Το μοναστήρι της Παναγίας της Μακαριώτισσας θα το έχετε
επισκεφτεί όσοι είστε της περιοχής της Θήβας. Για τους πιο μακρινούς να πούμε
ότι πρόκειται για ένα αντρικό μοναστήρι φτιαγμένο τον 12ο αιώνα στις πλαγιές
του Ελικώνα σε υψόμετρο 700
μέτρων πάνω από την κωμόπολη της Δομβραίνας. Στην
τουρκοκρατία λειτούργησε ως καταφύγιο για τους κλέφτες και τους αρματολούς.
Στην επανάσταση του 1821 κάηκε από τους Τούρκους μιας και ενίσχυε το στράτευμα
του Καραϊσκάκη στις τοπικές μάχες.
Όμως, σήμερα το μοναστήρι της Παναγίας της Μακαριώτισσας είναι
γνωστό για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγει σε μια κάθετα διαρθρωμένη
επιχείρηση. Διαθέτει στάβλο με σύγχρονες προδιαδραφές και οι αγελάδες
σιτίζονται με ελεγχόμενες ζωοτροφές από τους 20 και πλέον καλόγερους που
μονάζουν εκεί.
Γάλα (πλήρες, αποβουτυρωμένο, σοκολατούχο), αγελαδινό γιαούρτι
πολλών ποικιλιών, κρέμα, ρυζόγαλο (το ψηφίζω δαγκωτό), ξυνόγαλα και βούτυρο
είναι τα προϊόντα που παράγει η … «επιχείρηση». Τροφοδοτούνται πολλά
καταστήματα τροφίμων τόσο στην περιοχή μας όσο και σε άλλες πόλεις. Μεγάλη
αλυσίδα supermarket έχει στα ράφια της τα παραπάνω γαλακτοκομικά που γρήγορα
εξαφανίζονται από τους καταναλωτές. Επίσης, αρκετά e-shops προμηθεύουν κατ’
οίκον τα παραπάνω προϊόντα των οποίων οι τιμές είναι ανταγωνιστικές με αυτά των
ολιγοπωλιακών επιχειρήσεων του είδους.
Αν πρέπει να απασχολούνται οι μοναχοί και με τέτοιου είδους
εγχειρήματα ή να περιορίζονται στα αυστηρώς πνευματικά τους καθήκοντα μιας και
… «η σωτηρία της ψυχής που είναι πολύ μεγάλο πράγμα» αυτό είναι αλλουνού παπά
ευαγγέλιο.
Εμείς ας μείνουμε στην γεύση και την ουσία του πράγματος. Μια
δοκιμή θα σας πείσει!
Δημοσίευση σχολίου