Λύση για τις «λευκές περιοχές» της ψηφιακής TV για όλα τα κανάλια!

Ελπίδα πως θα μπει τέλος στο πρόβλημα της ψηφιακής κάλυψης των «λευκών περιοχών» δίνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 9 Μαρτίου. Η πρωτοβουλία αφορά περίπου 500.000 κατοίκους της περιφέρειας που δεν έχουν πρόσβαση στα ελεύθερα τηλεοπτικά κανάλια εδώ και τρία χρόνια, καθώς η Digea δεν είχε την υποχρέωση από την ΕΕΤΤ να καλύψει όλους τους πολίτες της Ελλάδας με ψηφιακό σήμα.
 Η ευθύνη ανήκει στην προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και στην τότε ηγεσία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών. Η μεν κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Μεταφορών άλλαξε τον χάρτη συχνοτήτων του 2012 που προέβλεπε για τον πάροχο δικτύου  την υποχρέωση εκπομπής ψηφιακού σήματος σε 350 σημεία όλης της χώρας,  κάνοντας δώρο στην Digea, που πήρε το σύνολο των ψηφιακών συχνοτήτων το 2014. Η ιδιωτική εταιρεία υποχρεώθηκε να εγκαταστήσει ψηφιακούς πομπούς  σε μόλις 156 σημεία της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος της επένδυσης  και να μείνουν εκτός ψηφιακού σήματος πολλές περιοχές. Η δεύτερη πράξη του «δώρου» στην Digea ήταν το ότι η ΕΕΤΤ όρισε <το ποσοστό υποχρέωσης κάλυψης στο 95% του πληθυσμού, επιλέγοντας τον μέσο όρο για όλη τη χώρα και όχι ανά περιφέρεια,  όπως θα ήταν το σωστό. Έτσι, η μεν Digea εμφανιζόταν σύννομη στην υποχρέωσή της για την ψηφιακή κάλυψη του πληθυσμού, αφού κάλυπτε τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, οι δε περιφέρειες της χώρας, ειδικά οι παραμεθόριες, έμειναν ακάλυπτες σε ποσοστά άνω του 20%. Η ΕΕΤΤ, παρά τις δεκάδες καταγγελίες τα τρία αυτά χρόνια, επέμενε ότι οι έλεγχοί της δείχνουν πως η Digea τηρεί τη σύμβαση, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα για την ιδιωτική εταιρεία.
 Τον γόρδιο δεσμό της ψηφιακής κάλυψης έρχεται να λύσει οριστικά το σχέδιο νόμου του υπουργείου. Όπως ορίζεται, στο έργο εμπλέκονται η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία ως φορέας υλοποίησης θα συγκεντρώνει τα στοιχεία για τις ανάγκες κάλυψης, και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, η οποία ως φορέας συνδρομής θα υλοποιήσει το πρόγραμμα της κρατικής ενίσχυσης. Ακόμη, φορείς υλοποίησης είναι οι κατά τόπους δήμοι, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται ως «φορέας ελέγχου».
 Η ενίσχυση δίνεται με τη μορφή κουπονιού, ύψους 100 ευρώ, και ο κάτοικος των περιοχών μπορεί να επιλέξει την πλατφόρμα μετάδοσης των τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας που εκπέμπονται ελεύθερα είτε μέσω δορυφόρου από τις δύο συνδρομητικές πλατφόρμες (Cosmote TV και Nova) είτε μέσω των ευρυζωνικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο. Πολύ σημαντικό είναι ότι υπάρχει πρόβλεψη και για τα περιφερειακά κανάλια ανά περιοχή μη κάλυψης (ΠΕΚ). Όπως είχε γράψει η στήλη την περασμένη Κυριακή, η ένταξη των περιφερειακών καναλιών στο πρόγραμμα ενίσχυσης είναι αίτημα των δήμων της χώρας.
 Το συνολικό κόστος της επιδότησης, που υπολογίζεται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας – Καινοτομίας του ΕΣΠΑ αλλά και από άλλα κονδύλια από τα έσοδα της ΕΕΤΤ.

Digea

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget