Έφυγε ο Σπαθάρης, έμειναν οι καραγκιόζηδες…



Άδειασε σιγά σιγά αυτός ο τόπος από προσωπικότητες. Ελάχιστοι έχουν πλέον απομείνει. Ανεξάρτητα του τι πρέσβευε ο καθένας, κοινό χαρακτηριστικό είχαν ότι αγαπούσαν την Ελλάδα. Πιστεύω δε, ότι θα μπορούσαν να σηκώσουν στις πλάτες τους την Ελλάδα και να την σπρώξουν μπροστά.
 
Άλλοι στην ποίηση όπως ο Ελύτης, ο Γκάτσος και ο Ρίτσος, άλλοι στη ζωγραφική όπως ο Τσαρούχης, άλλοι στο τραγούδι όπως ο Καζαντζίδης, ο Χατζιδάκης, ο Λοΐζος, η Χωματά κι ο Μπιθικώτσης, άλλοι στον κινηματογράφο όπως εκείνη η εξαιρετική γενιά ηθοποιών που ακόμη μας μεγαλώνουν με τις ταινίες τους, άλλοι με τη λαϊκή τους τέχνη όπως ο Ευγένιος Σπαθάρης χαρίζοντας το γέλιο στα παιδιά περνώντας όμως παράλληλα και τις ηθικές αξίες του λαού μας παίζοντας θέατρο σκιών με ιστορικά θέματα.

Και τελικά;

Μείναμε με τους καραγκιόζηδες.

Ποιοι είναι οι καραγκιόζηδες; Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

 Καραγκιόζης είναι αυτός που καταγγέλλει μια πολιτική ως λάθος και μετά έρχεται να εφαρμόσει μια πολύ χειρότερη.

Καραγκιόζης είναι αυτός που πηδά από το ένα κόμμα στο άλλο, από μνημονιακός γίνεται αντι-μνημονιακός και τούμπαλιν, για να επιβιώσει πολιτικά.

Καραγκιόζης είναι αυτός που καταντά ζήτουλας και επαίτης εξευτελίζοντας το λαό του.

Καραγκιόζης είναι αυτός που σε χαρατσώνει μιλώντας για επασφάλιστρα κινδύνου.

Καραγκιόζης είναι αυτός που τον καταριέται ένας ολόκληρος λαός αλλά περιδιαβαίνει τον κόσμο πίνοντας, τρώγοντας τε και διδάσκοντας το πως να διαλύσεις μια χώρα και να διασύρεις τον περήφανο λαό της.

Καραγκιόζης είναι αυτός που και καλά διαπραγματεύεται και τσακώνεται υποτίθεται με την τρόικα καθώς και ο παπαγάλος που αναμεταδίδει τα ανδραγαθήματα αυτά.

Καραγκιόζης είναι αυτός που δε τον γνώριζε ούτε η μάνα του, έγινε μεγάλος και τρανός αλλά πλέον φτύνει εκεί που έγλυφε.

Καραγκιόζης είναι αυτός που λέει μέσα σε μια φοροθύελλα, “ε όσοι δεν μπορούν, ας κλείσουν”.

Καραγκιόζης είναι αυτός που διαθέτει μια λίστα εδώ και καιρό με πιθανούς φοροφυγάδες και αντί να την ξετινάξει, παίζει την κολοκυθιά.

Καραγκιόζης είναι αυτός που θέλει να σε σώσει αφαιμάζοντάς σε αλλά έβγαλε τα λεφτά του στο Λιχτενστάιν.

Καραγκιόζης είναι αυτός που προκαλεί την κοινή γνώμη με ηλίθιες δηλώσεις του για να προκαλέσει ντόρο γύρω από το όνομά του.

Καραγκιόζης είναι αυτός που κάνει τον επαναστάτη αριστερό αλλά έχει ένα πολύ καπιταλιστικό εισόδημα.

Καραγκιόζης είναι κι αυτός που αλλάζει κόμμα για να σώσει τη βόλεψή του.

Όταν λοιπόν φεύγουν όλοι αυτοί οι ικανοί, οι άνθρωποι του πνεύματος και των ικανοτήτων που παρά τις ιδεολογίες τους αγαπούσαν αυτή τη γη και ξεμένεις με καραγκιόζηδες (κι ας μας συγχωρέσει η μεγάλη αυτή ιστορική μορφή του 18ου αιώνα της Προύσας που τον επικαλούμαστε αρνητικά) τότε δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά πράγματα…


του Στρατή Μαζίδη ΠΗΓΗ  http://freepen.gr/?p=10384

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget