Μέτωπο δημάρχων για την ανάπτυξη της Κωπαίδας


Την δημιουργία ενός σύγχρονου αναπτυξιακού φορέα διαχείρισης των υδάτων στο Κωπαϊδικό πεδίο, προτείνουν οι δήμου Ορχομενού, Αλιάρτου, Λιβαδειάς και Θήβας, οι οποίοι διαπιστώνουν οτι ο Οργανισμός Κωπαΐδας με τη σημερινή του μορφή έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του.
 Η πρωτοβουλία αυτή έχει και την στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σχετικές προτάσεις έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ έχει ξεκινήσει και δημόσια διαβούλευση,προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες.
 Την Δευτέρα στον Ορχομενό πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας και των τριών δήμων.Αντίστοιχες συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν και στους άλλους δήμους, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.


Πρόκειται για ένα «φιλόδοξο σχέδιο» που θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην αγροτική παραγωγή, δήλωσε στο ΣΕΙΡΙΟ FM, ο δήμαρχος Ορχομενού Κ. Ξηρογιάννης.Δεν απέκλεισε επίσης την εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα, κυρίως στο θέμα της κατασκευής κλειστού κυκλώματος αγωγών άρδευσης.
 Επεσήμανε ότι απαραίτητη προϋπόθεση, για να προχωρήσει το σχέδιο αυτό, είναι η εκκαθάριση του Ο.Κ., που όπως είπε μπορεί να γίνει μόνο με κρατική πρωτοβουλία.
 Ο κ. Ξηρογιάννης καυτηρίασε και τις μέχρι σήμερα πολιτικές επιλογές που οδήγησαν στην απαξίωση του Ο.Κ.δηλώνοντας ταυτόχρονα αποφασισμένος να προχωρήσει σε ρήξεις με όσους απαιτηθεί.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ Ορχομενού ο δήμαρχος Αλιάρτου Γιώργος Ντασιώτης συμφώνησε ότι ο Ο.Κ. «με τον τρόπο που σήμερα λειτουργεί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες» και γι΄ αυτό «πρέπει να εξελιχτεί να γίνει πιο λειτουργικός, πιο ευέλικτος ώστε να μπορέσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν.
 Προβλήματα που αφορούν τόσο στις υποδομές όσο και στον τρόπο διαχείριση των υδάτων και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία «που η επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να ξεκινήσει από τον πρωτογενή τομέα».

Από την πλευρά του δήμου Λεβαδέων ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Σωτηρόπουλος αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία των δημάρχων τόνισε: «Τα προβλήματα στο Κωπαϊδικό πεδίο χρονίζουν, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και οι παραγωγοί αδυνατούν να καλλιεργήσουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε κοντά τους να δράσουμε δυναμικά και να συνδράμουμε στην επίλυση των προβλημάτων».

Ο δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου αφού έθεσε και τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στον κάμπο των Βαγίων δήλωσε σχετικά: «Έγινε μια πρώτη κίνηση για ένα θέμα σημαντικό. Ο Οργανισμός Κωπαΐδας έχει τελματώσει και ξεκινήσαμε οι τέσσερεις δήμαρχοι μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».
 Ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης επανέλαβε την άποψη της Περιφέρειας οτι ο Ο.Κ. με τη μεγάλη ιστορία και προσφορά έχει πλέον φτάσει στα όριά του και ο κύκλος του έχει ολοκληρωθεί.

«Πρέπει να υπάρξει ένας νέος φορέας με την μορφή ενός ΝΠΔΔ δεδομένου οτι αυτός είναι αυτοχρηματοδοτούμενος. Ένας νέος φορέας που θα αναλάβει συνολικά την διαχείριση και την κινητή και ακίνητη περιουσία του Οργανισμού», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γ. Μουλκιώτης.
 Ξεκαθάρισε επίσης οτι αυτή τη στιγμή ο Ο.Κ. ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και η περιφέρεια έχει τύποις την εποπτεία και φυσικά δεν ασκεί διοίκηση.
 «Η λογική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να είναι προς τη κατεύθυνση της κατάργηση του Ο.Κ. και να αναλάβει η Περιφέρεια με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς την νέα πρωτοβουλία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει οτι σε καμία περίπτωση η Περιφέρεια δεν θα αναλάβει έναν υπερχρεωμένο Οργανισμό. «Η πολιτεία πρέπει να προβεί σε εκκαθάριση και να αρχίσει μια νέα πορεία», είπε χαρακτηριστικά ενώ συνεχάρει και τους δημάρχους για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν. «Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα των συζητήσεων και των μελετών για να προχωρήσουμε», κατέληξε.

Ο περιφερειακός σύμβουλος και εκπρόσωπος του συνδυασμού «Μαζί για τη Στερεά Ελλάδα» Γιάννης Καράμπελας, έκανε λόγο για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε στο και 10 για την δημιουργία ενός νέου φορέα διαχείρισης των υδάτων στη Βοιωτία» και συνέχισε: «Ο Οργανισμός Κωπαΐδας έχει εξαντλήσει τη ζωή του. Αυτή τη στιγμή το μόνο που γίνεται είναι να συσσωρεύονται τα προβλήματα χωρίς να έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε ανταποδοτικά έργα». Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία των δημάρχων επεσήμανε: «Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η δημιουργία ενός νέου φορέα είναι αναγκαία για την διαχείριση των υδάτων και την μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών της Βοιωτίας».

Από την «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Γιώργος Γκικόπουλος τάχθηκε υπέρ της διαχείρισης των υδάτων από «ένα ενιαίο δημόσιο φορέα». Σύμφωνα με τον κ. Γκικόπουλο για να λυθεί το πρόβλημα του Ο.Κ. «που είναι τεράστιο για τους παραγωγούς και την αγροτική οικονομία της περιοχής και της χώρας προϋπόθεση είναι να γίνει έργο». Και πρόσθεσε: «Έργο αρδευτικό με κλειστούς αγωγούς για να μειώσει το κόστος παραγωγής και να λύσει τα προβλήματα κατασπατάλησης του νερού αλλά και της ανάπτυξης της περιοχή». Επεσήμανε επίσης οτι «αυτές οι προϋποθέσεις με την πρωτοβουλία των δημάρχων δεν εξασφαλίζονται» και οτι αυτό που πρέπει να κάνουν είναι «να καλέσουν τον κόσμο στην διεκδίκηση για ουσιαστικό έργο στην Κωπαΐδα, είναι η μόνη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν στο τόπο».

Τέλος η περιφερειακή σύμβουλος του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» Δέσποινα Σπανούδη, τόνισε οτι «η κατάσταση στο Κωπαϊδικό πεδίο αποτυπώνει ανάγλυφα το πρόβλημα της διάλυσης της αγροτικής παραγωγής της χώρας» και οτι «ο νέος Οργανισμός θα πρέπει σαφώς να είναι ένας ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης των υδάτινων πόρων και να μη καταλήξει σε ανώνυμες εταιρίες».


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget