"Θα σταματήσουμε τη μετάδοση της κρίσης"



By François Baroin και Wolfgang Schaeuble

Η Ευρώπη και το ευρώ βρίσκονται σε σταυροδρόμι. Οι απαραίτητοι χειρισμοί για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας είναι κρίσιμοι για τον περιορισμό των κινδύνων μετάδοσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Η πρόσφατη σύνοδος ενέκρινε μια διαδρομή ώστε η Ελλάδα να ξαναβρεί τον δρόμο της προς βιώσιμη ανάπτυξη και βιώσιμα επίπεδα χρέους.



Με δεδομένη τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει την οικονομία και να ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητά της, οι χώρες της ευρωζώνης, μαζί με το ΔΝΤ, θα προσφέρουν νέα χρηματοδότηση, κατανοώντας τη δυσκολία της να επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές. Ο ιδιωτικός κλάδος θα επωμιστεί τις ευθύνες του, αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο κομμάτι των αναγκών της Ελλάδας για χρηματοδότηση και της ελάφρυνσης του δανειακού βάρους.

Το ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας EFSF και εν συνεχεία ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας ESM θα ενισχυθούν, επίσης, αποκτώντας μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να δρουν προληπτικά, αν μετάδοση απειλεί χώρες της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα μπορεί με επιτυχία να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο μακροπρόθεσμα, αν πετύχει τόσο να αυξήσει την ανάπτυξη όσο και να μειώσει το χρέος της. Έχει δεσμευτεί να αναλάβει πρόσθετα δραστικά μέτρα σταθεροποίησης, με στόχο να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2014.

Έχει ακόμα δεσμευτεί για βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενδυναμώσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, καθώς και εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις. Τα διαρθρωτικά προγράμματα της Ε.Ε. προς τη χώρα, επίσης, θα στοχεύσουν πιο προσεκτικά στην αύξηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Σε αυτήν τη βάση, η Ελλάδα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρέους και να επιστρέψει σε ανάπτυξη.

Ο κρατικός και ο ιδιωτικός τομέας τώρα θα πρέπει να δράσουν χέρι με χέρι για να υποστηρίξουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας. Το EFSF θα επεκτείνει τις περιόδους των δανείων στα 15 - 30 χρόνια και θα μειώσει τα επιτόκια. Θα δοθούν επίσης επιπλέον 109 δισ. ευρώ. Ο ιδιωτικός τομέας, εν τω μεταξύ, θα παρατείνει εθελοντικά τις περιόδους αποπληρωμής ομολόγων, μειώνοντας σημαντικά τις ανάγκες επαναχρηματοδότησης της Ελλάδας και, συν τω χρόνω, θα επωμιστεί ζημίες 21% - σημαντική συμβολή για την οποία αγωνιστήκαμε. Τα ομόλογα θα παραταθούν κατά 30 χρόνια και την ονομαστική τους αξία θα την εγγυηθεί το EFSF. Αυτό θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να ανακτήσει πιο σταθερή οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν διαγράφει τους κινδύνους μετάδοσης. Γι' αυτό χρειαζόμαστε καλύτερα μέσα για να διασφαλίσουμε ότι οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών δεν θα θέσουν σε κίνδυνο χώρες που βρίσκονται στη διαδικασία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το EFSF και το ESM πρέπει να ενισχυθούν, ώστε να μπορούν να εμπλέκονται σε προληπτικά προγράμματα, να κάνουν επανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και να δραστηριοποιούνται σε δευτερογενείς αγορές, αν χρειάζεται, για να αποτρέπουν τη μετάδοση έγκαιρα.

Οι αγορές ίσως είναι δυνατόν να γίνουν μόνο όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθορίσει ότι επικρατούν έκτακτες συνθήκες στις αγορές και πως υπάρχουν κίνδυνοι χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Και θα εξετάσουμε περισσότερο τον ρόλο των οίκων αξιολόγησης, αρχίζοντας με ερωτήσεις σχετικά με τη διαφάνεια και την εποπτεία και καταργώντας τον περιορισμένο αριθμό των διεθνών παικτών στον χώρο.

Με αυτά τα αποτελεσματικά μέτρα, που εγκρίθηκαν από τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, αποτρέψαμε τη μετατροπή της εθνικής κρίσης χρεών της Ελλάδας σε κρίση που θα ζημίωνε το σύνολο των χωρών και το ευρώ ως επίπτωση. Όμως, δεν είμαστε αφελείς. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη θα απαιτήσει υπομονή, μεγάλη επιμονή και όραμα. Έχουμε εισέλθει σε έναν δρόμο όλο και περισσότερης συνεργασίας και συντονισμού στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές μας. Μόνο εξελίσσοντας τις θεσμικές δομές της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης με τέτοιον τρόπο ώστε τα μέλη του ευρώ να είναι υποχρεωμένα να υιοθετήσουν μια δημοσιονομική και οικονομική πολιτική που θα αντικατοπτρίζει τις κοινές ευθύνες στο ενιαίο νόμισμα θα επιβληθούμε στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας.

Ο δρόμος μας είναι απαιτητικός, αλλά οι κίνδυνοι που σχετίζονται με άλλες δυνητικές εναλλακτικές λύσεις είναι πολύ χειρότεροι . Θα υπερασπιστούμε το ευρώ. Δεν θα διακυβεύσουμε την οικονομική και την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, που είναι η βάση για τη δική μας ευμάρεια. Το ευρώ αξίζει κάθε προσπάθεια, γιατί ένα σταθερό ευρώ βελτιώνει τις οικονομικές καθώς και τις πολιτικές προοπτικές της Ευρώπης στο σύνολο. Θα επιμείνουμε και θα ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο που μπορεί να εμφανιστεί στον δρόμο που επιλέξαμε.

*Οι αρθρογράφοι είναι οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας.
ΠΗΓΗ euro2day
ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget