Σκοτώνουν το λαό για να ζήσουν οι τράπεζες

Η Eurobank, επίσημα ανακοίνωσε την πώληση κόκκινων δανείων ύψους 1,5 δις ευρώ στην Intrum για 45 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την πώληση μόνο σαμπάνιες δεν άνοιξαν οι υπεύθυνοι της Eurobank, οι οποίοι δεν έκρυψαν την χαρά και τον ενθουσιασμό τους για την πραγματοποίηση της πώλησης και αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση ότι:
«Η πώληση αποτελεί μέρος του πλάνου της Eurobank για τη μείωση των NPEs το 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 4ου τριμήνου του 2017. Το τίµηµα ανέρχεται περίπου σε 3% σε όρους συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου. Η πώληση είναι ουδέτερη για την Τράπεζα τόσο σε όρους χρηματοοικονομικού αποτελέσματος όσο και επίπτωσης στα εποπτικά της κεφάλαια».
 Μεταφράζοντας σε απλά λόγια αυτά που λέει η Eurobank, διαπιστώνουμε ότι για κάθε 100 ευρώ μη εξυπηρετούμενου δανείου, η Eurobank εισέπραξε από την Intrum 3 ευρώ! Δυστυχώς, ουδέποτε προσφέρθηκε σε αυτήν την τιμή, η δυνατότητα στον δανειολήπτη να αγοράσει ο ίδιος το δάνειο του. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του υπουργού Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου, απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο να μπορεί να αγοράσει ο δανειολήπτης το δάνειο του στην ίδια τιμή που το αγοράζει το fund. Ήταν ξεκάθαρη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου να μην μπορεί ο δανειολήπτης να αγοράσει το δάνειο του και να βάλει ένα τέλος στα βάσανα του.
 Με την πώληση του δανείου στα κοράκια, ο δανειολήπτης μπαίνει σε νέες περιπέτειες, καθώς το fund θα πιέζει ασφυκτικά τον δανειολήπτη να πληρώσει τις, δίχως εκκαθάριση, οφειλές και φυσικά θα υπάρξουν και μαζικοί πλειστηριασμοί. Έτσι οι τράπεζες θα εμφανίζονται απαλλαγμένες από τα κόκκινα δάνεια και τα αρπακτικά θα αρπάζουν για ψίχουλα τα σπιτάκια των φτωχών. Για άλλη μια φορά δανειστές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση κάνουν το παν για τις τράπεζες και τίποτα απολύτως για τους πολίτες. Δεν είναι λοιπόν, περίεργο ότι πανηγυρίζει για τις εξελίξεις ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Intrum, Mikael Ericson, λέγοντας ότι: «Αυτή η επένδυση είναι στρατηγικά σηµαντική καθώς καθιστά την Intrum έναν δυνατό συνεργάτη για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες διαθέτουν σηµαντικά χαρτοφυλάκια µη εξυπηρετούµενων δανείων τα οποία πρέπει να διαχειρισθούν. Πιστεύουµε ότι η ελληνική οικονοµία όσον αφορά τη διαχείριση των πιστωτικών απαιτήσεων προσφέρει σηµαντικό πεδίο ανάπτυξης για την Intrum η οποία κατέχει ήδη ηγετική θέση στην Ευρώπη»
 Εκτός των άλλων, οι πολίτες με όλους αυτούς τους φόρους και την απειλή των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημοσίο, όπως όλα δείχνουν θα κλιθούν να πληρώσουν και τα 40,5 δις που έχασε το ΤΧΣ λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών. Οι τράπεζες αυτή τη στιγμή αξίζουν περίπου δύο δις, οπότε η ζημιά είναι οφθαλμοφανής. Το ΤΧΣ λειτούργησε όχι ως Ταμείο αλλά ως εταιρία ειδικού σκοπού που επένδυσε κεφάλαια στις τράπεζες γνωρίζοντας ότι θα τα χάσει. Αυτό είναι μια εγκληματική πράξη καθώς τα 40,5 δις μπορεί να έχουν αξία 2 δις αλλά οι Έλληνες φορολογούμενοι χρωστάνε 40,5 στους δανειστές! Ο μόνος τρόπος να μην τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι, είναι να γίνει συνολική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών στα 200 δις! Κάτι που είναι εντελώς αδύνατον.
 Οι πολίτες τελικά θα επωμιστούν τη ζημιά για να διασωθούν οι τράπεζες. Θα πωληθούν τα δάνεια τους, θα χάσουν τα σπίτια τους και θα πληρώσουν 40 δις. Και όλα αυτά για ένα και μοναδικό λόγο: Για να σωθούν, να ευημερούν και να κερδοφορούν οι τράπεζες. Διαφορετικά, λένε οι πολιτικοί μας, δεν θα είχαμε τράπεζες και εάν δεν είχαμε τράπεζες θα είχαμε ως ελληνική οικονομία χρεοκοπήσει και καταστραφεί. Τελικά αξίζει τον κόπο να θυσιάζεται, να υποφέρει και να πεθαίνει ο λαός για να σωθούν οι τράπεζες;

danioliptes.gr

πώληση κόκκινων δανείων

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget