Δεν υπάρχουν χρήματα για επιστροφές φόρων


Προσπαθούν να βρουν χρήματα  για να καλύψουν επιστροφές μέχρι 2.000 ευρώ.

Έως και 2.000 ευρώ φαίνεται πως «χρώσταγε» το 2011 σε περίπου 100.000 φορολογουμένους που, παρά τα άγρια  χαράτσια και την οικονομική ασφυξία, θα πάρουν πίσω τελικά λεφτά από  το κράτος αντί ... να πληρώσουν και  από πάνω.

 
Σύμφωνα με το protothema.gr , ήδη στο πρώτο εικοσαήμερο Δεκεμβρίου εξαντλήθηκαν τα τελευταία 300 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός για επιστροφές φόρου εφέτος. Συνολικά μέσα στη χρονιά το ελληνικό δημόσιο επέστρεψε σχεδόν 5 δισ. ευρώ από τους φόρους που εισέπραξε, αφήνοντας όμως «εκτός νυφώνος» εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις που ανέμεναν επιστροφή ή συμψηφισμό φόρου.


 
Παρόλα αυτά ο υπουργός Οικονομικών έδωσε εντολή να εξευρεθούν –ει δυνατόν- και άλλα 200 εκατ. ευρώ, με σκοπό να διατεθούν σε όσους δικαιούνται και περιμένουν μικρές επιστροφές φόρου.

 
Το σχέδιο προβλέπει πως θα καλυφθούν ποσά επιστροφής φόρου μέχρι 1500 ή 2000 ευρώ και, αν τελικώς το κονδύλι φθάσει στα 200 εκατ. ευρώ, θα επωφεληθούν περίπου 200.000-250.000 πολίτες. Αν φυσικά είναι το μισό κονδύλι ή μικρότερο, τότε οι δικαιούχοι μειώνονται δραστικά.

 
Ποιοι θα πάρουν χρήματα

 
Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι έχουν δοθεί οδηγίες προς τις εφορίες, όπου είναι δυνατό να προχωρά άμεσα ο «αυτεπάγγελτος συμψηφισμός» των επιστροφών φόρου με βεβαιωμένες οφειλές προς το δημόσιο (ληξιπρόθεσμα χρέη, έκτακτες εισφορές κλπ) και στην συνέχεια οι φορολογουμένοι θα λαμβάνουν ό, τι τους απομένει, αφού το δημόσιο αφαιρέσει όσα έχει λαμβάνειν.

 
Σε κάθε περίπτωση το δημόσιο δεν πρόκειται να προχωρήσει πριν τον Φεβρουάριο σε διευθέτηση των οφειλών του, ύψους 7 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις, ενώ παγωμένες θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας, οι μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ προς εξαγωγικές και άλλες επιχειρήσεις.



Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget