Πότε θα έρθει η ώρα του «τρίτου κύματος» κοροναϊού στην Ελλάδα

 Ο διακεκριμένος Ελληνας επιστήμονας Γιώργος Παυλάκης ανέφερε, ότι το τρίτο κύμα το περιμένουμε τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου. Θα έρθει σίγουρα και φοβάται την σφοδρότητα του. Δείτε το Ισραήλ. Θέλει να γίνουν πολύ προσεκτικές κινήσεις. Φοβάμαι είπε την Αττική γιατί έχει ήδη γεμάτα κρεβάτια στις ΜΕΘ.

 Η Ελλάδα δεν έχει  πληγεί ακόμη από το το τρίτο κύμα του κοροναϊού.  Και αυτό όχι γιατί  λαμβάνονται μόνο περιοριστικά μέτρα – όπως μνημονεύθηκε στην χθεσινή συνέντευξη στο Υπουργείο Υγείας – αλλά γιατί βρίσκεται σε άλλη επιδημιολογική φάση χρονικά κι ακόμη «δεν ήρθε η ώρα»  για να συμβεί κάτι τέτοιο. Κάτι που ίσως   αρχίσει μετά τις  12-15 Ιανουαρίου, όπως έχουν επισημάνει πολλοί επιστήμονες.  

 Αυτή η χρονική διαφορά, που ίσως παίξει καταλυτικό ρόλο, αποτυπώνεται με εύγλωττο τρόπο στον συγκριτικό πίνακα που παρουσιάζει «Το Βήμα» με τα διαγράμματα της εξέλιξης των μολύνσεων στις ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα.

 Η χώρα μας άρχισε να πλήττεται με καθυστέρηση δέκα έως είκοσι ημερών, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης,  από το δεύτερο κύμα κοροναϊού. Κι έτσι έλαβε με αντίστοιχη καθυστέρηση περιοριστικά μέτρα,  ενώ  η κορύφωση των κρουσμάτων της ήταν την περίοδο 12-20 Νοεμβρίου, όταν στην Ισπανία φερ’ ειπείν  αυτό συνέβη  στις 28 Οκτωβρίου.

Η χώρα μας  άρχισε να βλέπει τα «ευεργετικά» αποτελέσματα της καραντίνας στα μέσα Δεκεμβρίου  όταν σε χώρες όπως η  Μ. Βρετανία, η Ισπανία, η Γαλλία είχαν πέσει στον αντίστοιχο βαθμό τα κρούσματα  στα τέλη Νοεμβρίου. 

 Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

 Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένες χώρες που είχαν σημαντικό επιδημιολογικό φορτίο χαλάρωσαν αντίστοιχα νωρίτερα τα περιοριστικά μέτρα κι αυτή η μείωση των υγειονομικών μέτρων οδήγησε 15 ημέρες  περίπου αργότερα  στη  γρήγορη αύξηση  των νέων φορέων.

 Με πιο ενδεικτική περίπτωση τη Μ. Βρετανία όπου πλέον καταγράφονται καθημερινά περίπου 60.000 κρούσματα,  κάτι που οφείλεται – σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων- κατά 30% στο νέο στέλεχος του κοροναϊού και κατά το υπόλοιπο ποσοστό στην υπερκινητικότητα και την  απροσεξία των Βρετανών στη διάρκεια των εορτών.

 Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στην Ισπανία που ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου είχε σχετικά μικρό αριθμό κρουσμάτων (συνυπολογιζόμενου του πληθυσμού της ) της τάξης των 5.000 – 6.000 κρουσμάτων έχει φτάσει τώρα να προσεγγίζει τα 27.000 κρούσματα αντιστοίχως.

 Συνεχείς αυξητικές τάσεις παρουσιάζονται και στη Γαλλία και  σε μικρότερο βαθμό στην Ιταλία . Με κύριο φόβο ότι σε λίγες ημέρες  θα  βρεθεί κι η χώρα μας, με βάση αυτή την αντίστοιχη χρονική μετατόπιση ενώπιον αύξησης των κρουσμάτων λόγω εορταστικής χαλάρωσης. Προς το παρόν κινείται στην προηγούμενη φάση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών με τη μείωση των κρουσμάτων λόγω της καραντίνας.  

 Με την ελπίδα ωστόσο ότι αυτή η «μεγέθυνση» της πανδημίας δεν θα είναι αντίστοιχη εκείνης στα τέλη Οκτωβρίου  αφού ποτέ δεν υπήρξε πλήρης απελευθέρωση της εμπορικής δραστηριότητας,  ούτε άνοιξε  η εστίαση  κλπ.   

τρίτο κύμα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget