ο Γιώργος Μουλκιώτης για το περιστατικό θανάτου στις φυλακές Θήβας

Από σημερινά δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε δυστυχώς τον θάνατο κρατουμένης στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας και την εξέγερση που ακολούθησε στη φυλακή. Οι συγκρατούμενες της θανούσας φέρονται να αποδίδουν το θάνατό της  σε μόλυνση από τον κορωνοϊό. Η Κυβέρνηση επιβεβαίωσε την εξέγερση και έσπευσε να επικαλεστεί “παθολογικά αίτια” για το θάνατο της κρατούμενης.
 Ποιά είναι αυτά τα “αίτια” και πώς εντοπίστηκαν τόσο γρήγορα και με τόση βεβαιότητα; Είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση διερεύνηση του περιστατικού, με ιατροδικαστικά δεδομένα. Σε περίπτωση που τυχόν αληθεύουν οι καταγγελίες,  απαιτείται να διεξαχθεί αμέσως μοριακός έλεγχος των ατόμων, με τα οποία η θανούσα ήταν σε επαφή και η εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης πιθανών κρουσμάτων.
 Από την πρώτη στιγμή της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας και με αφορμή τα γεγονότα στις φυλακές της Ιταλίας, ο πρώτος εξ ημών ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των φυλακών και την προστασία κρατουμένων και υπαλλήλων, τον άμεσο αποσυνωστισμό των φυλακών με συγκεκριμένα κριτήρια αλλά και τις συντονισμένες ενέργειες της Πολιτείας με τα μέσα που διαθέτει, προκειμένου να αποφεύγεται στο μέτρο του δυνατού το μέτρο του εγκλεισμού για μια κρίσιμη χρονική περίοδο.
 Ένα μήνα μετά, τα πρώτα μέτρα της Πολιτείας για την προστασία του γενικού πληθυσμού από τον κορωνοϊό, το προσωπικό των φυλακών και οι κρατούμενοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση για τις φυλακές, για τα οποία ο πρώτος εξ ημών πληροφορήθηκε στις 6 Απριλίου, δηλαδή 26 ημέρες μετά την αρχική ερώτησή του.
 Ένα μήνα μετά, παραμένει αναπάντητο το βασικό ερώτημα για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προβεί σε αποσυνωστισμό των φυλακών.
 Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αγνοεί, επικίνδυνα πλέον, και τους δύο βασικούς πυλώνες θωράκισης των φυλακών από την πανδημία, όπως τους έχει υποδείξει, μεταξύ άλλων και το Συμβούλιο της Ευρώπης: αποσυνωστισμός και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας. Η ολιγωρία από εδώ και πέρα, θα είναι εγκληματική.
  
Γιώργος Καμίνης Βουλευτής Επικρατείας Κινήματος Αλλαγής, κοινοβουλευτικός Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής
 Γιώργος Μουλκιώτης, Βουλευτής Βοιωτίας Κινήματος Αλλαγής
 Μαρίνος Σκανδάμης, Γραμματέας Τομέα Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής

φυλακές Θήβας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget