"Ψαλίδι" και στις κύριες, μετά τις επικουρικές συντάξεις


Β.Π. ΕΛΕΟΣ!! ..ΔΕΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΝΤΕΛΩΣ, ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΗΘΙΚΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΣΤΑΓΟΝΑΣ..

Το "φόβητρο" της μη καταβολής της 7ης δόσης επιστρατεύεται προκειμένου να κατατεθεί το αργότερο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο για την -τρίτη κατά σειρά, τους τελευταίους 5 μήνες- μείωση των επικουρικών συντάξεων, αλλά και για να προχωρήσει μια κεντρική αλλαγή στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, προκειμένου να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, σε μια περίοδο δραματικής μείωσης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.
Η προσωρινή αναστολή της κατάθεσης του νομοσχεδίου, μετά τις αντιδράσεις των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, δεν απομακρύνει τη νέα μείωση στις επικουρικές (είχε προηγηθεί 10% τον Αύγουστο και 30% άνω των 150 ευρώ προ διμήνου), αλλά ανοίγει τον δρόμο για νέες οδυνηρές παρεμβάσεις.

Με άλλα λόγια, επισπεύδεται νέα μείωση και των κύριων συντάξεων, δύο χρόνια μετά τον πρώτο μνημονιακό νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη που αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωσε δραματικά τις συντάξεις, χωρίς να φυσικά να καταφέρει να ισορροπήσει το σύστημα,
λόγω της πρωτόγνωρης ύφεσης, της δραματικής αύξησης της ανεργίας και της ανεξέλεγκτης μείωσης των μισθών. Τώρα, μετά την παρέμβαση των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, προωθείται η μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εκτός της προβλεπόμενης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% από τον προσεχή Μάρτιο με τη θεσμοθέτηση της "κάρτας εργασίας") και η όποια μείωση θα αντισταθμιστεί με φορολογικά έσοδα που θα κατευθύνονται στα ταμεία. Δηλαδή η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών θα αντισταθμίζεται από φόρο που θα πληρώνει το σύνολο των πολιτών.

Έτσι το σπιράλ θανάτου του ασφαλιστικού συστήματος συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, διαμορφώνοντας όρους για ανασφάλιστη εργασία και (σταδιακή) ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Όπως αποδεικνύουν οι παράπλευροι πίνακες, η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις που κυμαίνονται μεταξύ 250 - 400 ευρώ, τις οποίες πληρώνουν με εισφορές για τουλάχιστον 35 χρόνια εργασίας (!) και σήμερα απειλούνται με νέο "κούρεμα" τουλάχιστον 15% - 20%.


Αναδρομικά οι μειώσεις, αναγκαστικές οι ενοποιήσεις

* Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι οι μειώσεις επικουρικών συντάξεων θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσει η ενοποίηση πέντε ταμείων (τριάντα ειδικών λογαριασμών) σε ένα από την 1η Ιουλίου του ίδιου έτους.
* Η μείωση των επικουρικών συντάξεων θα είναι μεσοσταθμικά στο 15%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις που έχουν διαπιστωθεί σημαντικά αναλογιστικά ελλείμματα η μείωση θα φθάσει το 25%, από 40% που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Επίσης θα δρομολογηθεί η (αναγκαστική) ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων επικουρικών ταμείων των μισθωτών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΕΤΕΑΜ - ΙΚΑ, ΤΕΑΔΥ - Δημόσιο, ΤΑΥΕΚΩ - ΔΕΚΟ, ΕΤΑΤ - Τραπεζοϋπάλληλοι και ΤΕΑΙΤ - επικουρικά ιδιωτικού τομέα).
* Για τους ασφαλισμένους μετά το '92 η αναπλήρωση των επικουρικών συντάξεων θα περιοριστεί αυστηρά ως ποσοστό στο 20% των αποδοχών της κύριας σύνταξης, όπως προβλέπει ο προγενέστερος ασφαλιστικός νόμος 2084/92.
* Για τις ασφαλιστικές εισφορές μετά το 2001 οι παροχές θα είναι αντίστοιχες των εισφορών, δηλαδή το σύστημα θα μετατραπεί σε καθορισμένων παροχών, λειτουργώντας κεφαλαιοποιητικά.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget