Παρέμβαση Γ. ΚΟΡΔΑΤΖΗ:«Διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας»

Συμπολίτες –ισες παίρνω την πρωτοβουλία με μια σειρά ενημερωτικών παρεμβάσεων που θα ακολουθήσουν να συμβάλλω στον διάλογο εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, μεταφέροντας τόσο την εμπειρία μου από την συμμετοχή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και την ανησυχία μου από την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο Δήμος μας.
 Είναι γεγονός πλέον ότι με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο θα βαδίσουμε στις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές. Για πρώτη φορά με την απλή και ανόθευτη αναλογική θα αναδεικνύονται με απόλυτο Δημοκρατικό τρόπο τα όργανα της, ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο, τα Τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων.
 Οι κάλπικες πλειοψηφίες, οι ανούσιες συνεδριάσεις των οργάνων, η αδιαφάνεια θα δώσουν την θέση τους στον ουσιαστικό έλεγχο , στις συναινέσεις, στον δημιουργικό διάλογο, στη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, την αυτονομία και το ζωντάνεμα των τοπικών Συμβουλίων των κοινοτήτων.
 Τη νέα αυτή προοδευτική κατεύθυνση σε αντίθεση με τις αγκυλώσεις του παρελθόντος που στήριζε η συντηρητική παράταξη θα δείξει ποιοι είναι έτοιμοι να την ακολουθήσουν. Η νέα κατάσταση απαιτεί όραμα, προγράμματα, ξεκάθαρες θέσεις και διάθεση για ειλικρινή διάλογο.
 Από τη ανούσια επικοινωνιακή και lifestyle προβολή, το άκρατο ρουσφέτι, την ιδιοτέλεια στον τρόπο άσκησης πολιτικής στα τοπικά θέματα που κυριαρχούν σήμερα από την συντηρητική παράταξη αντιπαραθέτουμε την κοινωνική δράση και την ουσιαστική συμμετοχική διαδικασία ενημερωμένων πολιτών, για την τοπική ανάπτυξη, την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας, την εξυπηρέτηση πάγιων αναγκών των Δημοτών που είναι υπεύθυνη να κάνει μια χρηστή Διοίκηση. Τα συλλογικά προβλήματα απαιτούν συλλογικές λύσεις με πρόγραμμα και όραμα. Σοβαρό εργαλείο θα αποτελέσει προς την κατεύθυνση αυτή η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του Δήμου που ήδη εφαρμόζεται σε πολλούς Δήμους της χώρας.
 Στην πρώτη μου παρέμβαση περισσότερο θα αναφερθώ στην καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης .
 9 χρόνια σαν να μην πέρασε μια μέρα -Σήμερα την ζοφερή εικόνα της παρακμής του Δήμου μας συνθέτουν:
 * η έλλειψη κυκλοφοριακών μελετών για την πόλη και Δημοτικών χώρων ελεύθερης στάθμευσης,
 * η έλλειψη παιδικών χαρών,
 * το ανεπαρκές δίκτυο τοπικής συγκοινωνίας,
 * η κάκιστη κατάσταση των οδοστρωμάτων,
 * η εγκατάλειψη και καταπάτηση κοινόχρηστων χώρων,
 * η ανυπαρξία Περιφερειακού δρόμου για την οδική αποσυμφόρηση της πόλης από βαρέα οχήματα,
 * η μη διαμόρφωση κόμβων στις εισόδους της και η επικινδυνότητα για τους οδηγούς που δημιουργείται
 * η ανυπαρξία και η κακή συντήρηση χώρων αθλητικών δραστηριοτήτων στη πόλη και στις κοινότητες,
 * το πρόβλημα της καθαριότητας της προστασίας του περιβάλλοντος σε όλη την επικράτεια του Δήμου,
 * η μη επίλυση χρόνιων προβλημάτων παραβατικότητας που δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες και δυσφημούν το Δήμο μας,
 * προβλήματα ηλεκτροφωτισμού, ανεπάρκεια δικτύων ψηφιακών και τηλεοπτικών,
 * ανεπάρκεια δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης σε αρκετές περιοχές του Δήμου,
 Οικονομική ανάπτυξη, άπιαστο όνειρο– Ένας Δήμος ουραγός στην Περιφέρεια και πανελλαδικά – Μια πόλη φάντασμα.
 * Καμία πρωτοβουλία στήριξης των αγροτικών μας προϊόντων με την πιστοποίηση αυτών απέναντι σε κακόβουλες προσπάθειες δυσφήμισης τους,
 * Κανένα έργο υποδομής στον πρωτογενή τομέα άρδευσης και μείωσης του κόστους παραγωγής,
 * Κανένα έργο υποδομής και μέτρα προστασίας της αγροτικής παραγωγής από ακραία καιρικά φαινόμενα και πλημύρες,
 * Αγροτουρισμός ανύπαρκτος ειδικά στη δική μας περιοχή με παραγωγή οίνου, ελιάς και άλλων προϊόντων,
 * Ελάχιστες οι δαπάνες για την τουριστική προβολή
 * αναξιοποίητα τα μεγάλα πολιτιστικά πλεονεκτήματα ιστορικά, θρησκευτικά, εθιμοτυπικά,
 * αρχαιολογικοί χώροι αναξιοποίητοι και σε εγκατάλειψη,
 * καμία προτεραιότητα στον αθλητικό τουρισμό με έργα υποδομής, ενισχύοντας αθλητικές δραστηριότητες και συλλόγους αξιοποιώντας τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής μας
 * πλήρη αδιαφορία για το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η περιοχή μας και την συμβολή του στην ανάπτυξη
 * μη εκμετάλλευση χρηματοδοτικών εργαλείων καθώς και άλλων όπως προώθησης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων ως μοχλούς ανάπτυξης αλλά και μείωσης της τοπικής ανεργίας
 * μη ύπαρξη εκθεσιακού χώρου και προώθησης προϊόντων
 * ακόμη περιμένουμε τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη πόλη μας ως πόλου έλξης πολλών επισκεπτών.
 Φυσικά αυτά απαιτούν όραμα, μεθόδευση και ενεργητικότητα και θα διαφωνήσω με τον φίλο μου τον Κώστα Χαρέμη ότι όλα οφείλονταν στα μνημόνια. Γιατί διπλανοί μας Δήμοι και άλλοι πρωτοπόροι όπως π.χ. τα Τρίκαλα πολλά από αυτά τα έχουν κάνει πράξη, αυτοί άραγε δεν είχαν μνημόνια;
 Απλώς, οι διαχειριστές της παρακμής σήμερα, τα ίδια πρόσωπα αλλάζουν ρόλους (μήπως αυτό σημαίνει και μια ομολογία της αποτυχίας τους;) ενώ ήταν οι ίδιοι που είχαν την απόλυτη ευθύνη διαχείρισης στο Δήμο και την Περιφέρεια αντί να μας φέρουν τον απολογισμό τους για τα πεπραγμένα της πενταετίας ακολουθούν την πολυπαιγμένη τακτική (του Μαυρογιαλούρου όπως λέει και ο Σταμάτης Χαλβατζής) των ελάχιστων και αποσπασματικών εξαγγελιών για τη νέα τετραετία για να κρύψουν την σημερινή και την αυριανή απραξία τους.
 Μεγάλες οι προκλήσεις για την νέα Δημοτική αρχή. Πρέπει να αναπληρώσουμε μια μεγάλη περίοδο αδράνειας και ανεπαρκείας της σημερινής διαχείρισης με γνωστά τα αποτελέσματα παρακμής που βιώνουμε.
 Απευθύνω κάλεσμα σε όλους όσους προσπαθήσαμε με προτάσεις και πρωτοβουλίες τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στη κοινωνία. Που αντιμετωπιστήκαμε πολλές φορές με αυταρχισμό και απειλές μιας πλαστής εξουσίας. Σε όλους που μάθαμε να συζητάμε και να συνθέτουμε πέρα από πολιτικές ταυτότητες αλλά πάντα με γνώμονα τα τοπικά συμφέροντα σε μια ελπιδοφόρα κοινή προσπάθεια αλλαγής της σημερινής κατάστασης. Άλλωστε αυτό ήταν και το νόημα και ο ρόλος της δημιουργίας της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» . Ένα δύσκολο έργο που απαιτεί βούληση, γνώση και δράση που θα αναμετράται με τα αποτελέσματα (στην πράξη) καθημερινών αλλαγών και όχι με προεκλογικές εξαγγελίες. Τέτοια δείγματα ανάληψης αυτής της ευθύνης έχει δείξει μέχρι σήμερα ο συναγωνιστής Ηλίας που ομόφωνα επιλέχθηκε να την εκπροσωπήσει.

Γιάννης Κόρδατζης
 πρ. Δημοτικός Σύμβουλος
 Υποψήφιος με την «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

Παρέμβαση Γ. ΚΟΡΔΑΤΖΗ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget