Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πυρκαγιών


Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στη χώρα, ο οποίος φαίνεται ότι ξυπνά μνήμες από το καλοκαίρι του 2007, ιδιαίτερα σε Αρκαδία, Αχαΐα, Έβρο, Ζάκυνθο και Γαβρόλιμνη Ναυπάκτου.

Στην Αρκαδία έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι τοπικές κοινότητες Πάπαρι, Αγριακόνα, Δάφνη, Καλτεζές και Μαυρόγιαννη, όπου απειλούνται περιουσίες.

Η παροχή ρεύματος έχει διακοπεί για προληπτικούς λόγους, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πιο σοβαρά είναι τα πράγματα στο χωριό Πάπαρη, εκεί όπου η φωτιά έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Πληροφορίες κάνουν λόγο για σπίτια παραδομένα στις φλόγες, ιδιαίτερα στο δίπλα χωριό, Μανιάτη. Στην επιχείρηση πυρόσβεσης παίρνουν μέρος 30 άνδρες, 12 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής, ενώ επιχειρούν από αέρος και τέσσερα αεροσκάφη.


Την ίδια ώρα, στην Αχαΐα , σε εξέλιξη είναι η φωτιά στη ΒΙΠΕ, ενώ νωρίτερα κινδύνεψαν σπίτια και ανθρώπινες ζωές στο χωριό Χαϊκαλι. Πύρινα μέτωπα ξέσπασαν νωρίτερα σε Συχαινά και Μποζαϊτικα Πατρών, αλλά βρίσκονται ήδη υπό έλεγχο.

Στον Έβρο η πυρκαγιά κατακαίει ότι βρει στο πέρασμά της καταστρέφοντας μέχρι τώρα περισσότερα από 47.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών. Πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία συνδράμουν το έργο των ελληνικών αρχών στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών. Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής η φωτιά απείλησε τα πρώτα σπίτια του οικισμού Κοίλα, που έχει εκκενωθεί, ενώ ένα άλλο μέτωπο ξέσπασε στην περιοχή Καβησού, απειλώντας στρατόπεδο της περιοχής και το άλσος της Αγίας Παρασκευής Φερών. Και στις δύο περιπτώσεις, υπήρξε συντονισμένη επέμβαση της πυροσβεστικής αποτρέποντας την επέκταση της φωτιάς.

Πυρκαγιά ξέσπασε και στο Μαλανδρίνο Φθιώτιδας , όπου απείλησε τις φυλακές, καθώς οι φλόγες έφθασαν μέχρι τον εξωτερικό χώρο του καταστήματος κράτησης. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με σύμμαχο την αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα απέτρεψαν το ενδεχόμενο να επεκταθεί η φωτιά στο χώρο των φυλακών και την έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο.

«Ζούμε έναν εφιάλτη. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα. Ευτυχώς που άλλαξε ο άνεμος και έφυγαν οι φλόγες από τις φυλακές Μαλανδρίνου» υπογραμμίζει η αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή, η οποία συγχρόνως κάνει λόγο για «απελπιστική κατάσταση».

Παράλληλα, τα άλλα δύο μέτωπα της φωτιάς κινήθηκαν απειλητικά προς τα χωριά Σώταινα, Βραΐλα και Αμυγδαλιά. Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ οι φλόγες πέρασαν δίπλα από το χωριό Σώταινα, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει λείψει για τα χωριά Βραΐλα και Αμυγδαλιά και ακόμη παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκκενωθούν οι οικισμοί.

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το δάσος του Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη , ενώ φωτιά ξέσπασε και σε δάσος στις Ορθονιές Ζακύνθου . Ανησυχία προκαλεί το μέτωπο στη Γαβρόλιμνη Ναυπάκτου , όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός , που επισκέφθηκε το συντονιστικό και επιχειρησιακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος.



ΠΗΓΗ news.pathfinder.gr

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget