Σιγή στο μέγαρο Μαξίμου για νέες ενισχύσεις σε λίπασμα και ζωοτροφές

 Προβληματισμός επικρατεί στους κυβερνητικούς κόλπους έπειτα και από τη συνάντηση που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ούτε σαφή στοιχεία αποθεμάτων φαίνεται να υπάρχουν, ούτε δημοσιονομικό περιθώριο για μέτρα που θα βελτιώσουν την εικόνα στον τομέα της παραγωγής των κρίσιμων προϊόντων μπορεί να βρεθεί.

Έτσι, τα όσα ακολούθησαν τη μεσημεριανή σύσκεψη στο Μαξίμου περισσότερο μοιάζουν με σιγή ασυρμάτου παρά με αφετηρία εξαγγελίας νέων παρεμβάσεων, με την ηγεσία του υπουργείου να επιφυλάσσεται σε εξειδίκευση ήδη εξαγγελθέντων μέτρων.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για ενίσχυση στα λιπάσματα, ζωοτροφές και νέα μέτρα

Για τη μία το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, προκειμένου να αποφασιστεί μια νέα δέσμη παρεμβάσεων στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής, με φόντο την επισιτιστική ασφάλεια. 

Οι πληροφορίες θέλουν, την απουσία εμπεριστατωμένων στοιχείων και δεδομένων από την αγορά, σε ό,τι αφορά τα αποθέματα, τις ανατιμήσεις, τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τις προθέσεις σπορών, να εμποδίζουν την διαμόρφωση μιας συνεκτικής παρέμβασης στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής σε ό,τι αφορά στα λιπάσματα. Ενδεικτικό του τείχους πάνω στο οποίο πέφτουν οι προσδοκίες του αγροτικού κόσμου, είναι ότι η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου δεν προδίδει καμία πρόθεση ουσιαστικής παρέμβασης. Μάλιστα αυτό, αν και είναι εδώ και αρκετές ημέρες γνωστό το περιεχόμενο της εργαλειοθήκης της Κομισιόν η οποία ξεκλειδώσει τη δυνατότητα παροχής έκτακτων κρατικών ενισχύσεων, το αποθεματικό κρίσης, τη δυνατότητα καλλιέργειας σε εκτάσεις που βρίσκονται σε αγρανάπαυση. 

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει:

«Σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, εξετάσθηκε η λειτουργία της αγοράς, η επισιτιστική επάρκεια της χώρας, τα διεθνή δεδομένα στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, τα εφόδια και η ενέργεια και πώς επηρεάζουν το κόστος παραγωγής.

Επιβεβαιώθηκε η ομαλή ροή της αγοράς και λειτουργίας των παραγόντων  της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Υπάρχει καθημερινή επαφή των αρμοδίων υπουργών με όλους τους συντελεστές της αγοράς μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται η απόλυτη επάρκεια αγαθών.

Ειδικά για το ηλιέλαιο επιβεβαιώθηκε και για αυτό το προϊόν η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων, ο εφοδιασμός είναι επαρκής, ενώ σε ό,τι αφορά την κίνηση ορισμένων  εφοδιαστικών αλυσίδων να προχωρήσουν σε προληπτικό πλαφόν, αυτή έγινε προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη αποθεματοποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα  αύξησης εγχώριας παραγωγής ενώ η βελτίωση της κατανομής μεταξύ χρήσης βιοκαυσίμου και οικιακής χρήσης μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στην  αύξηση των διαθεσίμων ποσοτήτων για κατανάλωση. 

Όσον αφορά στην εισαγωγή δημητριακών η Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές και ο εφοδιασμός της αγοράς από τους βασικούς προμηθευτές συνεχίζεται απρόσκοπτα. 

Παράλληλα αποφασίσθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.

Η κυβέρνηση αναλύει συνεχώς τα νέα δεδομένα και την επικαιροποίηση της εργαλειοθήκης όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεχώς αξιολογείται ως βάση για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν.

Ο πρωτογενής τομέας θα συνεχίσει να έχει την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης καθώς επηρεάζεται άμεσα από την ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση και ο οποίος αποτελεί ευαίσθητο δομικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό  αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός του πλαισίου της ΕΕ και των αντοχών της ελληνικής οικονομίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας».


μέγαρο Μαξίμου

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget