Στάση πληρωμών είναι έτοιμοι να κηρύξουν αρχές Σεπτέμβρη 70 Δήμοι


Το 22% από τους 325 δήμους της χώρας εμφανίζεται να είναι έτοιμο να κηρύξει πτώχευση στις αρχές Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η κατάσταση θα χειροτερεύει συνεχώς με αποτέλεσμα ένας στους τέσσερις δήμους της χώρας να μην είναι σε θέση να καταβάλει τους μισθούς Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και Νοέμβρη. Το πρόβλημα είναι εντονότερο για 70 από αυτούς τους δήμους οι οποίοι ήδη έχουν άδεια ταμεία. “Στεγνά” όμως είναι τα ταμεία στο σύνολο των δήμων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το 90% από αυτούς δεν έχει ταμειακό υπόλοιπο που να καλύπτει τους μισθούς των δύο επόμενων μηνών. Αν και η σχετική υποχρέωση προβλέπεται στο άρθρο 24 του ν.1080/’80, η πλειονότητα των δήμων έχει αναγκαστεί, λόγω της οικονομικής κατάρρευσης της να αδειάσει τα ταμειακά αποθέματα και να προχωρεί σε μεταφορές χρημάτων από άλλους κωδικούς προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες οικονομικές της υποχρεώσεις. Πολλοί δήμοι υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη πτωχεύσει αφού δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τις καθημερινές ανάγκες τους.

 Οι δήμαρχοι έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και προχωρούν στη σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου τη Πέμπτη 30 Αυγούστου στην Αθήνα. Οι αιρετοί καταβάλλουν προσπάθεια προκειμένου να καταστεί αντιληπτό ότι η οικονομική κατάρρευση της Aυτοδιοίκησης θα συμπαρασύρει στο αδιεξόδου πάνω από 250.000 επωφελούμενους από προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Από τη Τρίτη 21 Αυγούστου πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις στις Περιφερειακές Ενώσεις τους προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις που θα έχουν κατά τη διάρκεια του εκτάκτου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που θα γίνει στην Αθήνα στις 30 Αυγούστου. Ένα μεγάλο ποσοστό δήμαρχων καταθέτει την άποψη ότι θα πρέπει να παραιτηθούν, καθώς το επόμενο διάστημα δε θα είναι σε θέση να καταβάλλουν ούτε τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων. Στο σύνολο των Γενικών Συνελεύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα έχει αποφασιστεί να κλείσουν οι δήμοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας τουλάχιστον την ημέρα διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Σε αρκετούς δήμους της χώρας έχει ήδη σημειωθεί στάση πληρωμών καθώς έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί τους λόγω χρεών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμος Έδεσσας ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εδώ και καιρό. Χωρίς ρευστό έμεινε και ο δήμος Πρέβεζας καθώς δεσμεύτηκαν τα χρήματα του από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους βρίσκονται σε απόγνωση καθώς το επόμενο διάστημα δε θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ούτε τα στοιχειώδη για την επιβίωση τους. Μάλιστα όπως δηλώνει και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος, υπάρχουν συνάδελφοί του που είναι απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες. Ενδεικτικό παράδειγμα οι εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο Σπίτι”, οι οποίοι έχουν προκηρύξει σειρά κινητοποιήσεων, ενώ θα συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας που οργανώνεται στο υπουργείο Εσωτερικών στις 30 Αυγούστου.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget