Παρέμβαση Στουπή για αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών

Επιστολή απέστειλε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, Νίκος Στουπής προς στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Καραγιάννη  με κοινοποίηση στον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη.
Η επιστολή αφορά τις εκτεταμένες ζημιές που εμφανίστηκαν στο φυτικό κεφάλαιο της περιοχής ιδιαίτερα των ελαιόδεντρων. Ο κ. Στουπής προτείνει να γίνει μια διαφορετική κατανομή των ελαιοκομικών ζωνών ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες από το πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.
 Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:
 ΘΕΜΑ: Αναπροσδιορισμός των Περιοχών Καλλιέργειας Ελαιών στα παλαιά Καλλικρατικά Όρια με σκοπό την Ένταξη στις Αποζημιώσεις από τις Κρατικές Ενισχύσεις (ΠΣΕΑ)
 Αγαπητοί κ. Περιφερειάρχα και κ. Αντιπεριφερειάρχη,
 Όπως γνωρίζετε ο φετινός χειμώνας και οι έντονες καιρικές συνθήκες υπήρξαν καταστροφικές στην ελαιοκαλλιέργεια των Π.Ε. της Περιφέρειάς μας. Λόγω ιδιαίτερα των επιπτώσεων από το χιονιά τεράστιες εμφανίζονται οι ζημιές παγίου φυτικού κεφαλαίου, ιδιαίτερα των ελαιοδέντρων (θραύση κλάδων, βραχιόνων ακόμα και ολόκληρων δένδρων).
 Η αποζημίωση αυτών των περιπτώσεων  σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α., σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, ο οποίος εκδόθηκε σε εφαρμογή του Ν. 3877/2010 (ΦΕΚ 160/τ.Α’/20.9.2010) καθώς αφορά αιτία μη καλυπτόμενη από τον παραπάνω Κανονισμό. Όμως οι εν λόγω ζημιές μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) αρμοδιότητας ΠΣΕΑ.
 Σύμφωνα με τον κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων για να μπορεί μια περιοχή να αποζημιωθεί θα πρέπει:
 α) η παραγωγή έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια) σε επίπεδο Π.Ε. ή ορίων ελαιοκομικής ζώνης για την περίπτωσή μας, σε ποσοστό 30% και πάνω σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας,
 β) να τεκμηριώνεται επιστημονικά από Επιτροπή, η οποία ορίζεται από το ΥΠΑΑΤ, ότι η απώλεια είναι αποτέλεσμα δυσμενούς καιρικής συνθήκης,
 γ) τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό των δυσμενών καιρικών συνθηκών και
 δ) να εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
 Η σημερινή κατανομή των ελαιοκομικών ζωνών  όπως έχουν διαμορφωθεί ανά Π.Ε. ενότητα συγκεντρώνουν κάτω του 30% των ζημιών, με αποτέλεσμα μια «τεχνικού» τύπου παρέμβαση να στερεί από παραγωγούς πραγματικά ζημιωθέντες το δικαίωμα να τύχουν της σχετικής αποζημίωσης, ιδιαίτερα για την περίπτωση σαν των πρόσφατων χιονοπτώσεων όπως γεωγραφικά έπληξαν τις περιοχές. Κλασσικό παράδειγμα η περίπτωση του χιονιά όπως χτύπησε τους Δήμους Κύμης-Αλιβερίου και Ερετρίας-Αμαρύνθου. Ο καθορισμός της ελαιοκομικής περιοχής με την ευρύτητα που έχει χαρτογραφηθεί δρα απαγορευτικά στην υπερκάλυψη της 30% ζημιωθείσας έκτασης.
  Μια άλλη  κατανομή π.χ ανά πρώην Καλλικρατικό Δήμο, θα ήρε την παρουσιασθείσα αδικία και θα έδινε λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα προς όφελος των γεωργών και της γεωργικής παραγωγής.
 Επειδή η αρμόδια υπηρεσία για την κατανομή των καλλιεργειών ανά Π.Ε. είναι η ΔΑΟΚ, θα σας πρότεινα να γίνει διαφορετική ανακατανομή των περιοχών των καλλιεργειών ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο μέτρο αποζημίωσης που σας παραθέτω. Η συνδρομή της Περιφέρειας στην ανακούφιση και υποστήριξη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα είναι αναγκαία και επιτακτική.

Παρέμβαση

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget