Φωτοβολταϊκά: “παράθυρο” για βελτιώσεις



Την ανάγκη βελτιώσεων στον νόμο 4254/14, το επονομαζόμενο new deal στις ΑΠΕ, έχουν αντιληφθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ωστόσο δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις προτού επιτευχθεί ο βασικός στόχος της ρύθμισης, δηλαδή ο μηδενισμός των ελλειμμάτων και η εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

 Στα δικαστήρια κατά του new deal δεν έχουν προσφύγει μόνο έλληνες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, αλλά και μεγάλες ξένες εταιρείες που επένδυσαν στον κλάδο -χάρη στις υψηλές εγγυημένες τιμές που προσφέρονταν- και που τώρα βλέπουν τις συμβάσεις τους να ανατρέπονται μονομερώς και αναδρομικά. Πιέσεις προς το ΥΠΕΚΑ ασκούνται ακόμα και από τις πρεσβείες των χωρών προέλευσης των επενδυτών.
 Ως περιπτώσεις που πρέπει να επανεξεταστούν θεωρούνται οι επενδύσεις που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό και ειδικά κάποιες που μεν εντάχθηκαν αλλά δεν έλαβαν τις ενισχύσεις. Πολλές είναι επίσης οι περιπτώσεις μικρών και μεσαίων παραγωγών που με τις νέες ρυθμίσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.
 Από το ΥΠΕΚΑ εμφανίζονται ανοιχτοί σε βελτιώσεις, κατόπιν διαβούλευσης με τις διάφορες κατηγορίες παραγωγών έως ότου βρεθεί μια χρυσή τομή, αλλά όχι πριν από το 2015 με την προϋπόθεση ότι ο λογαριασμός ΑΠΕ θα είναι πλεονασματικός.
 Όσον αφορά στην πορεία του ελλείμματος, τον Ιούνιο μειώθηκε στα 209,44 εκατ. ευρώ, έναντι 213,92 εκατ. ευρώ το Μάιο και 198 εκατ. το μήνα Απρίλιο.
 Προβλέπεται να κλείσει στα 146,04 εκατ. ευρώ στον τέλος του έτους και να εμφανιστεί πλεονασματικός κατά 103,69 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2015.
 Όσον αφορά στις υπερημερίες αυτές έχουν μειωθεί στους τέσσερεις περίπου μήνες. Χθες ο ΛΑΓΗΕ ανακοίνωσε ότι “με τις μέχρι σήμερα πληρωμές, έχουν εξοφληθεί 11.000 πάρκα ήτοι το 85% των τιμολογίων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μηνός Απριλίου 2014″.

Φωτοβολταϊκά

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget