«Πόλεμος» μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των γιατρών για τα γενόσημα φάρμακα


«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των γιατρών για τα γενόσημα φάρμακα (αντίγραφα φαρμάκων) που αναμένεται να προμηθευτούν τα νοσοκομεία όλης της χώρας και να κατακλύσουν την ελληνική αγορά.

Οι γιατροί εκφράζουν φόβους ότι λόγω της οικονομικής κρίσης το ΕΣΥ αλλά και τα ράφια των φαρμακείων θα γεμίσουν με αντίγραφα φαρμάκων που παράγονται σε χώρες χαμηλού κόστους, δεν έχουν εμπορική ονομασία και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων ασθενών. Στο απέναντι «στρατόπεδο» βρίσκονται τα στελέχη του υπουργείου Υγείας που υποστηρίζουν ότι τα γενόσημα φάρμακα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Τα γενόσημα φάρμακα παρασκευάζονται ώστε να είναι πανομοιότυπα με φάρμακα στα οποία έχει ήδη χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας (φάρμακα αναφοράς/πρωτότυπα).
Τα γενόσημα (αντίγραφα) περιέχουν την ίδια δραστική ουσία (σε ίδια ποσότητα) με τα πρωτότυπα.

Σήμερα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά περίπου 3.000 γενόσημα φάρμακα, σε σύνολο 7.300 φαρμάκων. Τα αντίγραφα καταλαμβάνουν το 18% της αγοράς και θα πρέπει να ανέλθουν, σύμφωνα με το μνημόνιο, στο 50% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Με τα γενόσημα θα εξοικονομηθούν πολλά χρήματα, υποστηρίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων καθορίζονται έως 40% της τιμής των πρωτοτύπων. Στόχος του υπουργείου είναι η ασφαλιστική φαρμακευτική δαπάνη για το 2012 να μην ξεπεράσει τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μείωση της τάξης των 900 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί

«Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, τα νοσοκομεία θα προμηθευτούν αντίγραφα φαρμάκων με πολύ χαμηλή τιμή από τρίτες χώρες, όπου δεν τηρούνται οι ποιοτικοί κανόνες ορθής παραγωγής», τονίζουν στον «ΑτΚ» τα μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Οι γιατροί δεν αμφισβητούν τα εγχωρίως παραγόμενα γενόσημα φάρμακα, καθώς αυτά είναι ακίνδυνα και κυκλοφορούν επί σειρά ετών χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, αλλά είναι επιφυλακτικοί για τα σκευάσματα εκείνα που είναι φτηνά και κυκλοφορούν χωρίς τις απαραίτητες μελέτες βιοδιαθεσιμότητας (μελέτες που αποδεικνύουν τη θεραπευτική ισοδυναμία των γενοσήμων με τα πρωτότυπα φάρμακα) και κλινικής αποτελεσματικότητας.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι τα μη ελεγμένα και αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα φάρμακα είναι λιγότερο δραστικά, δεν απορροφώνται σωστά και συνεπώς απαιτούνται μεγαλύτερες δόσεις για να γίνει καλά ο ασθενής, οπότε αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη. Επιπλέον, τα φτηνά αντίγραφα φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες και να παρατείνουν τη νοσηλεία των ασθενών στο νοσοκομείο. Μακροπρόθεσμα, δηλαδή, θα επιβαρυνθούν άσκοπα τα ασφαλιστικά ταμεία και τελικά το φτηνό φάρμακο θα αποδειχτεί ακριβό και επικίνδυνο.

Τα μέλη της ΟΕΝΓΕ ζητούν από το υπουργείο Υγείας να γίνει πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο για την κυκλοφορία και την εμπορία των γενοσήμων στην Ελλάδα και να μην υπάρχουν «παραθυράκια» για την ίδρυση μικρών εταιριών που εμπορεύονται αντίγραφα φάρμακα χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Οι γιατροί τονίζουν ότι πρέπει να γίνονται τακτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα γενόσημα από τον ΕΟΦ και να ενημερώνονται οι ιατρικοί σύλλογοι αν το κάθε γενόσημο που κυκλοφορεί στο εμπόριο ελέγχεται ως προς τη δοσολογία του και την αξιοπιστία του για να μη θρηνήσουμε θύματα.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget