισμένο μέρος με ευθύνη του Κοινωνικού Επιστήμονα τους δομής, είναι απόρρητα και αποκλειστική πρόσβαση έχουν μόνο τα στελεχη τους δομής που δεσμεύονται για την τήρηση του απορρήτου (μέσω των αδειών άσκησης του επαγγέλματος τους) και οι Εισαγγελικές Αρχές.



Με βάση τα ανωτέρω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

 -Για ποιο λόγο γίνεται ωμός εκβιασμός των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» εφόσον ήδη διατίθενται τα στοιχεία των ωφελουμένων από τα προγράμματα;

 -Για ποιο λόγο εκβιάζετε να παραβούν την νομοθεσία και την νομολογία οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι»;
 
Οι ερωτώντες βουλευτές

Σταθάς Ιωάννης
 Στρατούλης Δημήτρης

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget