Κίνηση Πολιτών Θίσβης - σκέψεις και απορίες για ένα δρόμο στην Θίσβη

Στις 26 Ιανουαρίου του 2018, ο Περιφερειάρχης μας κ. Κώστας Μπακογιάννης, επισκέφτηκε τη περιοχή μας, συγκεκριμένα την Δομβραίνα, και ανακοίνωσε τα έργα που είχε προγραμματίσει η Περιφέρεια για την Δ.Ε. Θίσβης. Ανάμεσα στα οδικά έργα που ανακοίνωσε, ήταν και η «ανακατασκευή του δρόμου από την Θίσβη μέχρι τα Σωληνουργεία σε μήκος περίπου 700 μέτρων».
 Τώρα, γιατί σταμάτησε ο δρόμος στην πύλη των Σωληνουργείων και δεν συνεχίστηκε μέχρι τον Αγιο Ιωάννη που είναι η φυσική του κατάληξη, δεν γνωρίζουμε και σας αφήνουμε να βγάλετε μόνοι τα συμπεράσματα σας. Αυτό που γνωρίζουμε εμείς, είναι ότι το κομμάτι αυτό του δρόμου που απέμεινε μέχρι τον Άγιο Ιωάννη, το χρησιμοποιούν οι καθημερινά οι αλιείς της περιοχής μας, είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και σε χειρότερη κατάσταση από αυτό που είναι για ανακατασκευή.
 Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν και έλαβαν τον λόγο, η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Βοιωτίαςι κα. Φ. Παπαθωμά, ο Δήμαρχος μας κ. Σ. Νικολάου, ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Θίσβης κ. Α. Καμούτσης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Θίσβης κ. Χ. Σάλτας κ.α. Αν και όλοι οι παραπάνω έχουν περάσει αρκετές φορές και έχουν δει τις αρχαιότητες που υπάρχουν στον δρόμο. (Τα 2 γεφύρια που έχουν χαρακτηριστεί σαν Μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού και τα εναπομείναντα ερείπια από το ανάχωμα -τεχνητό φράγμα- που αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας, όταν επισκέφθηκε την Θίσβη τον 2ο αι. μ.Χ. Αυτό το αποστραγγιστικό έργο για την αποφυγή των πλημμυρών στην περιοχή, ανάγεται στους Μυκηναϊκούς χρόνους). Κανείς τους δεν μπήκε στον πειρασμό να θέσει τον προβληματισμό, αν θα μπορούσε να γίνει κάτι ώστε να προστατευθούν οι αρχαιότητες και αν με την ανακατασκευή του δρόμου θα μπορούσαν να υποστούν σημαντικές φθορές.
 Αναρωτιόμαστε, αν αρμόζει αυτές οι αξιόλογες αρχαιότητες της περιοχής μας να υφίστανται αυτή την μεταχείριση, να κακοποιούνται καθημερινά από την διέλευση των βαρέων οχημάτων της Βιομηχανικής Περιοχής; Όμως όπως φαίνεται, η σχέση των παραπάνω με τον πολιτισμό και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι τόση, όσο η νύχτα με την ημέρα.
 Στην ίδια εκδήλωση, ένας συμπατριώτης μας, εκλεγμένος στο Τοπικό Συμβούλιο της Δομβραίνας, αναρωτήθηκε για το μέλλον της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από την ανακατασκευή του δρόμου, λέγοντας στο περιφερειάρχη τα εξής: «κάποια έργα αν καταστραφούνε δεν μπορούμε να ξαναπάρουμε πίσω» και συνέχισε «στο δρόμο που αναφέρεστε που πάει για την Σωληνουργεία, είναι ένα γεφύρι, το οποίο είναι ΜΝΗΜΕΙΟ. Αυτό δεν είχε φτιαχτεί για να περνάνε οι τόννοι, με τις νταλίκες που μεταφέρουν σωλήνες. Εκεί πέρα θα πρέπει να γίνει μια παράκαμψη». Δυστυχώς για μας, «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» οι απελπισμένες κραυγές του.
 Πέρασαν 10 μήνες από τότε, οι επισημάνσεις αυτές πετάχθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων και ο εργολάβος εγκαταστάθηκε στην περιοχή μας για την υλοποίηση του έργου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα αρχαία.
 Η παραπάνω κατάσταση, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα εικόνας που αντανακλά την όλη αντίληψη περί ανάπτυξης όλων των «υπευθύνων αιρετών» της περιοχής μας, οι οποίοι αξιολογώντας τις προτεραιότητες, αφήνουν στην έσχατη θέση τον πολιτισμό.
 Πόσο θα στοίχιζε να φταχτεί ένας παρακαμπτήριος δρόμος 300 μέτρων, ώστε να ασφαλτοστρωθεί ο σημερινός χωματόδρομος που εξυπηρετεί τα βαριά οχήματα της Βιομηχανικής Περιοχής, για να προστατευθούν οι αρχαιότητες και ο δρόμος που αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας;
 Πότε ασχολήθηκαν σοβαρά οι παραπάνω κύριοι με προβλήματα πολιτισμού, για να ασχοληθούν τώρα;
 Πότε ασχολήθηκαν σοβαρά με τα προβλήματα της κοινότητας μας, ώστε να ασχοληθούν και τώρα;
 Η απάντηση είναι: ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΤΕ!!!

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΙΣΒΗΣ

Κίνηση Πολιτών Θίσβης

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget