Μπορεί οι ηλεκτρονικές συσκευές να μας … παχαίνουν;

Οι άνθρωποι που ασχολούνται συνεχώς και ταυτόχρονα με διάφορα ηλεκτρονικά μέσα, όπως είναι τα tablet και τα smartphones, τείνουν να είναι βαρύτεροι.Αυτό προέκυψε από τα αποτελέσματα μίας νέας μικρής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «Brain Imaging and Behavior».
 Η θεωρία του επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και μεταδιδακτορικού φοιτητή της Ψυχολογίας, Richard Lopez, υποστηρίζει ότι είναι πολύ πιθανό οι συσκευές πολυμέσων να αλλάζουν πραγματικά τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος και ότι, όσον αφορά στο σωματικό βάρος, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερο αυτοέλεγχο.
 Ο δρ Lopez και οι συνεργάτες του συμπεριέλαβαν στη μελέτη 132 φοιτητές, ηλικίας 18-23 ετών, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το αν κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα (multitasking) και κατά πόσο αποσπάται η προσοχή τους. Ορισμένες ερωτήσεις, όπως το αν αισθάνονται την επιθυμία να ελέγξουν το τηλέφωνό τους ενώ συνομιλούν με κάποιον άλλο, είχαν σχεδιαστεί για να ανιχνεύσουν μια ενδεχομένως καταναγκαστική ή ακατάλληλη χρήση του κινητού τηλεφώνου.
 Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη βαθμολογία στο ερωτηματολόγιο έτειναν να ζυγίζουν περισσότερο από αυτούς με τη χαμηλότερη, στοιχείο που υποδηλώνει μια πιθανή σχέση μεταξύ των δύο.
 Στη συνέχεια, η ομάδα του δρ Lopez υπέβαλε 72 από τους φοιτητές σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου δείχνοντάς τους ταυτόχρονα κάποιες σοβαρές εικόνες και εντάσσοντας σε κάποιες από αυτές και εικόνες με νόστιμα, παχυντικά φαγητά.
 Όταν οι φοιτητές έβλεπαν τις εικόνες με τα τρόφιμα, η δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με την επιθυμία που προκαλεί το φαγητό, αυξήθηκε. Αυτοί οι συμμετέχοντες, οι οποίοι έτειναν να έχουν περισσότερο σωματικό λίπος, περνούσαν περισσότερο χρόνο στις καφετέριες της πανεπιστημιούπολης, σύμφωνα με τους ερευνητές.
 Φυσικά η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι το multitasking κάνει ένα άτομο παχύσαρκο, φαίνεται όμως να υπάρχει μια σχέση μεταξύ των δύο, η οποία αποδίδεται στην αντίδραση του εγκεφάλου στην επιθυμία για φαγητό.
 Σημειώνοντας ότι τα smartphones και τα tablet υπάρχουν εδώ και περίπου μια δεκαετία, ο δρ Lopez είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να κατανοήσουμε όλες τις επιπτώσεις. «Δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα αποτελέσματα όλων αυτών των συμπεριφορών στο πώς αντιδράμε σε άλλες πτυχές του περιβάλλοντός μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 Σε μελλοντικές έρευνες, πάντως, η ερευνητική ομάδα προσδοκά να αποδείξει αν οι άνθρωπο με περιορισμένο αυτοέλεγχο αποσπώνται εύκολα από τα πολυμέσα ή αν ισχύει το ανάποδο, ότι δηλαδή οι πολυπράγμονες άνθρωποι που ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά μέσα είναι πιθανό να χάσουν τον αυτοέλεγχό τους με την πάροδο του χρόνου.
 Στο σημείο αυτό «καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί όταν κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Το να ασχολούμαστε απερίσκεπτα με πολλά διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές ηλεκτρονικές συσκευές πιθανότατα να μην κάνει καλό στη γνωστική μας ικανότητα και ενδεχομένως να επηρεάζει και άλλες συμπεριφορές μας», τόνισε ο δρ Lopez.

Πηγή: ygeiamou.gr

ηλεκτρονικά μέσα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget