Θανάσης Σκούμας - ξανά αιολικό πάρκο σε αναδασωτέα έκταση με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του δημ. συμ. Θήβας

Θετική γνώμη εξέφρασε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας (η παράταξη του κ. Νικολάου), για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας ισχύος 27,6 MW Της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ASCENT POWER I.K.E., αποτελούμενου από 8 ανεμογεννήτριες στη θέση «βουνό» ΔΕ Θίσβης του Δήμου Θηβαίων, στη συνεδρίαση της 25-06-2018.
 Προκύπτουν όμως, σοβαρά ερωτηματικά, αφού οι 8 ανεμογεννήτριες της μονάδας αυτής, πρόκειται να εγκατασταθούν σε αναδασωτέα έκταση. Πρόκειται για άλλο ένα σκάνδαλο κατά του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας, αφού η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Θήβας, καθώς και ο Περιφερειάρχης, και η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας παρέκαμψαν βασική συνταγματική διάταξη (άρθρο 117 παρ. 3), που ορίζει: «Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό». Το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) αποτελούμενο από 8 Α/Γ ισχύος 3,45 MW η καθεμιά (συνολική ισχύς 27,6 MW) και των συνοδών έργων (οικισμού ελέγχου, έργων οδοποιίας, γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) στη θέση «Βουνό» του Δήμου Θηβαίων ΠΕ Βοιωτίας.
 Ειδικότερα ο αιολικός σταθμός θα περιλαμβάνει: α) Οκτώ (8) ανεμογεννήτριες ( του οίκου VESTAS WIND SYSTEMS A/S, τύπου V112) ονομαστικής ισχύος 3,45 MW η καθεμία, με πλατείες εγκατάστασης, εμβαδού περίπου 4.100 μ2 η καθεμία (δηλαδή μόνο οι πλατείες εγκατάστασης θα είναι 32.800 τ.μ.!) Β)Οικίσκο ελέγχου εμβαδού 100 μ2, γ) Έργα βελτίωσης της υφισταμένης οδοποιίας πρόσβασης μήκους 1.069μ., δ) Διάνοιξη νέας οδοποιίας πρόσβασης μήκους 4.530μ. Υπόγειο δίκτυο καλωδίων για τη διασύνδεση των Α/Γ μεταξύ τους, αλλά και με το κέντρο ελέγχου του πάρκου συνολικού μήκους 7.730μ. ε)Υπόγειο δίκτυο καλωδίων για την διασύνδεση του ΑΣΠΗΕ με τον υφιστάμενο Υποσταθμό Ανύψωσης ΚΥΤ ΘΙΣΒΗΣ 33/400KW, εντός της ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης, νότιο δυτικά του έργου, συνολικού μήκους 23,7χλμ.
 Τα βουνά αλλάζουν χέρια, αλλάζουν και χρήση και από δημόσια δάση γίνονται βιομηχανικά αιολικά πάρκα (ΒΑΠΕ), χωρίς κανένα κοινωνικό όφελος, και χωρίς κανένα νόμιμο και ουσιαστικό λόγο, αφού οι ΒΑΠΕ παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό εγκατεστημένων μονάδων τους, δεν έχουν αντικαταστήσει καμία θερμική μονάδα έως σήμερα.
 Υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή μας έχει δεχθεί και δέχεται πολύ μεγάλο
 αριθμό αιολικών πάρκων, η εγκατάσταση των οποίων, ευνοεί τους επενδυτές με την εγγυημένη τιμή που ο διαχειριστής -π.χ. η ΔΕΗ- είναι υποχρεωμένος να αγοράσει το παραγόμενο ρεύμα, και επιβαρύνει άδικα και χωρίς νόμιμο λόγο, τους καταναλωτές, που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τη διαφορά από την τιμή της χονδρικής (που θα μπορούσε να αγοράσει η ΔΕΗ το ρεύμα) έως την εγγυημένη τιμή (η διαφορά είναι γύρω στα 55€/MWh σήμερα), μέσω του γνωστού φόρου στο ηλεκτρικό ρεύμα του ΕΤΜΕΑΡ, που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές, χωρίς νόμιμο λόγο. Τα ελάχιστα που αποδίδονται στους Δήμους κλπ, ως τέλος ΑΠΕ (το 1,7% του 3%), σε σχέση με την καταστροφή των βουνών και την υπέρμετρη επιβάρυνση των πολιτών, αφενός μεν αποτελούν ψιχία που διαχειρίζονται οι δημοτικές αρχές κατά το δοκούν, αφετέρου δεν μπορούν να αποκαταστήσουν το περιβάλλον, ούτε να ανακουφίσουν τους πολίτες από το χαράτσωμα τους μέσω του ΕΤΜΕΑΡ. Με την έγκριση της ΜΠΕ αυτής, τα αρμόδια δημόσια όργανα αποδέχονται την καταστρατήγηση του Συντάγματος και το βιασμό του περιβάλλοντος.
 Ειδικά για την παράταξη του κ. Δημάρχου, οι πράξεις αποδεικνύουν πώς διαχειρίζεται τα δημοτικά πράγματα: Αποδέχθηκαν να δώσουν θετική γνώμη, αγνοώντας για άλλη μια φορά την συνταγματική διάταξη που έχει τεθεί για την προστασία των δασών, υιοθετώντας την μη αναδάσωση, αλλά αγνοώντας και την κοινωνική διάσταση που έχει η εγκατάσταση αυτών των ΒΑΠΕ.
 Η δημοτική πλειοψηφία θα μπορούσε να αρνηθεί και να ήταν ενάντια σε αυτή την εξέλιξη. Να προτάξει τη θέση ότι η αυτοδιοίκηση δεν συμμετέχει στις μεθοδεύσεις της κεντρικής διοίκησης και της διαπλοκής της με τα ιδιωτικά συμφέροντα, προασπίζοντας την τοπική κοινωνία.
 Αντίθετα αποδέχεται τους όρους αυτούς και εφαρμόζει στην πράξη για άλλη μια φορά, αντί δάσους να φυτρώνουν ανεμογεννήτριες στα βουνά του Δήμου Θηβαίων.
 Δυστυχώς η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, η παράταξη του κ. Νικολάου, αποδείχθηκε ξανά, για άλλη μια φορά ανεπαρκής να προστατέψει το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, συντασσόμενη με τα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της υγιούς ανάπτυξης και του συλλογικού συμφέροντος του Δήμου και των πολιτών.

Θήβα 2 Ιουλίου 2018
 Θανάσης Σκούμας

Θανάσης Σκούμας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget