Συνωστισμός προθύμων για αρχηγία



Ο ένας μετά τον άλλο τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ παίρνουν θέση στη μάχη της διαδοχής στην προεδρία του κόμματος, παρά το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θα κάνει.
Την ίδια στιγμή άρχισαν να εκδηλώνονται οι πρώτες ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, αντιπαραθέσεις που συνδέονται άμεσα με τις μελλοντικές εσωκομματικές εξελίξεις και αρχηγικές υποψηφιότητες, ενώ δεν λείπουν και οι θέσεις για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος.
Συγκεκριμένα:

1  Χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο είπε ότι θα είναι παρών στη μάχη της διαδοχής και θα διεκδικήσει την προεδρία, ενώ πριν από λίγες μέρες ευθέως είχε εκδηλώσει αυτή την επιθυμία και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Παράλληλα με τις υπουργικές μου υποχρεώσεις διαμορφώνω και το πολιτικό πρόγραμμα των μείζονων προτεραιοτήτων, που έχει ανάγκη η χώρα και είμαι έτοιμος να συμμετάσχω στον σχετικό διάλογο, όταν αυτός ανοίξει», είπε ο υπουργός Υγείας στη «RealNews». Επίσης χθες μιλώντας στον «Σκάι» υποστήριξε ότι ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εκλεγεί κι αυτός με ανοιχτές διαδικασίες από το λαό και ότι αυτές οι διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν κοντά στις εκλογές, σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς περιοδείες και μεγάλο χρηματικό κόστος.
Επί της ουσίας ο κ. Λοβέρδος υποστηρίζει ότι στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να οδηγηθεί με πρόεδρο που θα εκλεγεί εκ νέου από την κομματική βάση και κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να ανοίξει τη σχετική διαδικασία.
Υπέρ της εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την κομματική βάση, όπως ορίζει το καταστατικό, τάχθηκε και ο Πέτρος Ευθυμίου στον «Τύπο της Κυριακής», που είπε ότι και ο Γ. Παπανδρέου, εφόσον το θελήσει, πρέπει να τεθεί στην κρίση των μελών του ΠΑΣΟΚ.
Οι δηλώσεις περί του τρόπου εκλογής του νέου προέδρου δεν είναι τυχαίες, καθώς στο παρασκήνιο διατυπώνονται απόψεις ότι, παρά τα όσα προβλέπει το καταστατικό, ο νέος αρχηγός θα πρέπει να εκλεγεί από συνέδριο.
2  Χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος με ένα σμπάρο επιχείρησε να πλήξει δύο πιθανούς υποψήφιους αρχηγούς ασκώντας κριτική στις κυβερνητικές επιδόσεις τους. Μιλώντας στην «Καθημερινή» επέρριψε ευθύνες στον σημερινό υπουργό Οικονομικών Β. Βενιζέλο και σχεδόν βέβαιο υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όταν ανοίξουν οι σχετικές διαδικασίες, αν και ακόμα δεν έχει ούτε αυτός ανοίξει τα χαρτιά του, και στον προηγούμενο Γ. Παπακωνσταντίνου, για την αποτυχία του Μνημονίου, αφού είπε ότι δεν μειώθηκαν οι δαπάνες και δεν αυξήθηκαν τα έσοδα με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Επίσης επιτέθηκε και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χ. Παπουτσή (βλέπε σχετικά σε άλλο ρεπορτάζ τη μεταξύ τους αντιπαράθεση), που κι αυτός χτίζει ηγετικό προφίλ, παρ' ότι έχει υποστηρίξει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει στις εκλογές με τον Γ. Παπανδρέου επικεφαλής.
Ο κ. Πάγκαλος πάντως στην ίδια συνέντευξη, παρ' ότι υποστηρίζει ότι ο Γ. Παπανδρέου παρασύρθηκε σε μια επιλογή όπως είναι το δημοψήφισμα που ως «κατάρα» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, μίλησε θετικά για τον τέως πρωθυπουργό. Είπε ότι, σε αντίθεση με άλλους που τον λιθοβολούν, είναι πιο κοντά σε αυτόν απ' ό,τι είναι σε όλους τους άλλους γιατί εκτιμά τη συμβολή του στην πρόσφατη περίοδο κρίσης.
3  Μια άλλη ανάγνωση της κρίσης του ΠΑΣΟΚ κάνει ο Κώστας Σκανδαλίδης. Μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κόμματος, που θα προκύψει μέσα από την αναγέννηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, βασικός μοχλός της οποίας είναι το ΠΑΣΟΚ. «Αν το Κίνημα δεν υπερβεί τον σημερινό εαυτό του, θα το ξεπεράσει η Ιστορία», είπε. *
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget