Ηθοποιός σημαίνει φως... νερό, τηλέφωνο, δάνεια και κάρτες!


Ηθοποιός σημαίνει... φως, νερό, τηλέφωνο, δάνεια και κάρτες! Στους χαλεπούς καιρούς της οικονομικής κρίσης, που τα έξοδα τρέχουν και τα έσοδα μειώνονται συνεχώς, οι ηθοποιοί αναζητούν λύσεις για να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό τους.
Κοινός στόχος, η καταπολέμηση της ανασφάλειας του επαγγέλματος. Κάποτε τα σίριαλ έπεφταν βροχή, η τηλεόραση μοίραζε παχυλούς μισθούς και το θέατρο αποτελούσε συνήθως τη δεύτερη δουλειά για τους περισσοτέρους. Σήμερα, που τα σίριαλ μετριούνται πλέον στα δάχτυλα του ενός χεριού, καθώς στους δέκτες μας κυριαρχούν ριάλιτι πάσης φύσεως, τουρκικές παραγωγές και σειρές με ερασιτέχνες (βλέπε «Οικογενειακές ιστορίες»), το θέατρο αποτελεί για πολλούς ίσως τη μοναδική πηγή εσόδων.
Δεν φτάνει όμως. Ούτε τους χωράει όλους το σανίδι. Το επάγγελμα είναι κορεσμένο και, με φόντο τα μαύρα σύννεφα της οικονομικής κρίσης, το πρόβλημα αυτό φαντάζει αξεπέραστο. Ο ένας μετά τον άλλον οι ηθοποιοί κάνουν τα... κουμάντα τους, είτε επενδύοντας τις οικονομίες τους σε επιχειρήσεις φαγητού και ποτού είτε κάνοντας παράλληλα σε μόνιμη βάση και μία δεύτερη δουλειά. Τα παραδείγματα πολλά...

Ο Μέμος Μπεγνής εγκαινίασε πρόσφατα ένα κατάστημα Everest στη Σαλαμίνα. «Είναι μια επιχείρηση που σκεφτόμασταν να κάνουμε με έναν φίλο μου πριν από δύο χρόνια. Τότε που ακόμη δεν βιώναμε την κρίση» λέει στη «δημοκρατία» ο γνωστός ηθοποιός, εξηγώντας ότι ο λόγος που πήρε τελικώς την απόφαση ήταν η αβεβαιότητα του καλλιτεχνικού χώρου και η επιθυμία του να έχει ένα έξτρα σταθερό εισόδημα. Η δημιουργία ενός καταστήματος του γνωστού ταχυφαγείου αποδείχτηκε, όπως αναφέρει, σωστή κίνηση, λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. «Επιχείρηση σημαίνει επιχειρώ κι αυτό κρύβει πάντα ένα ρίσκο. Δεν μπορεί να ξέρει κανείς από την αρχή αν θα πάει καλά. Επειδή όμως δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στη Σαλαμίνα, σκεφτήκαμε με τον συνέταιρό μου ότι θα έπιανε». Ο Μέμος έχει αναθέσει το τιμόνι της επιχείρησης σε δύο συγγενείς. Ωστόσο, επισκέπτεται κι ίδιος το κατάστημα, αφού δεν είναι λίγα τα θέματα διεύθυνσης που προκύπτουν καθημερινά και χρειάζονται διευθέτηση. «Αισθάνομαι πλέον περισσότερο ασφαλής. Πόσο μάλλον που το μαγαζί πηγαίνει και καλά» συνεχίζει ο ηθοποιός και σχολιάζει την κατάσταση στην αγορά εργασίας: «Οι άνεργοι ηθοποιοί ήταν πολλοί και πριν ξεσπάσει η κρίση. Πλέον έχουν δεκαπλασιαστεί. Ακόμη και πρώτα ονόματα μένουν εκτός. Η τηλεόραση δεν μπορεί να τους απορροφήσει, αφού οι σειρές που γίνονται είναι ελάχιστες. Υπάρχει κατ' επέκταση μεγάλη στενοχώρια και ανασφάλεια για το μέλλον». Ο Μπεγνής δεν είναι φυσικά ο μοναδικός ηθοποιός που ρίσκαρε επιχειρώντας. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι του που δουλεύουν εστιατόρια και μπαράκια.

Μεταξύ αυτών είναι η Κατερίνα Παπουτσάκη, η οποία διατηρεί σε συνεργασία με τον αδελφό της, Γιάννη, ένα μπαρ στο Μοναστηράκι.

Στην ίδια περιοχή επέλεξε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά και ο Αλέκος Συσσοβίτης. Ο ηθοποιός επένδυσε στην αγορά ενός ακινήτου, το οποίο σχεδιάζει να μετατρέψει σε πολυχώρο πολιτισμού με θέατρο, μουσική σκηνή, αίθουσα εικαστικών, καφέ και εστιατόριο.

Ο καταξιωμένος συνάδελφός του Γιώργος Χριστοδούλου, από την άλλη, έχει εδώ και χρόνια ένα εστιατόριο στο Χαλάνδρι. Εκεί ο ηθοποιός καταστρώνει και τα νέα θεατρικά του σχέδια, καθώς πριν από μερικούς μήνες ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του θεάτρου Μέλι, στην πλατεία Βικτωρίας, λόγω της υψηλής εγκληματικότητας στην περιοχή.

Ενα καφέ στο Νέο Ηράκλειο ετοιμάζει με πυρετώδεις ρυθμούς και ο Γιάννης Αϊβάζης με τη βοήθεια της γυναίκας του, Μαρίας Κορινθίου.

Κάτι διαφορετικό σε σχέση με τους παραπάνω συναδέλφους του επέλεξε να κάνει ο Μάνος Πίντζης, ο οποίος, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, επέστρεψε στην παλιά του δουλειά. «Κάνω personal training σε ένα fitness club, στην Εκάλη. Η γυμναστική είναι κάτι που απολαμβάνω εξίσου με την υποκριτική». Μιλώντας στη «δημοκρατία» ο ηθοποιός, που πρωταγωνιστεί αυτή την περίοδο και στην παράσταση «Απελπισμένοι», στο θέατρο Αθηνά, δηλώνει ικανοποιημένος από τον μισθό που παίρνει, αλλά τονίζει κιόλας πως υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια. «Κάθε έξι μήνες πρέπει να ψάχνω για δουλειά. Από το personal training κερδίζω σταθερά χρήματα και μπορώ να κάνω τα πράγματα που θέλω για μένα και την οικογένειά μου. Δεν μου αρέσει να κάθομαι στον καναπέ και να περιμένω τηλέφωνο για δουλειά. Ο άλλος μπορεί να μη σε πάρει ποτέ. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν κουνιούνται από τον καναπέ τους. Θέλουν να κάνουν μόνο τέχνη κι επειδή δεν τους κάθεται, παθαίνουν κατάθλιψη. Ασχολούμαι 17 χρόνια με το θέατρο και το αγαπώ πολύ. Είναι όμως μεγάλη ασφάλεια το να έχεις μια επιπλέον σταθερή δουλειά. Ετσι όπως έχει γίνει η ζωή, θέλεις πέντε φράγκα για να περνάς καλά και να μην είσαι μίζερος. Πόσο μάλλον τώρα που δεν υπάρχει καθόλου δουλειά. Γίνονται ελάχιστα σίριαλ και, πλην των πρωταγωνιστών, οι ηθοποιοί πληρώνονται με ψίχουλα. Από την άλλη, έχει γίνει της μόδας τώρα να παίρνουν ερασιτέχνες και να κάνουν σειρές-ριάλιτι με μηδέν κόστος. Δεν μας έχουν ανάγκη πια στην τηλεόραση. Αγοράζουν τούρκικα με τρεις κι εξήντα».

Με την άποψη του συναδέλφου του συμφωνεί και ο Σταύρος Νικολαΐδης: «Τα κανάλια είναι επιχειρήσεις. Δεν τους ενδιαφέρει να ξοδέψουν λεφτά για την τέχνη. Οταν ένα ελληνικό σίριαλ τους κοστίζει 80.000 κι ένα τούρκικο 5.000, βολεύονται με το τούρκικο και μένουμε όλοι εμείς χωρίς δουλειά». Μπορεί ως «Μιχαλάκης» στη σειρά «Εγκλήματα» να άφησε εποχή στον ρόλο του χασάπη, όμως, παράλληλα με την υποκριτική, δεν άνοιξε κρεοπωλείο, αλλά κατάστημα με οπτικά στον Βύρωνα. «Το επάγγελμα του ηθοποιού στην Ελλάδα είχε πάντα κρίση. Παρά το γεγονός ότι δουλεύω 17 χρόνια κι έχω γίνει αγαπητός στον κόσμο, στη δουλειά μου υπήρχε πάντα η ανασφάλεια. Κάποια στιγμή έμπλεξα με τα οπτικά μέσω ενός φίλου που έχει αλυσίδα καταστημάτων και μου κόλλησε το... μικρόβιο. Σκέφτηκα πως είναι ένας χώρος που, επειδή έχει σχέση και με τη μόδα και την εμφάνιση, μπορώ να τον συνδυάσω με τις γνωριμίες μου ως ηθοποιός». Το κατάστημα του Σταύρου λειτουργεί ήδη τριάμισι χρόνια αλλά, όπως λέει ο ίδιος, έπεσε πάνω στην κρίση. «Οταν κλείνουν μαγαζιά κάθε μέρα, το δικό μου, που βγάζει τα έξοδά του και υπάρχουν και κάποια έσοδα για να πληρωθεί ο υπάλληλος, θεωρείται επιτυχημένο» λέει ο ηθοποιός, που μόλις ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της ταινίας «Λάρισα Εμπιστευτικό» και έχει αποφασίσει τον χειμώνα να παίξει και θέατρο στην πόλη της Θεσσαλίας και ιδιαίτερη πατρίδα του. «Δεν θα μπορούσα να ζήσω μόνο από το μαγαζί, αν δεν έβγαζα λεφτά και ως ηθοποιός. Είναι ένα μικρό συμπλήρωμα στα μηνιαία εισοδήματά μου. Ακόμη μου χρειάζονται και τα δύο» συμπληρώνει.
 
Η Τζία από τα «Μαύρα Μεσάνυχτα» στην Ευελπίδων

Διπλή καριέρα κάνει εδώ και πολλά χρόνια και η Ράνια Παπαδάκου. Μπορεί το πανελλήνιο να τη γνώρισε από τους κωμικούς της ρόλους στην τηλεόραση, με πιο πρόσφατο εκείνον της Τζίας στα «Μαύρα Μεσάνυχτα», ωστόσο η ίδια διατηρεί παράλληλα το δικό της δικηγορικό γραφείο. Αν δεν την πετύχετε στη σκηνή, λοιπόν, ίσως να την πετύχετε στην Ευελπίδων. «Δεν περνάει κρίση μόνο το επάγγελμα του ηθοποιού. Περνάει και η δικηγορία» λέει η ίδια στη «δημοκρατία». «Αν μιλήσεις και με άλλους δικηγόρους, θα σου πουν ότι φέτος υπήρξε ύφεση στα συμβόλαια, ακόμη και στα διαζύγια. Ο κόσμος δεν χωρίζει πια. Η κρίση έχει προκαλέσει ντόμινο σε όλες τις δουλειές. Βεβαίως είναι ευτύχημα που μπορώ να στηρίζομαι και σε κάτι άλλο, παρόλο που και το επάγγελμα του δικηγόρου είναι ελεύθερο». Η Ράνια κάνει αυτή την εποχή περιοδεία με την παράσταση «Εκκλησιάζουσες: Σαν παραμύθι» της Κάρμεν Ρουγγέρη και, αν και οι καιροί είναι τόσο δύσκολοι, δεν χάνει την αισιοδοξία της. «Με το να γκρινιάζουμε συνέχεια δεν βγαίνει τίποτα. Μπορεί όλο αυτό το πράγμα να σημάνει την απαρχή μιας καινούριας δημιουργικής περιόδου. Φαντασία, δόξα τω Θεώ, διαθέτουμε ως έθνος».

Κέντρο διακοπής καπνίσματος από τον Χάρη Μαυρουδή

Την πιο πρωτότυπη δουλειά απ' όλους τους ηθοποιούς κάνει παράλληλα με την τέχνη του ο Χάρης Μαυρουδής. Γιος τού επίσης ηθοποιού Νότη Μαυρουδή, ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του πλην όμως -πολύ νωρίτερα από άλλους- φρόντισε να αποκτήσει και ένα επιπλέον εισόδημα. Πώς; Αναλαμβάνοντας δράση πριν από επτά χρόνια στο μοναδικό κέντρο διακοπής καπνίσματος που υπάρχει στην Ελλάδα. «Πρόκειται για δύο κέντρα, στο Σύνταγμα και στην Αγία Παρασκευή, που λειτουργούν με την επωνυμία Antismoking Service (www.antismoking.gr). Βοηθάμε τους ανθρώπους που θέλουν να απαλλαγούν από το κάπνισμα να τα καταφέρουν χωρίς να έχουν στερητικό σύνδρομο. Αντιμετωπίζουμε δηλαδή την οργανική εξάρτηση με τη βοήθεια της τεχνολογίας» μας λέει ο Χάρης Μαυρουδής, εξηγώντας τις υπηρεσίες της επιχείρησης του. «Επειδή πάντα πίστευα ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή πρόβλημα, ήθελα τα χρήματα που κερδίζω από τη δουλειά μου να τα επενδύσω κάπου ούτως ώστε, όταν φτάσει η στιγμή της δυσκολίας, να μπορώ να έχω και μια άλλη πηγή εσόδων και να μην είμαι αναγκασμένος να κάνω εκπτώσεις στις επιλογές μου» συμπληρώνει ο ηθοποιός, που συμμετέχει φέτος στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη κάνοντας περιοδεία με τον Πέτρο Φιλιππίδη.
 

ΠΗΓΗ dimokratianews.gr

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget