Συμβουλές για ασφαλές περπάτημα στα παγωμένα πεζοδρόμια



Σε κλοιό παγετού βρίσκεται όλη η χώρα. Μπορεί για κάποιους να είναι ρομαντικό για άλλους να είναι το σύνθημα για να ξεκινήσουν τα αθλήματα στο χιόνι ενώ κάποιοι άλλοι μελαγχολούν.  Υπάρχουν όμως και οι παρενέργειες από το χιόνι, τον πάγο και τις βροχές.
Στραβοπατήματα, γλιστρήματα με αποτέλεσμα πτώσεις και κατάγματα αποτελούν οδυνηρά συνεπακόλουθα των καιρικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε τις ημέρες αυτές.
 Απλοί κανόνες που αν τους ακολουθήσουμε μπορούμε να περιορίσουμε τις πτώσεις και τα κατάγματα και να χαρούμε χωρίς οδυνηρές επιπτώσεις την εποχή αυτή.
 Τις περισσότερες φορές τα ατυχήματα δεν τυχαίνει απλά να συμβούν, παρακάτω θα αναφέρουμε τους κανόνες, τις οδηγίες που μπορούμε να έχουμε υπόψιν ώστε να αποφυγούμε παραπατήματα και γλιστρήματα:
 - Βάδιζε αργά και προσεκτικά κυρίως όταν ο δρόμος έχει πάγο ή είναι γλιστερός ή είναι σκοτεινά.
 - Σε περιπτωση που αισθανόμαστε άβολα και έχουμε αστάθεια χρήσιμη είναι η χρήση μπαστουνιού ή βακτηρίας.
 - Σε γλιστερό δρόμο προτιμούμε να βαδίζουμε σε χώμα ή γρασίδι αντί πλακάκι ή άσφαλτο.
 - Καλό είναι να φορούμε υποδήματα με αντιολισθητική σόλα (πχ κρεπ), και σκληρή ανένδοτη,όχι εύκαμπτη σόλα.
 - Σε μεγαλύτερη κυρίως ηλικία καλό είναι να ελέγξουμε την όραση κυρίως (παίζει ρόλο ώστε εύκολα να αποφεύγουμε ανωμαλίες και εμπόδια κατά την βάδιση), αλλά και την ακοή και τα αντανακλαστικά μας. Όσο μεγαλώνουμε τα αντανακλαστικά μας αμβλύνονται με αποτέλεσμα σε πιθανή πτώση να μην έχουμε την ετοιμότητα να προφυλαχτούμε προτάσσοντας τα χέρια μας, γι αυτό παιδιά και ηλικιωμένοι πέφτουν πιο συχνά με το πρόσωπο και πιο ανώμαλα με αποτέλεσμα βαρύτερες κακώσεις.
 - Σε περίπτωση πάγου ή χιονιού γύρω από το σπίτι χρήσιμο είναι να ρίξουμε αλάτι, να καθαρίσουμε τον πάγο και να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας.
 - Το να ασκούμαστε και να έχουμε καλή φυσική κατάσταση βοηθάει στην πιο σταθερή βάδιση και καλύτερη κίνηση διότι οι τένοντες, οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις κινούνται πιο αρμονικά.
 - Μάθετε πόσο γερά ειναί τα κόκαλα σας, ιδιαίτερα οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και άντρες μετά τα 65 έτη θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ γαι να δούνε την οστική πυκνότητα τους. Πολλά κατάγματα μετά από πτώση κυρίως αυτά στην περιοχή του καρπού και του ισχίου (γοφός), δεν θα είχαν συνβεί αν δεν συνυπήρχε μαζί με την πτώση και ο παράγοντας της χαμηλής οστικής πυκνότητας.


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget