Μόλις το 15% των 165.000 φορολογικών υποθέσεων έχουν εκδικαστεί το 2011


ΣΤΙΣ 27.000 ανέρχονται οι φορολογικές υποθέσεις που εκδικάστηκαν φέτος στα δικαστήρια και αποτελούν μόνο το 15% του στόχου για εκκαθάριση των περίπου 165.000 φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια και υπολογίζεται ότι αφορούν σε φορολογητέα ύλη άνω των 30 δισ. ευρώ.

Υπό την πίεση της τρόικας η κυβέρνηση προχωρεί άμεσα στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις (όπως η ενίσχυση του ρόλου του οικονομικού εισαγγελέα) που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση της εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν καταστήσει σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στο κυνήγι των οφειλετών του Δημοσίου.
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο «υποχρεώνει» την ελληνική πλευρά να έχει κλείσει:

• Το 15% των υποθέσεων που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια έως το τέλος του μήνα, στόχος που έχει επιτευχθεί.
• Το 50% έως τον Ιούλιο του 2012.
• Το 80% έως το τέλος Δεκεμβρίου 2012.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου που διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Νάντιας Γιαννακοπούλου, εκκρεμούν 165.452 υποθέσεις στα φορολογικά. Από αυτές οι 138.720 δεν έχουν ακόμη προσδιορισθεί για να δικαστούν. Στο προσεχές διάστημα έχει προσδιοριστεί να δικαστούν 18.352 υποθέσεις, ενώ επί 8.380 υποθέσεων αναμένεται η έκδοση των αποφάσεων των δικαστών.
«Eως το τέλος Δεκεμβρίου 2011 έχουν εκδικασθεί περί τις 27.000 υποθέσεις. Υπό το πρίσμα αυτό, αναμένεται να έχει ξεπεραστεί ο στόχος της εκκαθάρισης του 15% έως το τέλος του 2011 επί των 165.000 υποθέσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός που διαβεβαιώνει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε έως το τέλος Ιουλίου 2013 να έχουν εκδικαστεί 138.720 εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.

Ο υπουργός ενημερώνει επιπλέον ότι στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Yπουργείου Δικαιοσύνης, για τη «Δίκαιη δίκη και την αντιμετώπιση των φαινομένων αρνησιδικίας» έχουν προβλεφθεί ειδικές διατάξεις σε σχέση με τις φορολογικές δίκες.

Το πολυνομοσχέδιο που προωθεί το Yπουργείο Δικαιοσύνης φιλοδοξεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στην πολιτική και την ποινική δίκη καθώς προβλέπει τα εξής:

• Iδρυση μονομελών εφετείων για συγκεκριμένα κακουργήματα.
• Περιορισμό των αναβολών.
• Δημοσίευση των αποφάσεων στα ασφαλιστικά μέτρα το αργότερο μέσα σε 48 ώρες.

Για τα διοικητικά δικαστήρια σχεδιάζονται μονομελείς συνθέσεις, ενώ θεσπίζεται και δικαίωμα διεκδίκησης αποζημίωσης σε περίπτωση που η δίκη δεν γίνει μέσα στις εύλογες προθεσμίες.


Πηγή: Express.gr  

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget