Δεν ενημερώνουν για παρενέργειες φαρμάκων !!


Μόνο δύο στους δέκα γιατρούς ενημερώνουν για παρενέργειες από φάρμακα, σύμφωνα με τον ΕΟΦ και τον ΙΣΑ
 
Μια αποκάλυψη μεγατόνων έκαναν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) αναφορικά με τις παρενέργειες των φαρμάκων σε ασθενείς στην Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν σε κοινή συνέντευξη τύπου την Τετάρτη, μόλις δύο στους δέκα γιατρούς της χώρας μας ενημερώνουν τον ΕΟΦ για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχει η λήψη φαρμάκων που συνταγογραφούν στους ασθενείς τους, παρά το γεγονός πως η άμεση ενημέρωση αποτελεί υποχρέωσή τους. Η ενημέρωση του ΕΟΦ γίνεται μέσω ειδικών αναφορών, τις λεγόμενες Κίτρινες Κάρτες.

  Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στο τέλος του 2011, οι Κίτρινες Κάρτες από γιατρούς αποτελούσαν μόλις το 17% του συνόλου των αναφορών ενώ το 83% των αναφορών ήταν από φαρμακευτικές εταιρείες. Οι τελευταίες βεβαίως έχουν πολλούς λόγους για να αποστέλλουν τις αναφορές για τις ανεπιθύμητες ενέργειες ενός φαρμάκου τόσο ιατρικούς –φαρμακολογικούς όσο και οικονομικούς.
 
Με στόχο να καλύψουν το κενό στο σύστημα Φαρμακοεπαγρύπνησης της χώρας ο ΙΣΑ και ο ΕΟΦ, όπως ανακοίνωσαν οι πρόεδροι τους κκ Γιώργος Πατούλης και Γιάννης Τούντας, αρχίζουν εκστρατεία ενημέρωσης των γιατρών στην Αττική –μεταξύ άλλων θα αποσταλούν επιστολές στα μέλη του ΙΣΑ, θα γίνουν συναντήσεις και θα διανεμηθούν στους ελευθεροεπαγγελματίες υγείας τα ειδικά έντυπα αναφορών.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget