Επιστολή Νίκου Θηβαίου προς τον Πρόεδρο της Βουλής για το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νίκο Βούτση, απηύθυνε ο βουλευτής Βοιωτίας, Νίκος Θηβαίος. Ο βουλευτής, με την επιστολή του, ζητά την οικονομική και ηθική στήριξη της Βουλής προκειμένου το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο «να ισχυροποιηθεί θεσμικά και να περιληφθεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ».
 Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου η Βουλή των Ελλήνων να στηρίξει το εγχείρημα, ο Δήμος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας καλείται να προχωρήσει σε μια πρώτη εκτίμηση του έργου, συντάσσοντας έναν προϋπολογισμό για την περιγραφή της συλλογής του Μουσείου με καταγραφή και τεκμηρίωση των αντικειμένων που την απαρτίζουν, την παρουσίαση της έκθεσης και την εκπόνηση μουσειογραφικής – μουσειολογικής μελέτης.
 Σημειώνεται πως η Βουλή των Ελλήνων έχει συμβάλλει σε αντίστοιχα εγχειρήματα ανά την Ελλάδα, με πιο πρόσφατο τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση δύο ιστορικών Μουσείων της Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες και την Παλαιά Βίνιανη Ευρυτανίας.
 Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Νίκου Θηβαίου:
 Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κύριο Νίκο Βούτση .
  Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
 Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο Βοιωτίας αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη διατήρησης, διαφύλαξης και μεταλαμπάδευσης της Ιστορικής Μνήμης. Τα γεγονότα της σφαγής των 218 κατοίκων του Διστόμου, που σημάδεψαν τον τόπο μας κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, προβάλλονται στους χώρους του Μουσείου που λειτουργεί ήδη από το 2005.
 Εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, ιστορικά ντοκουμέντα και φωτογραφίες είναι μεταξύ των εκθεμάτων που «εξιστορούν» σε χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα τα γεγονότα της σφαγής της 10ης Ιουνίου 1944. Το ίδιο το Μουσείο μπορεί να χαρακτηριστεί σημείο διασύνδεσης της πόλης του Διστόμου με άλλες μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Ελλάδας και του εξωτερικού και, ταυτόχρονα, Κιβωτός της Ιστορικής Μνήμης με πανευρωπαϊκή εμβέλεια.
 Σήμερα, το Μουσείο είναι ενταγμένο στην «Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού και Πολιτισμού Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας» και τελεί υπό την επίβλεψη Διοικούσας Επιτροπής, προς την οποία με έγγραφό της η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρει πως το Μουσείο «διαθέτει την απαραίτητη επιστημονική ωριμότητα και εποπτεία για σφαιρική αντιμετώπιση του ζητήματος αναβάθμισής του σε ένα σύγχρονο Μουσείο Ιστορικής Μνήμης».
 Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι απαραίτητη μια λεπτομερής περιγραφή της συλλογής με καταγραφή και τεκμηρίωση των αντικειμένων που την απαρτίζουν, μια εκτενής παρουσίαση της έκθεσης και μια εκπόνηση μουσειογραφικής – μουσειολογικής μελέτης σε συνεργασία με επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό, διαδικασίες για την περάτωση των οποίων προσβλέπω στην οικονομική συνδρομή της Βουλής των Ελλήνων. Τα παραπάνω είναι τα απαραίτητα στάδια ώστε το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο να ισχυροποιηθεί θεσμικά και να περιληφθεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ. Ενισχύοντας οικονομικά τη διαδικασία, η Βουλή των Ελλήνων μπορεί να περιβάλλει με το κύρος της το εγχείρημα και να του προσδώσει την απαραίτητη συμβολική διάσταση που του αξίζει.
 Κύριε Πρόεδρε, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, της συλλογικής μας μνήμης, είναι καθήκον που κληρονομήσαμε από το ιστορικό μας παρελθόν και πλούτος που οφείλουμε να  διασώσουμε για τις ερχόμενες γενιές. Δεδομένης της προσωπικής σας ευαισθησίας, αλλά και του ενδιαφέροντος της Βουλής των Ελλήνων συνολικά, σας καλώ με αυτή την επιστολή να συνδράμετε ώστε το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο να αποκτήσει θεσμικά τη θέση που του αρμόζει στο «χάρτη» των ελληνικών μουσείων και να τύχει της αρμόζουσας προσοχής από την πλευρά της Πολιτείας.

 Με τιμή,
 Νίκος Θηβαίος – Βουλευτής Βοιωτίας

Επιστολή Νίκου Θηβαίου

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget