Συμφωνία για το αμερικανικό χρέος


Σε προκαταρκτική συμφωνία για ένα σχέδιο που θα αυξάνει το όριο του χρέους των ΗΠΑ και θα περιορίζει το ομοσπονδιακό έλλειμμα κατέληξαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί, σύμφωνα με το αμερικανικό κανάλι ABC News.
Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές του Κογκρέσου το κανάλι ανέφερε ότι με τη συμφωνία αυτή θα αυξηθεί το όριο του χρέους μέχρι και τις εκλογές του 2012, θα περιοριστούν κατά 1 και πλέον τρισεκατομμύριο οι δαπάνες για την επόμενη δεκαετία και θα συσταθεί μια νέα ειδική επιτροπή που θα αναλάβει να κάνει προτάσεις για τον περαιτέρω περιορισμό του ελλείμματος.


Σύμφωνα πάντα με το ABC, τα μέλη του Κογκρέσου αναμένεται να ενημερωθούν για το πλαίσιο της συμφωνίας εντός της ημέρας.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ ανακοίνωσε ότι το σχέδιο να τεθεί δοκιμαστικά σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο του κόμματός του για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους αναβλήθηκε ως τις 13:00 της Κυριακής ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ (20:00 ώρα Ελλάδας), προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος για διαπραγμάτευση και να αυξηθούν οι πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία.

Σε μια σύντομη δήλωσή του στη Γερουσία ο Ριντ είπε ότι η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο και την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζονται, αλλά πρόσθεσε πως «πρέπει να διανυθεί ακόμα κάποια απόσταση» προτού υπάρξει συμφωνία.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες εξακολουθούν να αρνούνται να διαπραγματευθούν με καλή πίστη», είχε δηλώσει πιο πριν ο Ριντ. Από πλευράς τους, κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι στην αμερικανική Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν ότι έπειτα από μια εβδομάδα αδιεξόδου βρίσκονται πλέον σε σοβαρές συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και την αποφυγή της επαπειλούμενης κήρυξης στάσης πληρωμών.

«Έχουμε πλέον ένα επίπεδο σοβαρότητας με τους σωστούς ανθρώπους στο τραπέζι», δήλωσε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόουνερ.

Οι δύο Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί δήλωσαν «πεπεισμένοι» για την επίτευξη συμφωνίας για την αποφυγή της στάσης πληρωμών «Ο γερουσιαστής Μακόνελ και εγώ είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με το Λευκό Οίκο», είπε ο Μπένερ, ενώ απέμεναν μόλις τρεις ημέρες πριν από την 2α Αυγούστου, την ημερομηνία ως την οποία επαρκούν τα κεφάλαια που δανείζεται το ομοσπονδιακό κράτος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Ο δεύτερος τη τάξει στην ομάδα των Δημοκρατικών στη Γερουσία δήλωσε ότι είναι πλέον πιο αισιόδοξος σχετικά με τις πιθανότητες να υπάρξει τελικά συμφωνία για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, παρότι χρειάζεται να επιλυθούν πολλά προβλήματα που εκκρεμούν.

«Απέχουμε ακόμα πολύ από οποιοδήποτε είδος συμφωνίας, αλλά υπάρχει ασφαλώς ένα πιο θετικό αίσθημα για την επίτευξη μιας συμφωνίας απόψε από ό,τι ένοιωθα εδώ και καιρό», είπε ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντέρμπιν στους δημοσιογράφους.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget